SC Ambil Tindakan Penguatkuasaan terhadap Huobi Global kerana Mengendalikan DAX Secara Haram di Malaysia

SIARAN MEDIA

Kuala Lumpur, 22 Mei 2023

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengambil tindakan terhadap Huobi Global Limited, dan Ketua Pegawai Eksekutifnya Leon Li kerana mengendalikan pertukaran aset digital (DAX) di Malaysia tanpa pendaftaran.

Sehubungan itu, SC telah mengeluarkan celaan terhadap Huobi Global Limited, dan Leon Li kerana beroperasi secara haram di Malaysia.

Di samping itu, SC telah mengarahkan Huobi Global Limited untuk menghentikan operasinya di negara ini, termasuk menghentikan pengoperasian laman web dan aplikasi mudah alihnya dalam platform seperti Apple Store, Google Play dan mana-mana platform aplikasi digital lain.

Huobi Global Limited juga telah diarahkan untuk menghentikan pengedaran, penerbitan atau penghantaran sebarang iklan, sama ada dalam e-mel atau di platform media sosial, kepada pelabur Malaysia.

Leon Li, sebagai Ketua Pegawai Eksekutif, juga telah diperintahkan secara khusus untuk memastikan arahan di atas dilaksanakan.

Keputusan ini dibuat selepas terdapat kebimbangan mengenai pematuhan platform tersebut terhadap keperluan kawal selia tempatan dan dalam usaha melindungi kepentingan pelabur. SC memandang serius pelanggaran ini, kerana mengendalikan DAX tanpa didaftarkan dengan SC sebagai Pengendali Pasaran Diiktiraf (RMO) adalah satu kesalahan di bawah Seksyen 7(1) Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007.

SC menggesa pelabur Malaysia yang telah menggunakan Huobi Global Limited untuk segera menghentikan dagangan melalui platformnya, menarik balik semua pelaburan mereka, dan menutup akaun mereka.

Pelabur dinasihatkan untuk melabur dan berurusan dengan RMO yang berdaftar dengan SC. RMO berdaftar telah menjalani penelitian kawal selia yang ketat dan dikehendaki mematuhi garis panduan yang ketat supaya pelabur dilindungi di bawah undang-undang sekuriti Malaysia. Mereka yang melabur dengan entiti atau individu yang tidak berlesen atau tidak berdaftar terdedah kepada risiko seperti penipuan dan mungkin tidak dilindungi di bawah undang-undang sekuriti Malaysia.

Pelabur harus berhati-hati apabila memilih platform pelaburan dan sentiasa melakukan semakan sebelum membuat sebarang keputusan pelaburan. Selain itu, pelabur harus berhati-hati dengan skim pelaburan yang menjanjikan pulangan tinggi dengan risiko yang kecil, kerana ia mungkin tidak wujud. Dengan mengambil langkah berjaga-jaga ini, pelabur boleh melindungi pelaburan mereka dan mengelak daripada menjadi mangsa skim penipuan.

SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA

Badan-badan Bersekutu SC
Pautan Berkaitan
MENGENAI SC
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ditubuhkan pada 1 Mac 1993 di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. SC merupakan badan berkanun swabiaya dengan tanggungjawab untuk mengawal selia dan membangunkan pasaran modal Malaysia.

Talian Umum: +603-6204 8000
E-mel Umum: [email protected]
© Hakcipta Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.  Hubungi Kami   |    Penolak Tuntutan   |   Paparan laman yang lebih baik menggunakan Microsoft Edge dan Google Chrome dengan resolusi minimum 1280x1024
Ooops!
Generic Popup