
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ON VARIATION OF PRINCIPAL/ 
REGULATED ACTIVITY BY CMSRL HOLDERS 
 
Introduction 
 
This FAQs is with reference to Section 69 of the Capital Markets and Services Act 2007 
(CMSA) and Paragraph 6.06 of the Licensing Handbook on the variation of a Capital 
Markets Services Representative’s Licence (CMSRL). The CMSA allows a CMSRL holder 
to change principal and/or regulated activity, which would require the license holder to 
apply for a variation in his/her licence. The following FAQ serves as a guide to the 
application process.  
 
1. What are the circumstances when I need to vary my CMSRL? 

You will need to vary your licence when there is a change in your principal or a 
change in your regulated activity. 
 
A change in principal is when a CMSRL holder transfers from one principal to 
another as a result of changing licence company.  
 
A change in regulated activities is when a CMSRL holder adds or reduces the 
regulated activity that he/she is currently undertaking. 

 
2. How do I apply to vary my CMSRL? 

To change your principal, the company that you intend to join needs to submit 
Form 9 – ‘Application for Variation of Principal by Representative’.  
 
To change you regulated activities, you will need to submit Form 8 – ‘Application 
for Variation of Regulated Activity for Capital Markets Services Representative’s 
Licence’.  
 
The applications will have to be accompanied by the relevant supporting 
documents, as described in Form 9 and Form 8 in the appendix of the Licensing 
Handbook. 

 
3. If I intend to vary my principal,  

a. When should I submit the application?  
You must submit your application while still at your current company i.e. 
before your transfer. The variation of principal will not be permitted, if the 
application for the variation of principal is submitted after your transfer 
date. 
 
If you have already transferred to your new company, you will need to 
apply for a new licence through Form 3 – ‘Application for New Capital 
Markets Services Representative’s Licence’. The application will need to be 
accompanied by the relevant supporting documents, as described in Form 3 
in the appendix of the Licensing Handbook. 
 
Your licence must be valid at the time you apply to vary your principal. 
Your must not allow the licence to be ceased or expired during this time.  

 



b. How long before the transfer should my application be submitted? 
You can only join the new company upon receiving approval of your 
variation application. In this regard, please allow sufficient time for 
situation of incomplete documentation in considering the SC’s approval 
period in (c) below. 

 
c. How long does it take to approve the variation application? 

The SC will aim to process the application within 14 days from the date of 
complete submission. 

 
d. What are the obligations of my current employer?  

Your current company will have to return your existing physical license 
when the application for variation of principal has been approved. It need 
not lodge or make any other application or notification to the SC.     

 
e. What happens, if while waiting for the approval of my variation of 

principal, my current company submits a notice of cessation of my 
licence? 
Your current company has to withdraw the notice of cessation immediately. 
If, however, your application for cessation has been accepted, you will 
need to submit a fresh application via Form 3 – ‘Application for New Capital 
Markets Services Representative’s Licence’ at your new company. The 
application will need to be accompanied by the relevant supporting 
documents, as described in Form 3 in the appendix of the Licensing 
Handbook.  

 
f. Will my current company be informed on the change of my 

principal?  
Your current company will receive an email notification once the application 
of variation of principle has been approved.  

 
4. Apart from varying the principal, can I also vary the regulated activity 

in one application? 
Yes, provided that you’ve met the necessary requirement stated in the Licensing 
Handbook such as the relevant SC Licensing examinations, qualification and 
working experience. 
 
The company that you intend to join will need to submit Form 9 – ‘Application for 
Variation of Principal by Representative’. You need to clearly state your current 
and proposed activity(ies) in the application form. The application will need to be 
accompanied by the relevant supporting documents, as described in Form 9 in 
the appendix of the Licensing Handbook.  
 

5. If my current regulated activity is Dealing in Securities and Trading in 
Futures Contract, but my new company has only Dealing in Securities, 
can I still do a variation of principal? 
Yes, but the transfer is with respect to the regulated activity of Dealing in 
Securities only and the regulated activity of Trading in Futures Contract is 
deemed ceased. 

 
6. What are the fees involved? 

The fee to vary your CMSRL is RM150.00, of which RM50.00 is for the processing 
fee and RM100.00 is for the approval of the variation.  


