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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS  

GUIDELINES FOR REGISTRATION AND CONDUCT OF CAPITAL MARKET SERVICES 

PROVIDERS 

(Issued: 19 October 2018) 

 

1.0 APPLICATION OF THE GUIDELINES 

 

1.01 When will the Guidelines for Registration and Conduct of Capital 

Market Services Providers (Guidelines) take effect? 

 

The Guidelines will come into effect on 2 January 2019 (Effective Date). 

  

1.02 In light of the issuance of the Guidelines, are the existing 

requirements for registered trustees still applicable?     

 

From the Effective Date of the Guidelines, the requirements in relation to the 

trustees shall supersede the relevant requirements in the following respective 

guidelines:  

 

(a) Guidelines on Unit Trust Funds;  
 
(b) Guidelines on Private Retirement Schemes; 
 
(c) Guidelines on Real Estate Investment Trusts; 
 
(d) Guidelines on Listed Real Estate Investment Trusts; 
 
(e) Guidelines on Issuance of Corporate Bonds and Sukuk to Retail 

Investors;  
 
(f) Practice Note issued pursuant to the Guidelines on the Offering of 

Private Debt Securities, and the Guidelines on the Offering of Islamic 
Securities;  

 
(g) Guidelines on Allowing a Person to be Appointed or to Act as a 

Trustee Under Subsection 69(2) of the Securities Commission Act 
1993; and 

 
(h) Guidelines for the Appointment of a Related-Party Trustee. 
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For avoidance of doubt, in relation to trustee’s requirements related to a 

specific product, those requirements are still applicable in the respective 

product guidelines. For example, other requirements imposed upon the PRS 

trustee in the PRS Guidelines that are not mentioned in these Guidelines, are 

still applicable for PRS trustee.  

 

1.03  Under the new regulatory framework for capital market services 

providers, where should applications for registration for capital 

market services providers such as trustees and issuing house be 

submitted to?  

 

All applications must be addressed to:  

Chairman  

Securities Commission Malaysia  

3 Persiaran Bukit Kiara  

Bukit Kiara  

50490 Kuala Lumpur  

 

(Attention: Authorisation and Licensing Department) 

 

1.04 What are the fees applicable under these Guidelines? 

 

All registered entities under these guidelines would have to pay fees specified 

by the SC. 

 

1.05  Is the new regulatory framework applicable to private trust 

companies offering private trust services? 

 

No, the registration framework is not applicable to private trust companies 

that do not offer capital market services.     
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1.06 Is a registered trustee required to notify the SC of all outsourcing 

arrangements? 

 

No, notification to the SC is only required for outsourced functions that are 

deemed as material.  Outsourced functions that are determined as non-

material will not require a notification to the SC. A registered trustee should 

refer to requirements specified under Chapter 10 of the Guidelines in 

determining whether the outsourced function is a material or a non-material 

function. The assessment process to determine materiality of the function 

being outsourced should be documented. 

 

1.07 Is a registered trustee required to notify the SC for its delegation 

arrangement? 

 

No, the delegation arrangement does not require the SC’s approval.  

However, the trustee is expected to monitor the delegation arrangements on 

a continuous basis to ensure that it does not lead to business disruption and 

negative consequences to the investors. A registered trustee should refer to 

requirements specified under Chapter 10 of the Guidelines on the delegation 

requirements. 

 

1.08 What does a registered entity need to do if it is unable to fulfil the 

requirements under these Guidelines? 

 

A registered entity is required to write to the SC on the following: 

 

(i) Identifying the areas in which they are unable to comply; 

(ii) Stating reasons for non-compliances; and 

(iii) Time frame required in enabling compliance with the requirements 

stipulated in these Guidelines. 
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2.0 TRANSITIONAL ARRANGEMENT  

 

2.01 What is the transitional arrangement for existing trustees upon 

Effective Date?  

 

Existing trustees will be treated as having been registered under this new 

framework without submitting a new application. The SC may require 

additional information.  

 

2.02 What is the registration treatment for applications of renewal of 

registration for existing trustees prior to the Effective Date? 

 

Applications to the SC submitted before the Effective Date will be assessed in 

accordance to the existing registration regime, i.e. the Guidelines as specified 

under item 1.02. From the Effective Date onwards, all applications must be 

made based on the new Guidelines.    

 

2.03 When does the registered trustee need to comply with these 

Guidelines? 

 

These registered trustees must comply with the existing requirements contain 

in the Guidelines as specified under item 1.02.  For the additional 

requirements in these Guidelines, the registered trustee must comply within 

one year from the Effective Date.  A summary of amendments is available on 

the SC’s website. 

