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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 

APPLICATION FOR CERTIFICATION OF ISLAMIC FUND 
IN RESPECT OF TAX EXEMPTION  

 
(Date of Issuance: 1 December 2022) 

 
1. Since the Guidelines on Islamic Fund Management (GIFM) has been 

superseded by the Guidelines on Islamic Capital Market Products and 
Services (ICMPS Guidelines), will this affect the application for 
certification of Islamic fund in respect of the tax exemption? 

 
No. The provisions of the GIFM have been consolidated into the ICMPS Guidelines 
including those relating to the certification of Islamic fund in respect of the tax 
exemption. The relevant provisions can be found in Part A, Section II, Subsection B 
of the ICMPS Guidelines. 

 
2. What are the tax exemptions available for a fund management company 

that manages an Islamic fund? 
 

The tax exemption available is an income tax exemption in respect of statutory 
income derived from a business of providing fund management services of 
managing an Islamic fund. The tax orders are set out in Appendix 5 of the ICMPS 
Guidelines as follow: 

 
(a) Income Tax (Exemption) (No. 6) Order 2021 – P.U. (A) 282/2021; 
(b) Income Tax (Exemption) (No. 7) Order 2021 – P.U. (A) 283/2021; and 
(c) Income Tax (Exemption) (No. 8) Order 2021 – P.U. (A) 284/2021. 

 
The fund management company must fulfill the conditions as set out in the relevant 
tax orders in order to be eligible for the tax exemption. 

 
3. What are the types of Islamic fund that would qualify for the tax 

exemption? 
 

The types of Islamic fund that qualify for the tax exemption are unit trust fund, 
exchange-traded fund, wholesale fund, closed-end fund, real estate investment 
trust, business trust, private retirement scheme and private mandate of which the 
fund management services were conducted in Malaysia. 
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4.  Who can apply for the certification of Islamic fund in respect of the tax 
exemption? 

 
A fund management company undertaking Islamic fund management business, 
which complies with the requirements as set out in Part A, Section II, Subsection B 
of the ICMPS Guidelines is eligible to apply for the tax exemption. 

 
5. What is the procedure to apply for the certification? 
 

All applications must be made to the SC by submitting all documents as provided in 
Appendix 6 of the ICMPS Guidelines which can also be downloaded here. 

 
The documents must be submitted in the format as stated in Chapter 20 of the 
ICMPS Guidelines. 

 
6. When can the application for certification be made? 
 

The application may be submitted by the applicant at the end of its financial year 
and after the submission of the audited financial statements through the SC 
Common Reporting Platform (ComRep) or the Electronic Application System (EASy). 

 
7. How long will it take, from the point of application, for the SC to grant the 

certification? 
 

The SC will issue the certification letter within 14 business days upon receipt of the 
complete and accurate information and documents including information submitted 
through the SC ComRep or the EASy system. This includes ensuring that the figures 
in the audited financial statements via ComRep are consistent (either at the level of 
each element or in total) with the auditor’s report via the EASy system. 

 
8. Can the fund management company apply to the SC for 

certification of the same Islamic fund, in respect of both the Islamic fund 
and Shariah-compliant SRI fund tax exemptions1, concurrently? 

 
No, only one application can be made to the SC for a given financial year to certify 
an Islamic fund, in respect of either the tax exemption on the management fee for 
Islamic funds or the tax exemption on the management fee for Shariah-compliant 
SRI funds, as these tax exemptions are mutually exclusive. 

 
 

 
1 The certification of the SRI Fund in respect of Tax Exemption under Guidelines on Sustainable and 
Responsible Investment Funds. 

https://www.sc.com.my/api/documentms/download.ashx?id=eaac3f04-3e0a-4191-8199-0a09beb29b33
https://www.sc.com.my/api/documentms/download.ashx?id=eaac3f04-3e0a-4191-8199-0a09beb29b33
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In the case of multiple funds under management, separate applications to the SC 
can be made for either tax exemption for each individual fund. 

 
Please note that this certification is not a certification on the fees earned by the fund 
management company but is a certification of the Islamic funds in respect of tax exemption. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Should there be any inquiries, please contact any of the following: 
 
• Puan Dian Dannira (Tel: 03- 62048387; or e-mail: diand@seccom.com.my); 
• Puan Nur Mazlina (Tel: 03-62048567; or e-mail: mazlinam@seccom.com.my); 
• Puan Wan Nor Abirzahiyah (Tel: 03-62048952; or e-mail: 

wanabir@seccom.com.my); or  
• En Najmi Nafis (Tel: 62048657; or e-mail: najmin@seccom.com.my). 
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