
 
      FREQUENTLY-ASKED QUESTIONS  

 
    PRINCIPAL ADVISER GUIDELINES 

__________________________________________________________________ 
 
 
1) Wha t is the ra tionale behind the issuance of the new Principal Adviser 
Guidelines?  
 
 The Pri ncipal Adviser Guidelines (Guidelines) is issue d to  provide cl arity o n the 

eligibility of corporate finance advis ers to act a s principal advisers and the types 
of corpo rate prop osals they are  permitted to submit to the SC. Further, the 
Guidelines sets out the addition al e ligibility cri teria that p rincipal advisers need 
to fulfill in the event they wis h to submit spec ific types of corporate proposals to 
the SC.  

 
 Previously, information relating to the ca tegories of corporate finance advisers 

eligible to act as prin cipal advise rs was stat ed in the respective SC guideli nes 
governing different types of corporate proposals and capital market products. The 
Guidelines is meant to consolidate this information into a document which will act 
as a singl e point of reference. Further, the Guideli nes impose  minimu m 
competency standards f or principal advisers se eking to su bmit specific corporate  
proposals. The objectiv e of this is to protect the integrity and reputation of the 
capital market.  

 
 
2) Who will fall within the scope of the Guidelines? 
  
 The Guidelines is generally appl icable to all corporate finance advisers seeking t o 

submit applications to the SC, in the capacity of principal advisers, for all types of 
corporate proposals falling under Part VI of th e CMSA. However, Chapter 3 of the 
Guidelines will onl y be applicabl e if these principal advisers see k to submit 
specific corporate proposals i.e. an IPO on Bursa Securities, transfer of listing to  
the Main Market on Bursa Securitie s, secondary listing of foreign corp orations on 
Bursa Securities or a significant acquisition that  requires the SC’s appr oval under 
section 212 of the CMSA. 

 
 
3) Will a person who submits applications for corporate proposals to the SC in the 
capacity of an issuer fall within the scope of the Guidelines?  
 
 No. The Guidelines will only be  applicable  to principal advisers submitting  

corporate proposals to the SC on behalf of their clients. A person, wh o seeks t o 
submit applications to the SC in a capacity of other than that of principal adviser, 
will fall out side the scope of the G uidelines. This means t hat the Guidelines will  
not be app licable to, for exampl e, a pe rson who see ks to su bmit corporate 



proposals to the SC in the capacity of an  issue r. In this re gard, the in formation 
with respect to the categories of e ligible issuers will still be found in the relevant 
guidelines g overning dif ferent types of corporate proposals and capital marke t 
products. For example, if a person needs to find out the categories of eligible  
issuers for  the issua nce of struct ured pr oducts, that p erson must refer to the 
Guidelines on the Offering of Structured Products.  

 
 
4) Would p rincipal advisers who  are not able to comply with the requirements 
under Cha pter 3 of the Guidelines be permitted to ma ke submissions for oth er 
types of corporate proposals apart from the specific corporate proposals? 
  
 Yes. The requirements under Chapter 3 are only applicab le to corporate financ e 

advisers se eking to act as principal adviser s for specific corpora te proposal s 
involving IPOs on Bursa Securities, transfer  of listing to the Main Market on Bursa 
Securities, secondary listing of f oreign corporations on Bursa Secur ities or  a 
significant acquisition. Such advisers must first be admitted to the Approved List.  

 
 
5) When i s the new Principal Adviser Guidelines ef fective? Would principal 
advisers who a re not a ble to comply with  the requirements under Cha pter 3 of 
the Guidelines be given a time frame to observe the requirements?  
 
 The new Principal A dviser Guidel ines is effective on 3 August 2009. Thereafter, 

the SC will only accept submissions for specific corporate proposals from principal 
advisers who are on the Approved List. 

 
  
6) Assuming tha t only the minimum requ irements are met, what would happen if 
one of the Qua lified Senior Personnel le ave but the principal adviser has a jo b 
which is already in advance stage? Woul d the principal adviser still be able to 
submit?  
 
 Firstly, when notifying that the minimu m re quirements are no longer met, the 

principal adviser is to  also inform the SC on the targeted submission date of the 
said affected submission. SC will assess whether it is really in an advance stage. If 
yes, and the submission is presum ably handled by the re maining Qualified Senior 
Personnel all along, the submission can be made. 

 
 
7) What happens if the job at hand was being undertaken by the Qualified Senior 
Personnel who is leaving?  
 
 The princip al adviser would have  to demo nstrate to th e SC how it is able to 

ensure that the loss of the Qualified Senior Personnel would not in any way 
compromise the quality of submission that will be made to the SC.  



 
 8) In the event a principal adviser is s uspended by the SC from making 
submissions under Sec tion 212 of the CMSA , what woul d be the impact on the  
principal adviser who is on the Approved List?  
 
 The principal adviser would also be suspended from the Approved List until  t he 

tenure of suspension has ended whereupo n the princip al adviser would be re -
admitted after demonstrating to the SC’s satisfaction the  measures and action s 
taken to prevent the incidents leading to the suspension from reoccurring.  

 
 
9) What kind of records should be maintained for purposes of SC’s review?  
 
 The list of records or documents would include, but not l imited to, the mandate 

letters, list of personn el involved in the engagement, the role played by the  
personnel, the organisation chart showing the position of the personnel for each 
job performed and the designation of the personnel at the material point in time.  

 
 
10) Since the SC will be conducting a periodic review, how long must the principal 
advisers retain their internal records?  
 
 At least 5 years. Nonetheless, it is encouraged that records be maintained for a 

longer period particul arly in the ev ent wh ere the proposals involve legal 
proceedings etc 

 
 
11) Would the SC recognise experience gained overseas?  
 
 Yes, the SC would recognise overseas experience for purposes of meeting the 

requirements as set out in paragraph 3.04 of the Principal Adviser Guidelines.  
 
  
12) Is the Qualified Senior Personnel required to meet the requirements as set out 
in paragrap h 3.04(b) o n a continuous ba sis even after the principal adviser has 
been admitted to the Approved List?  
 
 Once the principal adviser has been admitted to the Approved List and the  

nominated senior pe rsonnel is re cognised b y the SC as a Qual ified Senior  
Personnel, the designat ed Qualified Senior Personnel is de emed to have met the 
requirements on a continuous basis thereafter provided that the Qualified Senior 
Personnel remains involved in corporate finance work.  

 
 
 
 



13) What would the SC consider as relevant rules/laws/regulations with regards to 
requirements as stipulated in paragraph 3.07 of the Guidelines?  
 
 The relevant rules/laws/regulations are deemed to be only in relation to areas of  

corporate finance and investment advisory.  
 
 
14) Would the SC recognise proposals for purposes of meeting the requirements of 
paragraph 3.04 if th e proposals have  yet to be su bmitted to the relev ant 
authorities? 
 
 With regard to the work experience stated in paragraph 6 of Schedule 3, the types 

of proposals listed must have been managed by the Qualified Senior Personnel from    
      the point of engagement until it is considered by the relevant authorities. 
 
 
 


