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Disclaimer 

The FAQs are meant to provide guidance to market practitioners on the administration and 

application of the Standards of Qualifying CIS (the “Standards”) by the signatories to the 

ASEAN CIS Framework (the “Signatories”). Unless otherwise defined, the terms used or 

referred to in the FAQs shall have the same meanings as assigned to them in the Standards or 

the Handbook for CIS Operators of ASEAN CISs.  

The information set out in the FAQs is not meant to be exhaustive, and may be updated or 

revised from time to time. They do not constitute legal advice. Where in doubt, the Signatories 

expect market practitioners to seek independent legal opinion on how they should comply with 

the Standards and the applicable requirements in the jurisdictions of the Signatories. 
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General Questions 
 

 Question Answer 

1. Can an existing collective investment 

scheme (“CIS”) apply to become a 

Qualifying CIS? 

Yes. A CIS incorporated in the 

jurisdiction of any one of the 

Signatories may apply to become a 

Qualifying CIS provided that the 

Standards are complied with. 

2. Where the requirements in the Standards 

are stricter than the requirements 

prescribed by the Home Regulator, which 

requirements would a Qualifying CIS 

Operator need to comply with? 

The CIS Operator must ensure 

compliance with both the Standards 

and the requirements imposed by the 

Home Regulator. Where the two sets of 

requirements differ, the CIS Operator 

must comply with the stricter one. 

3. What is the timeframe for approval of a 

Qualifying CIS by the Host Regulator? 

The timeframe for the review of a 

Qualifying CIS by the Host Regulator 

is within 21 calendar days from receipt 

of a complete application, except for 

applications of the Qualifying CIS to 

be listed in a host jurisdiction. 

 

A complete application refers to an 

application that requires no further 

clarification. 
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Part I of the Standards: Qualifications of the CIS Operator, Trustee/ Fund 

Supervisor, and requirements relating to Approval, Valuation, and 

Operational Matters 
 

Topic 

Reference to 

the 

Standards 

Question Answer 

1. Licensing 

requirements of 

CIS Operator  

Section 1 To be eligible as a CIS 

Operator under the ASEAN 

CIS Framework, must the 

CIS Operator be licensed in 

its Home Jurisdiction? 

 

Yes, the CIS Operator must be duly 

licensed in its Home Jurisdiction, 

and must minimally meet all the 

qualification requirements set out 

under Part I, Section 1 of the 

Standards. 

 

If the Home Jurisdiction is: 

i. Malaysia, the CIS Operator must 

be a holder of a Capital Markets 

and Services Licence for fund 

management in relation to 

portfolio management; 

ii. Singapore, the CIS Operator 

must be a holder of a Capital 

Markets Services License for 

carrying on business in fund 

management with all types of 

investors (including retail, 

accredited and institutional 

investors); and 

iii. Thailand, the CIS Operator 

wishing to manage, operate, and 

market the CIS must obtain a 

license to manage mutual fund 

(Type A or C) granted by the 

Minister of Finance upon the 

recommendation from the 

Securities and Exchange 

Commission of Thailand (“SEC 

Thailand”) prior to 

commencement of operation. 

2. Track record of 

CIS Operator  

Section 1, 

Paragraph 

1.2 

How can a CIS Operator meet 

the five-year track record for 

managing retail CIS? 

A CIS Operator would need to 

demonstrate that it or its related 

entities have at least five years of 
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Topic 

Reference to 

the 

Standards 

Question Answer 

experience in managing CIS for 

retail investors.  

3. Experience of 

CIS Operator 

Section 1, 

Paragraph 

1.2 (b)(i) 

What is considered 

‘substantial continuity’ 

among the officers and 

employees responsible for 

making discretionary 

investment decisions where a 

CIS Operator has undergone 

a change of control in the past 

five years (e.g. having been 

acquired by another firm)?  

In the event of a change in control, 

there would be ‘substantial 

continuity’ among officers and 

employees of the CIS Operator 

responsible for making discretionary 

investment decisions for CIS if 

majority (i.e. more than 50%) of the 

officers and employees of the CIS 

Operator involved in its investment 

process remains intact after the 

change in control.  

