Keputusan Mahkamah Persekutuan Memihak kepada SC untuk Melindungi Kenyataan Saksi
27 Januari 2016|   Kuala Lumpur
Pada 19 Januari 2016, Mahkamah Persekutuan, secara sebulat suara, memutuskan bahawa kenyataan yang direkodkan oleh pegawai siasatan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dalam penyiasatannya adalah dilindungi daripada pendedahan dalam prosiding sivil dan jenayah demi kepentingan awam.

Mahkamah Persekutuan yang menolak keputusan Mahkamah Rayuan memutuskan bahawa seksyen itu 134(4) Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993 mesti dibaca dengan peraturan keistimewaan dan dasar awam. Dalam keputusan bertulis yang dikeluarkan oleh Mahkamah Persekutuan, Hakim Negara Tan Sri Ahmad Haji Maarop memutuskan bahawa peraturan-peraturan keistimewaan dan dasar awam ini diguna pakai bagi prosiding sivil dan jenayah.

Menurut penghakiman, pendedahan dokumen dalam prosiding sivil boleh digantung atas alasan bahawa pendedahan tersebut akan memudaratkan kepentingan awam. Ia juga memutuskan bahawa kenyataan yang diberikan oleh individu-individu kepada SC dianggap sebagai komunikasi yang dibuat kepada seseorang pegawai awam secara rasmi dan jika kenyataan saksi diperintahkan untuk didedahkan, saksi tidak akan memberi maklumat kepada SC pada masa hadapan dan ini akan menjejaskan keupayaan SC untuk menjalankan siasatannya ke atas kesalahan di bawah undang-undang sekuriti pada masa depan.

Keputusan itu dibuat susulan prosiding sivil yang dimulakan oleh SC di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada tahun 2010 terhadap Datuk Ishak Ismail atas dakwaan melanggar undang-undang sekuriti. Selepas saman awal difailkan, Datuk Ishak Ismail membuat permohonan kepada Mahkamah Tinggi bagi suatu perintah agar SC mendedahkan dokumen dan kenyataan saksi berkenaan dengan penyiasatan SC terhadapnya. Mahkamah Rayuan mengesahkan keputusan awal Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa kenyataan yang dibuat oleh individu-individu kepada SC di bawah seksyen 134 Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993 mesti didedahkan dalam prosiding sivil. SC kemudian mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Persekutuan terhadap keputusan tersebut.

SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA


Badan-badan Bersekutu SC
Pautan Berkaitan
MENGENAI SC
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ditubuhkan pada 1 Mac 1993 di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. SC merupakan badan berkanun swabiaya dengan tanggungjawab untuk mengawal selia dan membangunkan pasaran modal Malaysia.

Talian Umum: +603-6204 8000
E-mel Umum: [email protected]
© Hakcipta Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.  Hubungi Kami   |    Penolak Tuntutan   |   Paparan laman yang lebih baik menggunakan Microsoft Edge dan Google Chrome dengan resolusi minimum 1280x1024
Ooops!
Generic Popup