Menurut Pengerusi Jawatankuasa Minggu Kesihatan dan Keselamatan SC yang juga Penasihat Perubatan Syarikat, Dr Amar Singh, acara tersebut yang diadakan bagi kali ketujuh, bermatlamat bagi “meningkatkan kesedaran, memberikan maklumat dan nasihat yang praktikal dan menggalakkan aktiviti yang mempunyai impak yang positif di tempat kerja”.
“Laporan berita terkini memaparkan mengenai tabiat pemakanan buruk warga Malaysia. Di SC, kami menggalakkan kakitangan supaya mengamalkan cara hidup sihat yang menjurus kepada produktiviti lebih tinggi dan persekitaran kerja yang lebih baik,” kata Dr Amar.
Dalam usaha bagi menggalakkan tabiat pemakanan sihat, kakitangan dihidangkan dengan menu sarapan sihat sepanjang minggu yang mengandungi, antara lain, sandwic, bijirin, roti gandum lengkap, salad, susu segar rendah lemak, jus buah-buahan, telur, bubur, dadih dan pelbagai pilihan buah-buahan.
Yayasan Buah Pinggang Negara (NKF) mengendalikan program pemeriksaan kesihatan yang termasuk pemeriksaan tekanan darah, air kencing, indeks jisim badan, lilitan pinggang, tahap gula dan kolesterol dalam darah, serta sesi kaunseling. Menurut Dr Amar, kakitangan SC juga memberi sokongan yang menggalakkan kepada Bank Darah.
Dua sesi latihan bantuan pertolongan cemas turut diadakan untuk kakitangan. Juga diadakan ceramah mengenai pemakanan sihat oleh Dutch Lady Milk Berhad, kesedaran mengenai barah oleh Majlis Kanser Negara (MAKNA) dan kecergasan badan oleh “Curve”. Bagi mengakhiri acara minggu tersebut, ceramah ‘Pandu Selamat’ turut diadakan.
“Kami gembira kerana kempen tahunan ini mendapat sokongan padu kakitangan. Warga SC amat menyedari kepentingan menjaga kesihatan dan ini termasuk memastikan mereka mengamalkan diet yang seimbang, makan makanan sihat dan bersenam. Kami berharap tabiat yang baik ini turut diamalkan oleh ahli keluarga mereka,” kata Dr Amar said.