4. Assets Under 

Management 

(“AUM”) of 

CIS Operator 

Section 1, 

Paragraph 

1.4 

Would the amount of AUM 

of the CIS Operator include 

assets which the CIS 

Operator has discretionary 

investment management on 

behalf of another person? 

Yes.  

5. Shareholders’ 

equity of CIS 

Operator  

Section 1, 

Paragraphs 

1.6 to 1.8 

What can count towards 

shareholders’ equity and 

capital? 

Shareholders’ equity or capital of a 

CIS Operator means the sum of: 

i. paid-up and issued share capital, 

including any premium on share 

capital; and 

ii. any unappropriated profit or loss 

in the latest audited accounts of 

the CIS Operator, 

less any interim loss in the latest 

accounts of the CIS Operator and 

any dividend that has been declared 

since the latest audited accounts of 

the CIS Operator. 

6. Letter of 

Responsibility 

or Letter of 

Undertaking 

 

Section 1, 

Paragraph 

1.9 

Can a Letter of Responsibility 

or Letter of Undertaking from 

the parent company of a CIS 

Operator be obtained in lieu 

of a Professional Indemnity 

Insurance? 

No. A Letter of Responsibility and/or 

Letter of Undertaking from the 

parent company of a CIS Operator 

may be requested by a Home 

Regulator as an additional condition 

for approving a Qualifying CIS. 
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Topic 

Reference to 

the 

Standards 

Question Answer 

7. Qualification of 

fund managers  

Section 1, 

Paragraph 

1.15 

Does every fund manager of 

the CIS Operator have to 

meet the qualification 

requirements as specified in 

paragraph 1.15? 

No. The qualification requirements 

apply to fund managers who are 

responsible for making investment 

decisions for the Qualifying CIS. 

8. Delegation of 

fund 

management 

function 

 

Section 1, 

Paragraphs 

1.16 to 1.18 

Do investment advisory 

arrangements constitute a 

delegation of fund 

management function? 

Generally, investment advisory 

arrangements are not considered a 

delegation of fund management 

function if the CIS Operator retains 

the discretionary investment powers 

in relation to a Qualifying CIS.   

9. Application of 

delegation rules 

Section 1, 

Paragraph 

1.18 

Do the rules on delegation of 

fund management function 

apply to local sub-managers/ 

delegates regulated by a 

Signatory?  

Yes. The rules on delegation of fund 

management function apply to both  

local and foreign sub-managers/ 

delegates that are regulated by a 

Signatory. 

10. Experience in 

fund 

management 

Section 1, 

Paragraph 

1.18 

What would be considered as 

experience in fund 

management? 

Experience in fund management is 

assessed in the context of the roles 

that an individual has performed.  

For example, experience in 

managing CIS, managing 

discretionary portfolios, and 

portfolio analysis may be considered 

as experience in fund management 

for this requirement. 

11. Application of 

Compliance 

Review  

Section 1, 

Paragraph 

1.20 

When will the Compliance 

Review requirement start to 

apply? 

The Compliance Review requirement 

will start to apply when a Qualifying 

CIS has been offered in a Host 

Jurisdiction. 

12. Base capital 

requirement   

Section 2, 

Paragraph 

2.4 

What does Base Capital 

Requirement refer to? 

The Based Capital Requirement on 

trustee/fund supervisor refers to the 

relevant requirements for minimum 

capital and/or shareholders’ equity 

for a trustee/fund supervisor in the 

Home Jurisdiction. 
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Topic 

Reference to 

the 

Standards 

Question Answer 

13. Valuation 

requirement 

Section 5, 

Paragraph 

5.1 – 5.7 

In addition to section 5 of the 

Standards, are calculation and 

valuation of units in a 

Qualifying CIS subject to the 

Home Regulator’s 

requirements? 

Yes, the calculation and valuation of 

units in a Qualifying CIS are subject 

to both the requirements of the 

Standards and the Home Regulator. 

14. Bond prices 

valuation 

Section 5, 

Paragraph 

5.4 

Does the use of bond prices 

obtained by an external 

service provider in the 

valuation of unlisted bonds 

held by a Qualifying CIS 

contravene paragraph 5.4? 

