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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS  
GUIDELINES ON SUBMISSION OF CORPORATE AND CAPITAL MARKET 
PRODUCT PROPOSALS & CHAPTER 7A OF THE LICENSING HANDBOOK  

21 July 2020  

Introduction 
1. What is the rationale for the issuance of the Guidelines on Submission of 

Corporate and Capital Market Product Proposals (Guidelines)? 

The Guidelines have been introduced to reinforce shared responsibilities among the 
key stakeholders involved in the submission of proposals to the SC. The Guidelines 
also identify the party who is eligible to submit corporate and capital market product 
proposals to the SC (Submitting Party).  

The Guidelines set out the conduct requirements for the Submitting Party and other 
parties involved in the submission of proposals to the SC, such as the applicant/issuer 
and its directors and promoters, as well as advisers appointed to provide advice or 
opinion in connection with a submission of proposal to the SC. 

 

2. What is the rationale for the issuance of Chapter 7A of the Licensing 
Handbook (Chapter 7A)? 

Chapter 7A sets out the eligibility requirements to be a principal adviser (PA) and a 
recognised principal adviser (RPA), for the submission of proposals and specific 
proposals to the SC, respectively.  

This chapter applies to holders of Capital Markets Services Licence (CMSL) and 
registered persons referred to in the Third Column of Part 1, Item 2 of Schedule 4 of 
the Capital Markets and Services Act 2007 (CMSA) for the regulated activity of advising 
on corporate finance. 

 

3. When will the Guidelines and Chapter 7A be effective? 

The Guidelines and Chapter 7A will take effect on 1 January 2021 (Effective Date). 
Prior to the Effective Date, the eligibility requirements for both the approved principal 
adviser (Approved PA) and Qualified Senior Personnel (QSP) as set out in the Principal 
Adviser Guidelines (PA Guidelines) remain applicable. 

From the Effective Date, the term “principal adviser” in other SC’s guidelines shall have 
the meaning assigned to it in Chapter 7A, and the term “approved principal adviser” 
appearing in other SC’s guidelines shall be taken to refer to the RPA. 

Concurrent with the coming into effect of the Guidelines and Chapter 7A, the Guidelines 
on Due Diligence Conduct for Corporate Proposals and the PA Guidelines will be 
disapplied. 
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4. What are the key changes made in the Guidelines and Chapter 7A? 

The Guidelines and Chapter 7A introduce the RPA Framework and Qualified Person 
(QP) & Senior Officer (SO) regime. Once the Guidelines and Chapter 7A come into 
effect, this new framework will replace the existing Approved PA Framework and QSP 
regime. 

The key differences between the current regime and new regime for submission of 
specific proposals are as follows: 

 Current Regime New Regime 
PA Guidelines The Guidelines and Chapter 7A 

Submitting Party Approved PA must have: 
 at least two QSP working 

full time; and 
 SC’s approval. 
 

RPA must have: 
 at least one QP working full time; 
 written policies and control 

procedures relating to submission 
of specific proposals; and 

 SC’s recognition. 
 

Minimum criteria 
of qualified 
individual  

QSP must have: 
 seven years of relevant 

corporate finance 
experience; 

 Completed three of the 
following: 
(i) initial public 

offering (IPO); 
(ii) reverse takeover 

offer (RTO); or 
(iii) regularisation plan 

undertaken by 
Practice Note 17 
and Guidance Note 
3 companies in the 
five years 
preceding 
appointment; and 

 SC’s approval. 
 

QP must have: 
 seven years of corporate finance 

experience in the 9 years 
preceding appointment; and 

 Completed one of the following: 
(i) IPO on the Main Market or 

ACE Market; or  
(ii) RTO that requires SC’s 

approval. 
 

 
 

SO Not applicable. An individual of higher authority or 
ranking than the QP or a committee 
duly constituted. 
 
A Submitting Party must assign and 
identify at least an SO for each specific 
proposal. 
 

