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FREQUENTLY-ASKED QUESTIONS 
 

LICENSING HANDBOOK 
 

  (Issued:  14 April  2023) 
 

1. Why did the SC revise the Licensing Handbook? 
 
The Licensing Handbook was revised to introduce the multiple licensing framework 
which aims to facilitate the expansion of permitted regulated activities for dealer 
representatives. Under the multiple licensing framework, dealer representatives who 
meet certain key requirements may apply to be licensed or registered for investment 
advice, financial planning, dealing in unit trust (UT) products and/or dealing in private 
retirement scheme (PRS). 
 

2. I have had a valid CMSRL for dealing in securities and derivatives for a total 
of 5 years. However, these years have not been consecutive i.e. there have 
been breaks in between the 5 years of validity of my CMSRL. Do I meet the 
eligibility requirements to be licensed or registered for one or more of the 
permitted activities? 
 
No, you will not meet the eligibility requirements as you have not had a valid CMSRL 
for dealing in securities or derivatives for 5 consecutive years (i.e. no breaks in 
between). 
 

3. Can a dealer representative combine their years dealing in securities and 
dealing in derivatives to meet the 5 years eligibility requirements to be 
licensed or registered for one or more of the permitted activities? 
 
Yes, you can. Your years dealing in securities and dealing in derivatives can be 
combined to meet the eligibility requirement, subject to those years adding up to a 
minimum of 5 years. You also need to meet all other requirements including 
competency requirements for the relevant regulated activity. 

 
4. If I meet all the requirements set out under the multiple licensing 

framework for dealing in UT or PRS, can I immediately apply to be 
registered as a UT or PRS agent? 
 
In order to be registered as a UT or PRS agent, you must meet FIMM’s registration 
process and requirements. Once you are registered with FIMM as a UT or PRS agent, 
you may carry on the additional activity of dealing in UT or PRS, subject to meeting all 
other relevant multiple license framework requirements. 
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5. If I breached any of the securities laws or SC’s regulations while carrying 
on one activity, how will this affect my other licenses or eligibility to carry 
on other regulated activities? 
 
If you are found to be in breach of any of the securities laws or SC’s regulations, this 
might impact your overall fit and properness resulting in revocation of your licence (as 
a form of sanction or otherwise). 

 

6. If a change in corporate structure of a principal or a sponsoring CMSL holder 
affects the activity for which I am licensed or registered for, would I still be 
able to carry on such activity? 
 
No. As set out under paragraph 4.05(12)(a), you are only able to carry on the regulated 
activity (“said regulated activity”) that is carried on by your principal or by a sponsoring 
CMSL holder. Any changes in the corporate structure which involve, for example, in 
your sponsoring CMSL holder ceasing undertaking the said regulated activity or be a 
related corporation of the principal CMSL holder, then you would not be able to carry 
on the said regulated activity. 


