
Amendments to the Securities Laws following the Liberalisation of the 
Foreign Exchange Control Administration Rules & 

Other Regulatory Amendments to Further Enhance the Efficiency of the 
Capital Market 

 
 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 
 

I. Capital Market Measures Following Liberalisation of Foreign 
Exchange Control Administration Rules

 
A)  Investment in foreign securities 
 
1. Is SC’s approval under section 32 of the Securities Commission Act 

1993 (SCA) required for investments on exchanges outside Malaysia? 
 

With effect from 15 September 2005 and following the amendments to Schedule 
1 of the SCA, investors are allowed to invest on specified foreign exchanges 
recognised by Bursa Malaysia Berhad (Bursa Malaysia), without obtaining the 
SC’s prior approval. Investors may obtain the full list of recognised exchanges 
from the stockbroking companies. 
 
As with all investments, it is necessary for investors that invest on these foreign 
exchanges to carefully assess the merits of such investments based on their 
knowledge of the market, appetite for risk, etc.  
 
Investors investing on foreign exchanges are also subject to the existing 
regulations by Bank Negara Malaysia (BNM), particularly the Foreign Exchange 
Administration Rules. 

 
 
2. Can stockbrokers that are licensed in Malaysia, market securities listed 

on foreign exchanges to Malaysian investors? 
 

Yes, pursuant to the amendments made to paragraph 6 of Schedule 1 of the 
SCA, stockbrokers licensed in Malaysia may market securities listed on foreign 
exchanges. 

 
 
3. Which foreign exchanges are stockbrokers licensed in Malaysia allowed 

to market such securities? 
 

Stockbrokers licensed in Malaysia are allowed to market ONLY securities listed on 
the foreign exchanges that are recognised by Bursa Malaysia.  
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B) Secondary market trading of non-ringgit bonds (Non-RM bonds) 
 
4. What is the effect of the recent amendments to secondary market 

trading of Non-RM bonds?  
 
With effect from 15 September 2005 and following the amendments to Schedule 
1 of the SCA, all ‘sophisticated investors’ can trade non-RM bonds among 
themselves without the SC’s prior approval.  
 
‘Sophisticated investors’ that are commercial banks, merchant banks, Islamic 
banks, universal brokers or consolidated brokers are required to submit a 
monthly report to the SC on their non-RM bond sell trades. Please refer to the 
Guidance Notes for more information. 
 
 

5. What was the position before the amendments to Schedule 1 of the 
SCA on 15 September 2005? 
 
Before 15 September 2005, pursuant to section 32 of the SCA, each trade in 
non-RM bonds require the SC’s prior approval. 
 
 

6. Who are ‘sophisticated investors’? 
 

As described in paragraphs 9, 10 or 11 of Schedule 2 of the SCA, ‘sophisticated 
investors’ are: 
• Companies with total net assets exceeding RM10 million or its foreign 

currency equivalent; 
• Individuals with a net worth exceeding RM3 million or its foreign currency 

equivalent; 
• Persons who enter into transactions as principal for no less than RM250,000 

or its foreign currency equivalent per transaction. 
 
 
C) Primary Offering of Non-RM Bonds 
 
7. What is PN1? What is it about? 
 

PN1 is the acronym for Practice Note 1. There are two PN1s that relate to the 
primary offering of non-RM bonds: PN1 under the PDS Guidelines and PN1 under 
the Islamic Securities Guidelines. Both these practice notes mirror each other 
and exempts Malaysian public companies from having to comply with certain 
regulatory requirements when making their submissions to the SC for approval of 
their proposed foreign currency bond issuance, subject to the fulfilment of 
certain conditions. 
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8. What are the PN1 exemptions? 
 

The exemptions under the PN1s of the PDS Guidelines and the Islamic Securities 
Guidelines are in relation to the requirements on: 
• Shelf Registration Scheme  
• Rating Requirement    
• Underwriting  
• Mode of Issue via FAST 
• Adviser’s Compliance Declaration   
• Additional requirements for Debt Programs (CP/MTN) – under the PDS 

Guidelines 
• Additional requirements for Islamic Securities Programs (Islamic CP/MTN) – 

under the Islamic Securities Guidelines 
 
 
9. What are the criteria to qualify for the PN1 exemptions? 
 

As provided under both PN1s, an issuer will qualify for the exemptions subject to 
the following conditions: 
• The issuer is a Malaysian public company; 
• The issuer is proposing to issue foreign currency denominated private debt 

securities approved by the SC under the PDS Guidelines, or foreign currency 
denominated Islamic securities approved by the SC under the Islamic 
Securities Guidelines; and 

• The issuance will only be made available to investors outside Malaysia and/or 
‘sophisticated investors’ in Malaysia. 

 
 
10. How do issuers ensure continued compliance with the PN1 restriction 

on investors? 
 

Issuers may ensure continued compliance with this condition by issuing their 
non-RM bond with a selling restriction to restrict its sale only to investors outside 
Malaysia and/or  ‘sophisticated investors’ in Malaysia. 