 

2.04 As at the date of issuance of the Guidelines, are the existing issuing 

houses required to make a formal application for registration as a 

capital market services provider under the Guidelines?  

 

 The issuing houses would be deemed to have been registered under the 

Guidelines as at the Effective Date. While they do not need to submit a new 

application for registration, they are required to submit updated information, 

as may be specified by the SC.  
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2.05 What is the status of the licence held by the current issuing houses 

under the new regulatory framework for capital markets services 

providers (CMSP)?  

  

Upon the registration of the issuing houses under the new regulatory 

framework for CMSP, their licences would cease upon the Effective Date of 

the Guidelines.  

 

2.06 What is the SC’s rationale to move issuing houses from being a 

licensed entity carrying out a regulated activity to a registered 

entity providing capital market services under section 76A of the 

CMSA? 

 

 The main service provided by an issuing house is not regarded as a regulated 

activity under the CMSA, and is considered as ancillary and enabling services 

that complement a regulated activity or complete a capital market 

transaction.   

 

 

3.0 OTHER AREAS  

 

No Area SC’s Expectations/Remarks 
1.  Competency of a trustee staff.  For the purpose of Paragraph 4.05(c) of these 

Guidelines, a registered trustee should ensure that it 

has qualified and competent staff to handle all matters 

pertaining to product issues; and ensure that its officers 

maintain a sufficient level of monitoring rigour, and in 

this regard, consider the number of products that can 

be effectively covered by a particular trustee officer, 

taking into account a broad spectrum of variables, 

including the complexity of the particular product 

structure and the experience and expertise of the 

trustee officer. 



6 
 

No Area SC’s Expectations/Remarks 
2.  Independent Assessment by an 

External Auditor for related-

party trustees (RPT) 

The RPT is required to submit the Independent 

Assessment Report to the SC once in every two (2) 

years, one month before the anniversary date of the 

RPT.  The scope of the assessment will be subjected to 

the SC’s approval. The RPT is responsible to ensure 

sufficient time to complete the Independent 

Assessment before the anniversary date, including 

obtaining the SC’s approval for the scope of 

assessment. 

 

The financial auditor of the RPT can also be appointed 

as the external auditor to conduct the assessment. 

 

3.  The registered RPT and the 

management company may sign 

an undertaking that they will act 

independently of each other.  

A letter of undertaking is also required from the 

registered RPT and the management company stating 

that they will act independently of each other in their 

dealings with respect to the fund. The letter of 

undertaking for registered RPT must be attached to the 

RPT application form and the letter of undertaking from 

the management company must be attached to the 

product application form. 

 

4.  Annual reporting  The registered entity is expected to submit an annual 

reporting within 10 business days from 31 December 

based on the template provided by the SC. 

 

The first submission of the annual reporting will be 

within 10 business days from 31 December 2019. 

5.  Registration of foreign trustee 

via recognition under Chapter 5 

of these Guidelines.   

In accordance with the requirements specified in 

Chapter 5 of these Guidelines, only foreign trustee for 

corporate bond and sukuk is subjected to the new 

registration framework and the new Guidelines.  
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No Area SC’s Expectations/Remarks 
6.  Permitted foreign funds under 

the Guidelines for the Offering, 

Marketing and Distribution of 

Foreign Funds (OMD 

Guidelines). 

Unless otherwise stated in the OMD Guidelines, a 

trustee or fund supervisor or custodian, as the case 

may be, of a permitted foreign fund is not subjected to 

the requirements under these Guidelines. 

7.  How about treatment for foreign 

trustee from jurisdiction that do 

not regulate a trustee? 

Such foreign trustee shall not be registered under 

Chapter 5 of these Guidelines.  The foreign trustee 

would be registered under Chapter 4 of these 

Guidelines. 

 

8.  Is registered foreign trustee 

subject to all requirements 

specified in the Guidelines? 

A foreign trustee registered with the SC, must ensure 

compliance with all relevant requirements under these 

Guidelines. 

 

However, Chapter 4 on Requirements for Registration 

of Trustees and Chapter 9 on Issuing House under 

these Guidelines are NOT applicable to registered 

foreign trustee. 

 

9.  Where the requirements in 

these Guidelines are stricter 

than the requirements 

prescribed by other competent 

Regulator, which requirements 

should a registered trustee 

comply with? 

 

The registered trustee must ensure compliance with 

these Guidelines and the requirements imposed by the 

competent Regulator. Where the two sets of 

requirements differ, the registered trustee must comply 

with the stricter one. 

 


