Pelabur Diingatkan Agar Berwaspada Ketika Sertai Bilik Sembang Media Sosial yang Mempromosi Dagangan Saham Khusus
29 Januari 2021  |   Kuala Lumpur

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bursa Malaysia Berhad (Bursa Malaysia) memantau rapi pasaran saham tempatan berikutan kenaikan harga saham terpilih di pasaran AS ketika ini, yang didorong oleh bilik sembang media sosial terhadap penjual pendek.

Pelabur Malaysia dinasihatkan agar berhati-hati dengan bilik sembang media sosial yang cuba mempengaruhi pelabur untuk membeli atau menjual saham tertentu berdasarkan spekulasi atau khabar angin. Pelabur juga harus berwaspada dengan perbincangan di bilik sembang media sosial ini yang boleh mencetuskan pelanggaran undang-undang sekuriti seperti pemberian nasihat pelaburan atau cadangan saham tanpa lesen. Mana-mana individu yang didapati bersalah, boleh didenda tidak melebihi RM10 juta atau penjara tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya.

Dinamik pasaran antara AS dan Malaysia adalah berbeza. Di Malaysia, Jualan Singkat yang Dikawal Selia (RSS) hanya diguna pakai kepada Sekuriti yang Diluluskan dalam senarai RSS, yang ketika ini mengandungi 218 sekuriti. Had juga dikenakan untuk mengelakkan aktiviti jualan singkat yang berlebihan.
Di samping itu, dagangan RSS menghendaki pelabur sama ada meminjam Sekuriti yang Diluluskan untuk dijual singkat atau mempunyai pengesahan untuk meminjam Sekuriti yang Diluluskan. RSS mesti dilakukan dalam akaun yang ditentukan di mana pesanan jual mesti dibuat pada harga tawaran terbaik atau lebih tinggi.

SC dan Bursa Malaysia menjalankan pemantauan masa nyata ke atas semua aktiviti dagangan untuk mengesan, menganalisis dan menangani kebimbangan terhadap dagangan dengan segera. Rangka kerja yang mantap tersedia bagi memastikan pasaran yang cekap, adil dan teratur. Sekiranya diperlukan, SC dan Bursa Malaysia akan mengambil langkah yang diperlukan untuk membendung amalan dagangan yang mengganggu dan menyalah guna pasaran.

SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA
BURSA MALAYSIA BERHAD

SC-World Bank-IOSCO Asia Pacific Hub Conference 2019: Enhancing Financial Inclusion through Islamic Finance and FinTech
(From left to right):
  1. Abayomi A. Alawode, Head of Islamic Finance, Finance, Competitiveness and Innovation, The World Bank Group
  2. Datuk Syed Zaid Albar, Chairman of the Securities Commission Malaysia (SC)
  3. Dr. Firas Raad, Country Manager for Malaysia, East Asia and Pacific, The World Bank Group 
  4. Datuk Zainal Izlan Zainal Abidin, Deputy Chief Executive of SC
Badan-badan Bersekutu SC
Pautan Berkaitan
MENGENAI SC
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ditubuhkan pada 1 Mac 1993 di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. SC merupakan badan berkanun swabiaya dengan tanggungjawab untuk mengawal selia dan membangunkan pasaran modal Malaysia.

Talian Umum: +603-6204 8000
E-mel Umum: [email protected]
© Hakcipta Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.  Hubungi Kami   |    Penolak Tuntutan   |   Paparan laman yang lebih baik menggunakan Microsoft Edge dan Google Chrome dengan resolusi minimum 1280x1024
Ooops!
Generic Popup