SC dan ASIC tandatangan Perjanjian Kerjasama Inovasi untuk Tubuh Jalinan Fintech
28 Jun 2014   |   Kuala Lumpur
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) kelmarin memeterai Perjanjian Kerjasama Inovasi dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Pelaburan Australia (ASIC) untuk terus mempromosikan inovasi dalam perkhidmatan kewangan di pasaran masing-masing.

Dalam perjanjian itu, SC dan ASIC akan bekerjasama rapat untuk berkongsi maklumat mengenai trend terkini dan isu pengawalseliaan dalam kewangan digital. Kedua-dua pengawal selia juga akan memudahcara rujukan perniagaan-perniagaan inovatif yang ingin beroperasi dalam bidang kuasa masing-masing, serta meneroka projek-projek inovatif berpotensi yang berkaitan dengan pemakaian teknologi baru.

Perjanjian itu telah ditandatangani oleh Pengerusi SC Tan Sri Ranjit Ajit Singh dan Pengerusi ASIC Greg Medcraft di Seminar Kewangan Global Salzburg yang juga dipengerusikan oleh Pengerusi SC.

Ranjit berkata perjanjian kerjasama itu merupakan satu pencapaian yang penting bagi sektor kewangan digital Malaysia serta merupakan satu perkembangan positif bagi perniagaan inovatif Fintech yang mampu berkembang dan mencapai skala yang lebih besar.

"Walaupun kita terus memacu inovasi baharu dalam pasaran modal, kita tidak boleh nafikan akan keperluan untuk mengurus risiko digital, dengan memberi pendekatan strategik pengurusan risiko, mengambil bakat baharu dalam bidang digital dan memperbaiki infrastruktur IT.

"Kerjasama antara SC dan ASIC dalam bidang kewangan digital akan memperkukuh kerjasama antara Malaysia dan Australia dalam pembangunan dan pengawalseliaan pasaran modal," kata Ranjit.

Medcraft berkata: "Kerjasama antarabangsa dalam bidang Fintech adalah penting. Perjanjian ini akan membantu perniagaan tempatan berkembang ke luar negara, dan meningkatkan pemahaman kita tentang Fintech di rantau ini. Kami berharap dapat bekerja dengan lebih rapat dengan rakan sekerja kami di Suruhanjaya Sekuriti Malaysia".

Sebagai sebahagian daripada agenda digital SC, pengawal selia sejak kebelakangan ini telah memperkenalkan peraturan dan inisiatif seperti pendanaan ekuiti ramai (ECF), pembiayaan antara rakan setara(P2P), perkhidmatan pengurusan pelaburan digital (DIM), dan pelancaran Pakatan Komuniti FinTech (AFINity) untuk melibatkan komuniti teknologi kewangan yang semakin berkembang di Malaysia.

SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA

Ooops!
Generic Popup