
FREQUENTLY-ASKED QUESTIONS ON CPE PROGRAMME   
(IN REFERENCE TO CHAPTER 8.04 & 8.05 OF THE LICENSING HANDBOOK) 
 
 
1. I am currently a CMSRL holder for the regulated activity of fund 

management. I am interested to attend the four CPE-ITI courses which 
are mandatory for representatives licensed to carry on dealing in 
securities as set out in Table 13 of the Licensing Handbook. If I wish to 
attend the courses now, would it be counted later once the CPE-ITI 
courses are compulsory for me upon the implementation of the second 
phase of CPE-ITI? 

 
If other representatives wish to attend any of the four compulsory courses for 
dealing in securities, they may do so and the CPE points collected will be counted 
for the purposes of their next licence renewal. However, it will not be counted 
towards the CPE-ITI requirement upon the implementation of the second phase. 
 
However, if the same courses are later announced to be part of the four 
mandatory CPE-ITI courses for such representatives, they may apply to the SC 
under paragraph 8.03(3) to change the composition of the mandatory courses. 

 
2. Is the CPE-ITI requirements applicable to me if I am currently 

employed either as a corporate finance executive or as a research 
analyst with a stockbroking company or with an Investment Bank,  and 
registered under the Guidelines For Dealers and Dealer’s 
Representatives Under the Securities Industry Act 1983 before the date 
the CMSA takes effect? 

 
Since you have been registered as a corporate finance executive or a research 
analyst under the Guidelines For Dealers and Dealer’s Representatives Under the 
Securities Industry Act 1983 prior to the coming effect of the CMSA, you are 
deemed to hold a CMSRL for regulated activity of corporate finance or research 
analyst under the CMSA.  You have to attend the CPE-ITI compulsory courses 
that are meant for corporate finance or investment advice activities; at least one 
mandatory course each year over a period of four (4) years.   
 

3. I am a CMSRL holder for regulated activity of Investment Advice. Am I 
required to attend the CPE-ITI course for my licence renewal? 

 
CPE courses are compulsory for all licensed persons and the CPE points collected 
will be counted for the purposes of the person’s next licence renewal.  
 
On the other hand, the CPE-ITI courses are only compulsory for persons who are 
licensed for dealing in securities. You will only be required to attend the CPE-ITI 
courses upon the implementation of the second phase of the CPE-ITI 
programme. 


