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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS  
GUIDELINES ON THE REGISTRATION AND CONDUCT OF CAPITAL MARKET 

SERVICES PROVIDERS 
(Date Issued: 19 October 2018) 
(Date Revised: 17 April 2020) 

 
 
1.0 APPLICATION OF THE GUIDELINES 

 
1.1 When do the Guidelines on the Registration and Conduct of Capital 

Market Services Providers (“CMSP Guidelines”) take effect? 
 
The CMSP Guidelines came into effect from 2 January 2019 (Effective Date). 

  
1.2 In light of the issuance of the CMSP Guidelines, are the existing 

requirements for registered trustees still applicable?     
 
From the Effective Date, the requirements of the CMSP Guidelines in relation 
to the trustees shall supersede the relevant requirements in the following 
guidelines:  
 
(a) Guidelines on Unit Trust Funds;  

(b) Guidelines on Private Retirement Schemes (PRS Guidelines); 

(c) Guidelines on Real Estate Investment Trusts; 

(d) Guidelines on Listed Real Estate Investment Trusts; 

(e) Guidelines on Issuance of Corporate Bonds and Sukuk to Retail Investors;  

(f) Practice Note issued pursuant to the Guidelines on the Offering of Private 
Debt Securities and the Guidelines on the Offering of Islamic Securities;  

(g) Guidelines on Allowing a Person to be Appointed or to Act as a Trustee 
Under Subsection 69(2) of the Securities Commission Act 1993; and 

(h) Guidelines for the Appointment of a Related-Party Trustee. 

For avoidance of doubt, the requirements affecting trustees under the 
respective product guidelines shall continue in effect.  For example, the 
requirements imposed upon the PRS trustees under the PRS Guidelines, which 
are not mentioned in the CMSP Guidelines, shall remain in force.  
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1.3 Under the new regulatory regime for Capital Market Services 
Providers (“CMSP”), where should the applications for registration as 
a CMSP be submitted to?  

 
Applications shall be addressed to:  

 
Chairman  
Securities Commission Malaysia  
3 Persiaran Bukit Kiara  
Bukit Kiara  
50490 Kuala Lumpur  

 
(Attention: Authorisation and Licensing Department) 

 
1.4 What are the fees applicable under the CMSP Guidelines? 

 
Under the CMSP Guidelines, all registered entities will be required to pay fees 
specified by the SC. 
 

1.5 Is the new regulatory regime applicable to private trust companies 
offering private trust services? 
 
No, the new regulatory regime is not applicable to private trust companies that 
do not offer capital market services.     

 
1.6 Are exchange-traded fund (ETF) and peer-to-peer (P2P) lending 

(which are also within the SC’s purview) considered as “other 
products”?  

 
ETF is a type of unit trust scheme (UTS), which falls within the types of products 
set out in paragraph 1.04(a) of the CMSP Guidelines.  The CMSP Guidelines do 
not apply to equity crowd funding and P2P financing operators. 

 
1.7 Are registered entities required to notify the SC of material 

outsourcing arrangements? 
 
Yes, notification to the SC is only required for outsourced functions that are 
deemed material. Non-material outsourced functions will not require a 
notification to the SC.  Registered entities should refer to the requirements set 
out in Chapter 10 of the CMSP Guidelines in determining whether an outsourced 
function should be classified as material or non-material. The materiality 
assessment for outsourcing arrangements should be documented. 
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1.8 Are registered entities required to notify the SC of its delegation 
arrangements? 

 
Yes, registered entities are required to notify the SC of their delegation 
arrangements.  In addition, they are expected to monitor the delegation 
arrangements continuously to prevent business disruption and negative 
consequences to investors.  Registered entities should refer to the delegation 
requirements set out in Chapter 10 of the CMSP Guidelines. 

 
1.9 Are the registered entities required to change the existing 

outsourcing agreement and/or delegation agreement to reflect 
requirements as stated in paragraph 10.13 of the CMSP Guidelines? 
 
No. This requirement does not have a retrospective effect as long as the 
existing outsourcing agreement and/or delegation agreement does not have 
any provision that is contrary to the requirements of the CMSP guidelines. 
However, if there are changes made to the current agreement(s) after the 
issuance of the CMSP Guidelines, then the agreement(s) must comply with the 
Guidelines.  
 