No, provided – 

i. the CIS Operator together with 

the trustee/fund supervisor are 

satisfied that this would provide 

the fair value of the bonds; and 

where the requirement in the Home 

Jurisdiction is stricter than the 

Standards and/or the Home 

Regulator has prescribed a specific 

valuation method, the CIS Operator 

has obtained the specific approval 

from the Home Regulator prior to the 

use of bond prices from such 

provider. 

15. Valuation 

Error/ 

Incorrect 

Pricing  

Section 5, 

Paragraph 

5.10(c)  

How should compensation to 

investors in the event of 

valuation errors be 

determined? 

Compensation must be made in 

compliance with the rules specified 

by the Home Regulator.   

16. Redemption 

payment 

Section 6, 

Paragraph 

6.1 

Investors in the Host 

Jurisdiction must receive their 

redemption payment within 7 

business days. Should the 

business days be in 

accordance with that of the 

Home or the Host 

Jurisdiction? 

Payment of redemption proceeds 

should be based on the business days 

of the Home Jurisdiction. 

17. Suspend 

dealings in 

units of a 

Qualifying 

CIS 

Section 6, 

Paragraph 

6.3(e) 

Under what circumstances 

can a CIS Operator suspend 

dealing in units of a 

Qualifying CIS? 

A CIS Operator may suspend 

dealings in units of a Qualifying CIS 

under exceptional circumstances set 

out in the trust deed / constitutive 

documents, provided that the trustee 
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Topic 

Reference to 

the 

Standards 

Question Answer 

/ fund supervisor’s approval is 

obtained.  

Examples of exceptional 

circumstances in which dealing in 

units of a Qualifying CIS is not in 

the best interests of the unitholders 

include, but are not limited to, the 

following: 

(i) any 48 hour period (or such 

longer period as may be agreed 

between the CIS Operator and the 

trustee / fund supervisor) prior to the 

date of any meeting of unitholders of 

a Qualifying CIS (or any adjourned 

meeting thereof); and 

(ii) any period when the business 

operations of the CIS Operator or the 

trustee / fund supervisor in relation 

to the operation of a Qualifying CIS, 

are substantially interrupted or 

closed as a result of or arising from 

pestilence, acts of war, terrorism, 

insurrection, revolutions, civil unrest, 

riots, strikes or acts of God. 

18. Amendments 

to trust deed / 

constitutive 

document 

Section 7, 

Paragraphs 

7.2 and 7.3 

Must amendments to the trust 

deed/constitutive document 

be approved by unitholders? 

Amendments to the trust deed/ 

constitutive document need not be 

subject to unitholders’ approval if the 

amendments are certified by the 

trustee/fund supervisor to be: 

i. non-material; 

ii. beneficial to the interests of 

unitholders; or 

iii. made for compliance with any 

applicable law and regulation. 

19. Local 

intermediaries 

Section 8, 

Paragraph 

8.1 

Can a CIS Operator appoint 

multiple local intermediaries 

to distribute and offer units of 

Qualifying CIS in a Host 

Jurisdiction? 

Yes. The CIS Operator can appoint 

multiple local intermediaries to 

distribute and offer units of 

Qualifying CIS to investors in a Host 

Jurisdiction provided that they are 
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Topic 

Reference to 

the 

Standards 

Question Answer 

licensed or regulated for such 

activities in the Host Jurisdiction.  

20. Periodic 

reporting and 

ongoing 

disclosure 

requirement 

Section 8, 

Paragraph 

8.2 

Are periodic reporting and 

ongoing disclosure 

requirements of Qualifying 

CIS subject to Home or Host 

Regulator’s requirements? 

 

Disclosure requirements, such as 

prospectuses and other ongoing 

disclosure obligations, for a 

Qualifying CIS are subject to both 

Home and Host Regulator’s 

requirements. The respective 

requirements will apply as and when 

there is an offer made in the 

jurisdiction(s).  

21. Bona fide 

offer  

 

Section 8, 

Paragraph 

8.3(b) 

What is considered a bona 

fide offer? 

A bona fide offer in an economy of a 

Signatory is an offer for which the 

mode (as opposed to the scale) of 

marketing and distribution is 

consistent with that customarily used 

by CIS operators in that economy. 
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Part II of the Standards: Product Restrictions of Qualifying CIS 
 

 Reference in 

the 

Standards 

Question Answer 

1. Eligible assets Section 1, 

Paragraph 1 

Which category of 

eligible assets do the 

following instruments 

fall under: 

i. Unlisted shares; 

ii. Futures; and 

iii. Interest rate 

swaps? 

