
FREQUENTLY-ASKED QUESTIONS (FAQs) 
 
Guidelines on Principal Advisers for Corporate Proposals (1 February 2008) 
 
 

1. What is the rationale behind the issuance of this new Guidelines?  

 
The Guidelines on Principal Advisers for Corporate Proposals (Guidelines) is issued to 
provide clarity on the eligibility of corporate finance advisers to act as principal advisers 
and the types of corporate proposals they are permitted to submit to the SC. Further, 
the Guidelines sets out the additional eligibility criteria that principal advisers need to 
fulfil in the event they wish to submit specific types of corporate proposals. 
 
Previously, information relating to the categories of corporate finance advisers eligible to 
act as principal advisers was stated in the respective SC guidelines governing different 
types of corporate proposals and capital market products. The Guidelines is meant to 
consolidate this information into a document which will act as a single point of 
reference. Further, the Guidelines imposes minimum competency standards for principal 
advisers seeking to submit specific corporate proposals. 
 
 

2. Who will fall within the scope of the Guidelines?  

 
The Guidelines is generally applicable to all corporate finance advisers seeking to submit 
applications to the SC, in the capacity of principal advisers, for all types of corporate 
proposals falling under Part VI of the CMSA. However, Chapter 3 of the Guidelines will 
only be applicable if these principal advisers seek to submit specific corporate proposals 
i.e. an IPO on Bursa Securities, a proposal undertaken by a distressed listed company or 
a significant acquisition or disposal by a listed company that requires the SC’s approval 
under section 212 of the CMSA. 
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3. Will a person who submits applications for corporate proposals to the 
SC in the capacity of an issuer fall within the scope of the Guidelines? 

 

No. The Guidelines will only be applicable to principal advisers submitting corporate 
proposals to the SC on behalf of their clients. A person, who seeks to submit 
applications to the SC in a capacity of other than that of principal adviser, will fall 
outside the scope of the Guidelines. This means that the Guidelines will not be 
applicable to, for example, a person who seeks to submit corporate proposals to the SC 
in the capacity of an issuer. In this regard, the information with respect to the 
categories of eligible issuers will still be found in the relevant guidelines governing 
different types of corporate proposals and capital market products. For example, if a 
person needs to find out the categories of eligible issuers for the issuance of structured 
products, that person must refer to the Guidelines on the Offering of S ructured 
Products. 

t

 
 

4. Would principal advisers who are not able to comply with the 
requirements under Chapter 3 of the Guidelines be permitted to make 
submissions for other types of corporate proposals apart from the 
specific corporate proposals? 

 

Yes. The requirements under Chapter 3 are only applicable to corporate finance advisers 
seeking to act as principal advisers for specific corporate proposals involving IPOs on 
Bursa Securities, distressed listed companies or significant acquisitions or disposals. 
Such advisers must first be admitted to the Approved List. 
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5. Would principal advisers who are not able to comply with the 
requirements under Chapter 3 of the Guidelines be given a time frame 
to observe the requirements? 

 
Yes, there will be a 12-month grace period. Such principal advisers are still permitted to 
submit applications for specific corporate proposals until 31 January 2009. Thereafter, 
the SC will only accept submissions for specific corporate proposals from principal 
advisers who are on the Approved List. 
 
 

6. Given the 12-month grace period, what is required of the principal 
advisers at this point in time? 

 
Principal advisers are required to inform the SC (the Issues and Investment Division) in 
writing, by the end of February 2008, its status of compliance with paragraph 3.04 of 
the Guidelines. Schedules 1, 2 and 3 of the Guidelines are only required to be submitted 
at the end of the 12-month grace period, upon which the Approved List will be made 
available on the SC’s website as per paragraph 3.09 of the Guidelines. 
 
 

7. Assuming that only the minimum requirements are met, what would 
happen if one of the Qualified Senior Personnel leave but the principal 
adviser has a job which is already in advance stage? Would the 
principal adviser still be able to submit? 

 
Firstly, when notifying that the minimum requirements are no longer met, the principal 
adviser is to also inform the SC on the targeted submission date of the said affected 
submission. SC will assess whether it is really in an advance stage. If yes, and the 
submission is presumably handled by the remaining team leader all along, the 
submission can be made. 
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8. What happens if the job at hand was being handled by the Qualified 
Senior Personnel who is leaving? 

 
The principal adviser would have to demonstrate to the SC how it is able to ensure that 
the loss of the Qualified Senior Personnel would not in any way compromise the quality 
of submission that will be made to the SC. 
 
 

9. Why only IPOs are used as a benchmark in terms of gauging the 
experience of the Qualified Senior Personnel? Why not significant 
acquisitions or disposals, or even proposals involving DLCs? 

 
As an IPO involves the introduction of new companies/businesses into the market, it is 
imperative that the Qualified Senior Personnel have substantial experience. In addition, 
IPOs also involve many processes and “milestones” which may be equally applicable to 
other corporate proposals but not necessarily vice versa. 
 
 

10. Why completed IPOs? Why not based on proposals submitted? 

 
The SC has previously received a number of sub-standard IPO submissions which have 
been rejected. Thus, the basis of using completed IPOs is as follows: 

• Firstly, it can be presumed that the submissions for the completed IPOs have 
met the SC’s requirements both in letter and spirit; and 

• Secondly, in the interest of investors and the market, the SC wants the principal 
advisers to have personnel who have gone through the whole IPO process and 
are familiar with the relevant requirements and milestones. 
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11.  How long will it take for the SC to issue the acknowledgement letter 
referred to in paragraph 3.08 of the Guidelines? 

 
The acknowledgement letter would be issued within 3 working days upon receipt of the 
information and declaration submitted by the principal adviser. 
 
 

12. In the event a principal adviser is suspended by the SC from making 
submissions under Section 212 of the CMSA, what would be the impact 
on the principal adviser who is on the Approved List? 

 
The principal adviser would also be suspended from the Approved List until the tenure of 
suspension has ended whereupon the principal adviser would be re-admitted after 
demonstrating to the SC’s satisfaction the measures and actions taken to prevent the 
suspension from reoccurring. 
 
 

13. What kind of records should be maintained for purposes of SC’s 
review? 

 
The list of records or documents would include, but not limited to, the mandate letters, 
list of personnel involved in the engagement, the role played by the personnel and the 
designation of the personnel at the material point in time. 
 
 

14. Since SC will be conducting a periodic review, how long must the 
principal advisers retain their internal records? 

 
At least 5 years. Nonetheless, it is encouraged that records be maintained for a longer 
period particularly in the event where the proposals involve legal proceedings etc.  
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