 

5. What is the rationale of the new RPA Framework? 

The new RPA Framework and QP & SO regime is to liberalise the industry and to 
empower the corporate finance adviser to select its QP from a wider talent pool of 
qualified corporate finance professional.  
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To ensure standards are maintained, the appointment of QP must be based on a set 
of minimum eligibility criteria imposed by the SC. Further, new obligations have been 
introduced for QP who is assigned to work on the specific proposal. 

In addition, an RPA is also required to identify at least an SO for the supervision and 
management of each specific proposal, including allocation of sufficient persons with 
appropriate levels of knowledge, skills and experience to each specific proposal, and 
reviewing of the performance of the QP. 

 

6. Who falls within the scope of Guidelines?  

The conduct requirements set out in the Guidelines apply to all parties involved in the 
preparation of proposals, including the PA, applicant/issuer, directors and promoters 
of the applicant/issuer, advisers and experts, for the proposals submitted, deposited 
or registered with the SC under Part VI and Part IIIA (Private Retirement Scheme 
Industry) of the CMSA, except for the following: 

(a) Proposals set out in Schedule 5 of the CMSA; 

(b) Take-overs, mergers and compulsory acquisitions under Division 2 Part VI of the 
CMSA; 

(c) Proposals relating to the offering of digital token as set out in the Guidelines on 
Digital Assets; 

(d) Proposals relating to the offering, marketing and distribution of a permitted 
foreign fund as set out in Appendices 1, 2 and 3 of the Guidelines for the Offering, 
Marketing and Distribution of Foreign Funds; and 

(e) Any documents or information submitted or deposited with the SC for reporting 
purposes.  

 

Application for Recognition  
7. Would all current Approved PA and QSP be recognised automatically by the 

SC? 

The existing Approved PA and QSP would not be automatically recognised by the SC. 
As such, all current Approved PA are required to submit an application for recognition 
to the SC with the information and documents required in Chapter 7A. The application 
forms can be retrieved from the SC’s website at 
https://www.sc.com.my/regulation/licensing/application-kit  

  

 

8. Can a CMSL holder or Registered Person for advising on corporate finance 
that is a PA with no track record act as an RPA?  

Any PA (other than a licensed bank and a special scheme broker) that satisfies the 
requirements in Chapter 7A may submit an application to the SC for recognition as an 
RPA. 
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Upon being recognised as an RPA, the name and particulars of the RPA and its QP, 
including conditions or restrictions imposed (if any), will be admitted into the register 
of RPA on the SC’s website. 

 

9. Can a PA that satisfies the requirements in Chapter 7A submit an application 
to the SC for recognition prior to the Effective Date? 

Applications must be made at least one month prior to the Effective Date. This is to 
enable the SC to make available the register of RPA on the SC’s website from the 
Effective Date.   

For purposes of submission of specific proposals to the SC prior to the Effective Date, 
the eligibility requirements for both Approved PA and QSP as set out in the PA 
Guidelines are still applicable. 

 

10. Can an entity holding a temporary licence for advising on corporate finance 
act as an RPA? 

No. Only a PA (other than a licensed bank and a special scheme broker) that satisfies 
the requirements in Chapter 7A can submit an application to the SC for recognition as 
an RPA. 

 

11. For the purpose of fulfilling the eligibility criteria of a QP, does completion 
refer to implementation of such proposal?  

Experience gained from proposals which have been approved by the SC (irrespective 
whether it is implemented by the applicant/issuer) fulfils this eligibility criteria.  

 

12. For the purpose of meeting the minimum eligibility criteria of seven years 
of direct corporate finance experience of a QP, would IPO/RTO experience 
acquired from overseas be recognised? 

For the purpose of eligibility criteria of a QP, corporate finance experience takes into 
account the QP’s experience in advising on any of the following corporate proposals in 
Malaysia, Australia, Hong Kong, Singapore or the United Kingdom: 

(a) IPOs; 

(b) Mergers and acquisitions involving listed companies; 

(c) Fundraising exercises through the capital market by listed companies; and 

(d) Restructuring exercises involving listed companies. 