1.10 Where should the notification of the outsourcing and/or delegation 
arrangements be directed to?  

 
Applications shall be addressed to:  

 
Intermediary and Fund Supervision  
Securities Commission Malaysia  
3 Persiaran Bukit Kiara  
Bukit Kiara  
50490 Kuala Lumpur  

 
 The notification template is available at the SC website. 
 
1.11 What must registered entities do if they are unable to fulfil the 

requirements under the CMSP Guidelines? 
 

Registered entities must apprise the SC of the following: 
(i) areas of non-compliance; 
(ii) reasons for non-compliance; and 
(iii) time frame required for compliance. 
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2.0 TRANSITIONAL ARRANGEMENT  

 
2.1 What is the transitional arrangement for existing trustees upon the 

Effective Date?  
 
Existing trustees are deemed registered under the new regime without having 
to submit a new application.  However, the SC may request for additional 
information.  
 

2.2 What is the registration treatment for applications of renewal of 
registration for existing trustees prior to the Effective Date? 
 
Applications submitted to the SC prior to the Effective Date will be assessed in 
accordance with the former registration regime i.e. the guidelines, as specified 
in item 1.2 of this document.  From the Effective Date onwards, all applications 
must be made in accordance with the CMSP Guidelines.    
 

2.3 When do the existing trustees need to comply with the CMSP 
Guidelines? 

 
Current registered trustees must comply with the existing requirements 
contained within the CMSP Guidelines, as specified in item 1.2 of this document.  
For the additional requirements, the existing trustee must comply within one 
year from the Effective Date.  A summary of amendments is available on the 
SC website. 
 

2.4 Upon the Effective Date, are the existing issuing houses required to 
make a formal application for registration as a CMSP under the new 
regulatory regime?  

 
 Existing issuing houses are deemed registered under the CMSP Guidelines as 

at the Effective Date.  Although they do not need to submit a new application 
for registration, they are required to submit updated information, as may be 
specified by the SC.  
 

2.5 What is the status of the licence held by the current issuing houses 
under the new regulatory regime for CMSPs?  

  
Their licence was ceased upon the Effective Date of the CMSP Guidelines as 
the current issuing houses are deemed registered.  
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2.6 What is the SC’s rationale for moving the current issuing houses from 

a licensing regime to a registration regime under section 76A of the 
Capital Markets and Services Act 2007 (CMSA)? 

 
The core functions carried out by an issuing house do not constitute a regulated 
activity under the CMSA.  Instead, they are considered ancillary and enabling 
services that complement a regulated activity or complete a capital market 
transaction.   

 
2.7 When is the registered entity required to submit their first audited 

financial statements?  
 
The registered entity shall lodge with the SC their first audited financial 
statements that are due for submission in January 2020 or beyond.  For 
instance, if a registered entity’s fiscal year ended is on 31 October 2019, it will 
be required to lodge its audited financial statements by 31 January 2020. 
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3.0 AREAS SPECIFIC TO A REGISTERED TRUSTEE 
 

3.1 Deemed Registration 
 

(i) While existing trustees are deemed registered without having to 
submit a new application, does this mean that trustees providing 
services for unit trust and/or private retirement schemes are 
required to renew their registration? 
 
No.  Under the new regulatory regime, registration as a CMSP is a one-off 
exercise.    

 
(ii) Will the existing trustees be issued a one-time registration certificate 

as proof of registration? 
 
No. The list of registered trustees is published on the SC website. 
 

3.2 Staff competence 
 
Paragraph 4.05(c) of the CMSP Guidelines provides that trustees 
must ensure that their personnel have the necessary qualification, 
expertise and skills to carry on business as a trustee.  What are the 
expected staff competencies?  
 
Registered trustees must ensure that they deploy sufficient qualified, 
competent and experienced personnel to enable them to satisfy all the 
requirements in the CMSP Guidelines and discharge their monitoring roles. 
 

3.3 Products and services 
 

(i) Are trustees for fund administration, fund accounting and transfer 
agency services subject to the CMSP Guidelines? 
 
No. Such back-office service is not specified to be a capital market service for 
the purpose of section 76A of the CMSA, as set out in paragraph 1.04 of the 
CMSP Guidelines.   
 

