SC: Bursa Akan Memastikan Sistem Integriti dan Kepercayaan
30 Julai 2020   |   Kuala Lumpur

Berikut kejadian terhentinya dagangan di Bursa Saham pada 16 Julai 2020, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengkaji laporan kejadian dan bertemu dengan pegawai kanan Bursa Malaysia Berhad (Bursa Malaysia) untuk menilai langkah-langkah yang diambil untuk menangani keadaan tersebut.

Ini adalah gangguan sistem kedua yang mengakibatkan terhentinya perdagangan yang telah berlaku dalam tujuh bulan. Dagangan juga terhenti pada 15 minit terakhir waktu perdagangan pada 19 Disember 2019.

"Kami memandang serius masalah teknikal infrastruktur pasaran kami termasuk Bursa Malaysia. Memandangkan peranan besar mereka di dalam pasaran, adalah penting bagi Bursa untuk memastikan sistem mereka tetap berdaya tahan dan selalu tersedia. Ianya penting untuk mereka menggunakan amalan terbaik dan teknologi terkini untuk memastikan operasi pasaran berterusan. Pengurusan Bursa Malaysia telah memberi jaminan kepada SC bahawa masalah ini telah diperbaiki. Walau demikian, SC telah mengarahkan Bursa untuk melakukan kajian sistem menyeluruh, termasuk skalabilitas, ketahanan dan pemulihan, untuk mengurangkan isu-isu risiko pada masa akan datang,” kata Datuk Syed Zaid, Pengerusi SC.

Pihak SC akan terus menjalin pembabitan bersama Bursa Malaysia, serta peserta pasaran modal dan pihak berkepentingan yang lain, untuk memastikan bahawa keseluruhan ekosistem dagangan dan pengantara pasaran menawarkan perkhidmatan yang boleh dipercayai oleh pelabur dan pengguna akhir.
SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA
SC-World Bank-IOSCO Asia Pacific Hub Conference 2019: Enhancing Financial Inclusion through Islamic Finance and FinTech
(From left to right):
  1. Abayomi A. Alawode, Head of Islamic Finance, Finance, Competitiveness and Innovation, The World Bank Group
  2. Datuk Syed Zaid Albar, Chairman of the Securities Commission Malaysia (SC)
  3. Dr. Firas Raad, Country Manager for Malaysia, East Asia and Pacific, The World Bank Group 
  4. Datuk Zainal Izlan Zainal Abidin, Deputy Chief Executive of SC
Badan-badan Bersekutu SC
Pautan Berkaitan
MENGENAI SC
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ditubuhkan pada 1 Mac 1993 di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. SC merupakan badan berkanun swabiaya dengan tanggungjawab untuk mengawal selia dan membangunkan pasaran modal Malaysia.

Talian Umum: +603-6204 8000
E-mel Umum: [email protected]
© Hakcipta Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.  Hubungi Kami   |    Penolak Tuntutan   |   Paparan laman yang lebih baik menggunakan Microsoft Edge dan Google Chrome dengan resolusi minimum 1280x1024
Ooops!
Generic Popup