SC dakwa bekas CEO MPAC kerana dagangan orang dalam
10 Januari 2014   |   Kuala Lumpur
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mendakwa Dato’ Ch’ng Chong Poh, bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Malaysia Pacific Corporation Bhd (MPAC), dengan 58 pertuduhan dagangan orang dalam bagi saham-saham MPAC di antara 14 Mei 2008 dan 20 Ogos 2008.

Kesemua 58 pertuduhan yang dikenakan terhadap Dato’ Ch’ng adalah untuk kesalahan di bawah Seksyen 188(2) Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Dato’ Ch’ng didakwa memperoleh saham-saham MPAC sebelum mengadakan projek usaha sama bernilai berjuta-juta ringgit di antara Oriental Pearl City Properties Sdn Bhd, sebuah anak syarikat milik penuh MPAC dan Amanahraya Development Sdn Bhd (ADSB), yang merupakan anak syarikat milik penuh Amanah Raya Berhad, bagi mengendalikan beberapa projek di Wilayah Pembangunan Iskandar di Johor.

Kesalahan itu membawa hukuman penjara mandatori tidak melebihi 10 tahun dan denda tidak kurang daripada RM1 juta.

Dato’ Ch’ng mohon dibicarakan bagi pertuduhan yang dikenakan ke atasnya. Hakim Mahkamah Sesyen, Tuan Mat Ghani bin Abdullah menetapkan jaminan sebanyak RM300,000 dengan seorang (1) penjamin dan juga memerintahkan supaya Dato’ Ch’ng menyerahkan pasport antarabangsanya kepada mahkamah.

SC memandang serius terhadap kesalahan dagangan orang dalam dan akan terus aktif mengambil tindakan terhadap perbuatan tersebut bagi menjaga dan mengekalkan keyakinan pelabur dalam pasaran modal.

SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA
Badan-badan Bersekutu SC
Pautan Berkaitan
MENGENAI SC
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ditubuhkan pada 1 Mac 1993 di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. SC merupakan badan berkanun swabiaya dengan tanggungjawab untuk mengawal selia dan membangunkan pasaran modal Malaysia.

Talian Umum: +603-6204 8000
E-mel Umum: [email protected]
© Hakcipta Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.  Hubungi Kami   |    Penolak Tuntutan   |   Paparan laman yang lebih baik menggunakan Microsoft Edge dan Google Chrome dengan resolusi minimum 1280x1024
Ooops!
Generic Popup