(ii) Are registered trustees who act as a trustee for multiple products 
such as ETFs, non-exchange traded funds and real estate investments 
(REITs) required to be registered separately? 
 
No. Such investment products are considered a collective investment scheme 
(CIS), as such, trustees for CIS products are only required to register once, as 
a trustee for UTS.  
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3.4 Event of default (EOD) 
 
Are trustees required to notify the SC of an EOD before the 
bondholders’ meeting or declaration of an EOD? 
 
A trustee is to notify the SC within 10 business days upon declaration of an 
EOD by the bondholders, as stated in paragraph 7.09(b) of the CMSP 
Guidelines. 

 
3.5 Retirement of trustees 

 
In the event that the unitholders’ registrar is maintained by the 
management company (“MC”) or the MC's transfer agent services 
provider, how is a retiring trustee expected to notify the unitholders 
immediately? 
 
A retiring trustee shall collaborate with the MC to ensure proper arrangements 
are in place for the safekeeping of investors’ assets and notify the relevant 
stakeholders, including the unitholders, immediately. 
 
The same applies to bond trustees should the pertinent information be held by 
the authorised depository institutions (ADIs). 

 
3.6 Related party trustees (RPTs) 

 
(i) A trustee fee is typically proposed by the promoter on behalf of the 

fund.  Therefore, are RPTs required to demonstrate that they are 
financially independent of the management company or the 
borrower? 
 
Yes, RPTs must demonstrate their financial independence to determine the 
extent of their ability to act independently. 
 

(ii) How would the trustee ensure that an independent assessment is 
conducted by an external auditor for RPTs? 
 
The RPT is required to submit an independent assessment to the SC once in 
two years, i.e. one month prior to the anniversary date of the RPT.  The RPT 
is responsible to ensure there is sufficient time to complete the independent 
assessment before the anniversary date, including obtaining the SC’s approval 
for the scope of the assessment. 
 
Note: The financial auditor of the RPT may be appointed as the external auditor 
to conduct the assessment. 
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(iii) Is the application to be an RPT a one-off application? Is the RPT 
required to re-apply if it is appointed as a trustee for different UT 
funds under the same MC? 
 
It is a one-off application.  An RPT may continue to act as a trustee for multiple 
UT funds under the same MC.  
 

3.7 Annual data reporting  
 
When is the submission deadline for the annual data reporting? 
 
The registered entity is required to submit an annual data reporting in the form 
or format prescribed by the SC, within 14 business days from 31 December of 
every year. 

 
3.8 Foreign Funds 

 
Are trustees for permitted foreign funds under the Guidelines for the 
Offering, Marketing and Distribution of Foreign Funds (“OMD 
Guidelines”) required to comply with the CMSP Guidelines? 
 
Unless otherwise stated in the OMD Guidelines, a trustee or fund supervisor or 
custodian, as the case may be, of a permitted foreign fund is not subject to the 
requirements in the CMSP Guidelines. 
 

3.9 Foreign trustees 
 

(i) Is Chapter 5 of the CMSP Guidelines applicable to all foreign trustees, 
including those from jurisdictions where trustees are not regulated? 
 
Only foreign trustees for corporate bond and sukuk are subject to the new 
regulatory regime.  
 
Trustees from jurisdictions without a regulatory regime for trustees will be 
required to apply for registration as a trustee in accordance with the 
requirements set out in Chapter 4 of the CMSP Guidelines. 

 
(ii) Is a registered foreign trustee required to comply with all the 

requirements specified in the CMSP Guidelines? 
 
Foreign trustees registered with the SC must ensure compliance with all 
relevant requirements under the CMSP Guidelines except for the requirements 
in Chapter 4 (Requirements for Registration of Trustees) and Chapter 9 
(Issuing House). 
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3.10 Conflicting requirements  
 
In the event of conflicting requirements between the CMSP 
Guidelines and the requirements of other regulators, which 
requirement should the CMSP comply with? 
  
A registered trustee must ensure compliance with all applicable laws, rules, 
guidelines and requirements, including those imposed by other regulators. The 
requirement with the higher threshold or stricter standard shall prevail in case 
of any discrepancy or inconsistency. 

 
 


