SC dan Bursa Lanjut Penggantungan Jualan Singkat Intra Hari dan Pedagang Harian Proprietari Sehingga 29 Ogos 2021
22 Februari 2021  |   Kuala Lumpur

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bursa Malaysia Berhad (Bursa Malaysia) akan melanjutkan penggantungan sementara ke atas jualan singkat Intra Hari (IDSS) dan jualan singkat oleh Pedagang Harian Proprietari (Jualan Singkat PDT) sehingga 29 Ogos 2021.

Penggantungan sementara IDSS dan Jualan Singkat PDT akan berakhir pada 28 Februari 2021. Ia berkuat kuasa pada 24 Mac 2020 sebagai sebahagian daripada tindakan proaktif pengawal selia untuk mengurangkan potensi risiko yang timbul berikutan meningkatnya turun naik dan ketaktentuan di peringkat global.

Penggantungan tambahan selama enam bulan bagi IDSS dan Jualan Singkat PDT, yang digunakan terutamanya sebagai strategi dagangan harian, akan membolehkan Bursa Malaysia meningkatkan langkah-langkah kawalan terhadap aktiviti jualan singkat intra hari untuk meningkatkan kestabilan pasaran dan memperkukuh integriti pasaran modal.

Dengan pelanjutan penggantungan ini, pengecualian sementara yang berkaitan dengan PDT juga akan dilanjutkan sehingga 29 Ogos 2021. Pelanjutan tempoh ini tidak membabitkan Jualan Singkat yang Dikawal Selia (RSS), yang ketika ini masih dijalankan berikutan pemansuhan penggantungannya pada 1 Januari 2021.

SC dan Bursa Malaysia akan terus memantau perkembangan yang memberi kesan kepada pasaran sekuriti dan menilai kecukupan langkah-langkah yang sedia ada untuk menyokong pasaran yang adil dan teratur serta mengurangkan risiko yang berpotensi.

SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA
BURSA MALAYSIA BERHAD

SC-World Bank-IOSCO Asia Pacific Hub Conference 2019: Enhancing Financial Inclusion through Islamic Finance and FinTech
(From left to right):
  1. Abayomi A. Alawode, Head of Islamic Finance, Finance, Competitiveness and Innovation, The World Bank Group
  2. Datuk Syed Zaid Albar, Chairman of the Securities Commission Malaysia (SC)
  3. Dr. Firas Raad, Country Manager for Malaysia, East Asia and Pacific, The World Bank Group 
  4. Datuk Zainal Izlan Zainal Abidin, Deputy Chief Executive of SC
Badan-badan Bersekutu SC
Pautan Berkaitan
MENGENAI SC
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ditubuhkan pada 1 Mac 1993 di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. SC merupakan badan berkanun swabiaya dengan tanggungjawab untuk mengawal selia dan membangunkan pasaran modal Malaysia.

Talian Umum: +603-6204 8000
E-mel Umum: [email protected]
© Hakcipta Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.  Hubungi Kami   |    Penolak Tuntutan   |   Paparan laman yang lebih baik menggunakan Microsoft Edge dan Google Chrome dengan resolusi minimum 1280x1024
Ooops!
Generic Popup