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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQs) ON  

DIGITAL INVESTMENT MANAGER 
 

 
1. As a licensed portfolio management company, can I leverage my existing 

licence to offer digital investment management services without having to 
apply for a separate licence to be a Digital Investment Manager? 
No, you cannot offer or hold yourself out as providing digital investment management 
services unless you are licensed as a Digital Investment Manager. There are critical 
differences between a Digital Investment Manager and a traditional portfolio manager. A 
Digital Investment Manager incorporates innovative technologies to provide automated 
discretionary portfolio management services where core components of its services 
including risk profiling, suitability assessment, asset allocation and rebalancing are 
automated.  

As such, this differentiation needs to be reflected in the type of licence that the 
intermediary holds and the regulatory requirements need to commensurate with the 
unique and specific aspects of the Digital Investment Manager’s business model. 
 

2. Can a Portfolio Manager or a Boutique Portfolio Manager vary its licence to 
become a Digital Investment Manager? 
Yes, you can but you must satisfy the requirements to be a Digital Investment Manager 
and in this regard, your variation would require prior approval from the SC.  
 
To vary your licence, you must: 
i) satisfy the digital value proposition requirements; 
ii) have technology capabilities to undertake digital investment management 

business;  
iii) have the necessary expertise and resources in place to carry on such activity; 

and 
iv) satisfy other requirements specified for digital investment management in the 

Licensing Handbook. 
 

3. As a licensed portfolio management company, do I have to set up a separate 
company to be a Digital Investment Manager? 
There is no requirement for a separate company to be set up for this purpose. The 
setting up of a separate company is a business decision. You can be licensed as both 
Portfolio Manager and Digital Investment Manager. 
 
 
 



© Securities Commission Malaysia                                                                                 Page 2 of 2 
 

4. Can an existing licensed portfolio management company applying to be a 
Digital Investment Manager leverage the existing resources including the 
licensed director, licensed representative and compliance officer? 
Leveraging existing resources is allowed, subject to the following: 

i) The identified resources has the ability and relevant competency to undertake 
the activity;  

ii) Such arrangement will not give rise to potential conflict of interest situation; and 
iii) Such arrangement will not compromise the operations and performance of its 

existing business.  
 

5. Would a Digital Investment Management Company be required to make 
contributions to the Capital Market Compensation Fund? 
Yes, you would be required to make contributions to the Capital Market Compensation 
Fund, which is aimed at investor protection.  

  
6. Is there a requirement for a readiness audit to be conducted prior to 

commencement of the Digital Investment Management business?  
Yes. A readiness audit must be carried out by an independent party.  
 

7. Can a Digital Investment Manager acquire or engage the service of a 
technology provider without developing the system in-house?  
Yes, you can. However, the Digital Investment Manager will remain accountable for all 
outsourced functions. Further, you must comply with Chapter 10 of the Licensing 
Handbook which deals with outsourcing. 