 
 
11. Can previous issuers extend their PN1 bonds to ‘sophisticated 

investors’ in Malaysia? 
 

Yes, provided that the existing bondholders approve the necessary amendments 
in relation to the selling restriction and/or terms and conditions of the bond and 
written notification of such bondholders’ approval is forwarded to the SC. 

 
 
12. Can non-RM structured products be offered in Malaysia?  
 

Yes, in accordance with the Guidelines on the Offering of Structured Products.  
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D) Offerings of foreign shares in Malaysia 
 
13. Are foreign companies allowed to offer their shares in Malaysia? What 

are the approvals required to make such offerings? 
 

Foreign companies intending to offer their shares in Malaysia (including initial 
public offerings or other offerings) would be required to submit an application to 
the SC for consideration under section 32 of the SCA and where relevant, under 
the Prospectus Guidelines. These applicants may also apply for exemptions from 
the SC’s guidelines, which will be considered based on, among others, the 
robustness of the regulatory requirements of the issuers’ home jurisdiction.  
 
 

14. Who are those allowed to invest in the shares offered by foreign 
companies in Malaysia?  
 
Only ‘sophisticated investors’ are allowed to invest in the initial public offerings 
by foreign companies. 

 
 
E) Investment by unit trust management companies (UTMCs) 
 
15. What is the limit for investments abroad by UTMCs? 
 

On March 2005, BNM liberalised the limits for investments abroad by UTMCs to a 
maximum of 30% of the total aggregate net asset value of funds managed. 

 
 
16. How can a UTMC invest abroad? 
 

UTMCs that are licensed as fund managers can invest in securities outside 
Malaysia by going directly to a foreign broker or via a local broker.  
 
UTMCs that are not licensed as fund managers would need to delegate the fund 
management function to a local licensed fund manager, in accordance with the 
existing regulation. The local licensed fund manager would be required to go 
through a local or foreign broker to invest in securities outside Malaysia. 

 
 
17. Can a UTMC that is not licensed as a fund manager appoint a foreign 

fund manager to manage a fund’s foreign investment portfolio?  
 
No. Only a licensed fund manager can appoint a foreign fund manager to 
manage the foreign investments portfolio.     
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18. Can foreign UTMCs offer foreign unit trusts directly to Malaysian 
investors? 

 
Foreign UTMCs may offer foreign unit trusts directly to Malaysian investors 
subject to compliance with the laws governing the offering of foreign securities in 
Malaysia, which would include sections 32 and 98 of the SCA as well as all the 
laws, regulations and guidelines relevant to unit trust funds and the activities of 
unit trust companies. Most importantly, the foreign UTMC would need to have a 
commercial presence in Malaysia and be licensed to conduct investment 
management activities by the SC. 

 
19. Can local UTMCs market foreign unit trusts in Malaysia ? 
 

Local UTMCs may market foreign unit trusts to Malaysian investors subject to 
compliance with the laws governing the offering of foreign securities in Malaysia, 
which would include sections 32 and 98 of the SCA as well as all the laws, 
regulations and guidelines relevant to unit trust funds and the activities of unit 
trust companies.  

 
 
II. Other regulatory amendments to further enhance capital market 

efficiency 
 
G) Trading of shares of unlisted public companies 
 
20. How is the trading of shares of unlisted public companies regulated 

and what is the effect of the 15 September 2005 amendments? 
 
 Previously, the offering of securities of unlisted public companies made to 

existing holders of such securities was exempted under paragraph 12 of 
Schedule 1 of the SCA.  

 
 Paragraph 12 is now amended by extending the exemption to ‘sophisticated 

investors’ who fall within the ambit of paragraph 9, 10 or 11 of Schedule 2 of the 
SCA. 

 
 
H) Exemption from the prospectus requirement for Employee Share 

Option Schemes (ESOS) for non-executive directors 
 
21. What was the previous position on prospectus requirements for ESOS 

offered to non-executive directors and what is the effect of the recent 
amendments? 

 
 Under the previous paragraph 20 of Schedule 2 of the SCA, the prospectus 

requirement for ESOS is exempted only where the ESOS is made to employees of 
the company.  
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This exemption has now been extended to cases where ESOS is offered to non-
executive directors through the amendments made to paragraph 20 of Schedules 
2 and 3 of the SCA. 

 
 
I) Exemption from the prospectus requirement for conversion of 

convertible securities into listed shares 
 
22. Does the conversion of convertible securities into listed shares require 

the registration of prospectus? 
 

Pursuant to amendments to paragraphs 27 and 28 of Schedule 3 of the SCA, the 
prospectus requirement is fully disapplied with regard to the conversion of 
convertible securities into listed shares (previously, such activity would require 
the registration of a prospectus in a case where there was no prospectus 
available at the time of the initial offering of the convertible securities.  
 
The disapplication of the prospectus requirement for conversion of convertible 
securities into listed shares is aimed at ensuring minimal cost and an efficient 
conversion process. Furthermore, information on the securities is already 
available in the market, hence obviating the need for a prospectus.  
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