SC dan Bursa Gantung Jualan Singkat ‘Short Selling” Di Tengah Volatiliti Covid-19
23 Mac 2020   |   Kuala Lumpur

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bursa Malaysia Berhad (Bursa Malaysia) hari ini mengumumkan bahawa jualan singkat atau “short selling” digantung buat sementara sehingga 30 April 2020.

Penggantungan ini diperkenalkan sebagai sebahagian daripada langkah-langkah proaktif untuk mengurangkan potensi risiko yang timbul daripada ketidaktentuan yang sengit dan ketidakpastian pasaran global. Ia melibatkan jualan singkat intra hari atau 'intraday short-selling' (IDSS) dan jualan singkat dikawal selia atau ‘regulated short selling’ (RSS), serta urusniaga harian oleh pedagang proprietari harian. Walau bagaimanapun, penggantungan tersebut tidak melibatkan kepada jualan singkat yang dibenarkan atau ‘permitted short-selling’ (PSS).

SC dan Bursa Malaysia memantau perkembangan yang berterusan di peringkat global dan domestik.

"Kami terus memerhati aktiviti dagangan dalam persekitaran global dan pasaran yang sangat tidak menentu ini. Kami akan menilai keadaan dan mempertimbangkan langkah-langkah tambahan untuk pencegahan jika perlu, dan sewajarnya untuk menyokong pasaran yang teratur,” kata Datuk Syed Zaid Albar, Pengerusi SC.

"Ini kekal sebagai langkah jangka pendek untuk menyediakan kestabilan dan keyakinan. Kami tetap komited untuk memastikan persekitaran perdagangan yang kondusif di pasaran,” kata Datuk Muhamad Umar Swift, Ketua Pegawai Eksekutif Bursa Malaysia.

Di sebalik penggantungan sementara ini, SC dan Bursa Malaysia mengulangi keperluan untuk pasaran tetap beroperasi seperti biasa bagi memastikan akses pasaran modal Malaysia yang berterusan dan boleh dipercayai, yang penting untuk keyakinan pasaran dalam masa terdekat dan jangka panjang.

Dalam satu kenyataan minggu lepas, kedua-dua pengawal selia menyatakan pasaran yang lebih luas akan meneruskan dagangan bagi membolehkan pelabur menguruskan risiko dan peluang mereka dalam tempoh ini.
SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA
BURSA MALAYSIA BERHAD
SC-World Bank-IOSCO Asia Pacific Hub Conference 2019: Enhancing Financial Inclusion through Islamic Finance and FinTech
(From left to right):
  1. Abayomi A. Alawode, Head of Islamic Finance, Finance, Competitiveness and Innovation, The World Bank Group
  2. Datuk Syed Zaid Albar, Chairman of the Securities Commission Malaysia (SC)
  3. Dr. Firas Raad, Country Manager for Malaysia, East Asia and Pacific, The World Bank Group 
  4. Datuk Zainal Izlan Zainal Abidin, Deputy Chief Executive of SC
Badan-badan Bersekutu SC
Pautan Berkaitan
MENGENAI SC
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ditubuhkan pada 1 Mac 1993 di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. SC merupakan badan berkanun swabiaya dengan tanggungjawab untuk mengawal selia dan membangunkan pasaran modal Malaysia.

Talian Umum: +603-6204 8000
E-mel Umum: [email protected]
© Hakcipta Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.  Hubungi Kami   |    Penolak Tuntutan   |   Paparan laman yang lebih baik menggunakan Microsoft Edge dan Google Chrome dengan resolusi minimum 1280x1024
Ooops!
Generic Popup