 

The said instruments may be 

generally categorised as follows: 

i. Unlisted shares: Transferable 

securities 

ii. Futures: Financial derivatives 

iii. Interest rate swaps: Financial 

derivatives 

The CIS Operator should consult 

with its Home Regulator where 

instruments are complex in 

nature. 

2. Securities 

lending 

agreement  

Section 1, 

Paragraph 1 

Can a Qualifying 

CIS enter into 

securities lending 

arrangement? 

No.  

3. Unlisted 

shares  

Section 2, 

Paragraph 1 

Must unlisted shares 

invested into by a 

Qualifying CIS 

meet the 

requirements for 

transferable 

securities? 

Yes. 

4. Investment 

in units of 

infrastructure 

funds 

Section 2, 

Paragraph 4 

Can a Qualifying 

CIS invest in units 

of infrastructure 

funds that are listed 

for quotation and 

traded on an 

organised exchange 

in a Signatory 

country? 

No.  

 

5. Investment 

in UCITS 

Section 2, 

Paragraph 

4(b) 

Can a Qualifying 

CIS invest in 

UCITS? 

Yes. A Qualifying CIS may 

invest in UCITS. However, the 

aggregate investment limit shall 

not exceed 30% of its NAV and 
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 Reference in 

the 

Standards 

Question Answer 

 
such UCITS must be authorised 

by any of the following 

countries: 

i. France 

ii. Germany; 

iii. Ireland; 

iv. Luxembourg; or 

v. United Kingdom. 

Any other UCITS may be 

allowed subject to the Home 

Regulator’s approval. 

6. Credit 

derivatives 

Section 2, 

Paragraph 

5(d) 

What are some 

examples of “Credit 

Derivatives”, as 

mentioned in the 

Standards? 

 

Credit derivative is a class of 

derivative whereby the parties 

to the contract will take a 

position related to credit 

exposure. It includes a credit 

protection buyer and a credit 

protection seller. For the 

purpose of the Standards, the 

examples of ‘credit derivatives’ 

include, but not limited to, the 

following: 

i. Credit spread derivatives such 

as credit spread option 

ii. Credit default derivatives 

such as credit default swap 

7. Investment 

in ASEAN 

countries 

 Section 3 Are there any limits 

or minimum 

requirements for a 

Qualifying CIS to 

be invested in 

ASEAN or Asian 

countries? 

No. 

8. Financial 

derivatives 

 

Section 3, 

Paragraph 

14 

Should a financial 

derivative used for 

hedging be taken 

into account in the 

calculation of global 

exposure? 

Global exposure, capped at 20% 

for Qualifying CIS, needs to 

take into account all financial 

derivatives. In calculating the 

global exposure, hedging 

arrangement may be taken to 



   

13 

 

 Reference in 

the 

Standards 

Question Answer 

 reduce a Qualifying CIS’ 

exposure to financial 

derivatives.  

9. Investment 

in UCITS 

fund 

 

Section 6, 

paragraph 1 

Can a feeder 

Qualifying CIS 

invest at least 85% 

of its net assets in 

units of UCITS fund 

that is recognised in 

a Signatory 

country? 

No. A feeder Qualifying CIS 

must invest at least 85% of its 

net assets in units of another 

qualifying CIS. 
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Jurisdiction-Specific Questions 
 

Malaysia  

 

 Question Answer 

1. Besides a holder of a Capital Markets and 

Services Licence for advising on 

corporate finance, can a foreign CIS 

Operator appoint any of the following 

persons as an advisor to make 

submissions to the Securities 

Commission of Malaysia (“SC 

Malaysia”): 

i. Lawyer/legal firm; 

ii. Unit trust management company; or 

iii. Fund management company? 

Yes, provided that such person has 

obtained SC Malaysia’s approval.  

SC Malaysia may grant an approval if 

such person is able to demonstrate that 

he/she has the requisite qualification, 

expertise and experience (particularly 

in making submissions to the  

SC Malaysia). 

 

 