In Malaysia, the types of corporate proposals above exclude those relating to listed 
companies on the LEAP Market of Bursa Securities. 
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13. Is an individual employed by a PA but based outside Malaysia (e.g. at the 
regional office) eligible to be appointed as a QP? 

Yes. As long as the QP is able to discharge his/her duties and functions required in the 
Guidelines. 

 

Continuing Obligations as an RPA 

14. What is the purpose of the annual declaration and when is the annual 
declaration expected to be filed with the SC? 

The annual declaration from the RPA is an affirmation that the QP continues to comply 
with the eligibility criteria set out in Chapter 7A. The declaration is required to be filed 
by the RPA with the SC within seven business days from 1 January of each year.  

 

15. Post recognition, is an RPA required to inform the SC if it appoints additional 
QP? 
For every appointment of a QP post its recognition, an RPA is required to notify the SC 
by submitting the Declaration by Principal Adviser, which can be retrieved from the 
SC’s website at https://www.sc.com.my/regulation/licensing/application-kit  
 

This is to enable the SC to update the information in the register of RPA on the SC’s 
website. 

 

16. What should an RPA do in the event it is unable to maintain the eligibility 
criteria, or if there is any change in information in the documents or 
information submitted to the SC? 

The RPA is required to notify the SC immediately via email to the Head of Equities 
Department, followed by a formal letter. This includes instances where any of the QP 
appointed by the RPA ceases or discontinues his employment (whether terminated, 
laid-off or retired), or fails to comply with the eligibility criteria as set out in Chapter 
7A. 

 

17. What happens if an RPA no longer has any QP under its employment 
subsequent to the submission of a specific proposal but prior to the SC’s 
decision or implementation of the proposal? 

There will not be any automatic grace period granted for compliance with the eligibility 
criteria. As such, an RPA must ensure that at all times, it has at least one QP under its 
employment. 

In the instance that an RPA no longer has any QP under its employment, the RPA is 
firstly required to inform the SC immediately via email to the Head of Equities 
Department, followed by a formal letter. The RPA is also required to immediately 
appoint a new QP to handle the existing engagement. 
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Submission of Specific Proposals 

18. Is an RPA allowed to appoint more than one SO and more than one QP for 
submission of a specific proposal? 

Yes. Pursuant to the Guidelines, an RPA must appoint at least one SO for every 
submission of specific proposal made to the SC based on the experience and expertise 
required for the particular submission to the SC.   

The SO must be an individual of higher authority or ranking than the QP, or a 
committee formed by individuals from different core functions of the RPA, as long as 
the functions of an SO are fulfilled.  

An RPA is also allowed to appoint more than one QP for each submission of specific 
proposal. Where more than one SO or more than one QP is appointed for each 
submission of specific proposal, all SO and QP are jointly and severally responsible for 
that particular submission of specific proposal. 

 

19. Can the SO and QP be the same person? 

No. The SO must be an individual of higher authority or ranking than the QP, or a 
committee formed by individuals from different core functions of the RPA, as long as 
the functions of an SO are fulfilled.  

An RPA must identify at least one SO and at least one QP for each submission of 
specific proposal. The SO and the QP identified must be included in the cover letter of 
the specific proposal to the SC.  

 

20. If the SO is a committee, can the committee comprise of departments from 
different expertise within the RPA?  

Yes. The RPA has the discretion to decide on the composition of the SO, as long as the 
functions required of an SO in the Guidelines are fulfilled. 

 

21. If there are joint RPA for a particular specific proposal, does each RPA 
requires its own QP and SO? 

Yes. Each RPA must have its designated QP and SO respectively to be responsible for 
the supervision and management of the specific proposal. All the RPA, QP and SO are 
jointly and severally responsible for the specific proposal. 

 


