SC dan Bursa Malaysia Lanjutkan Penangguhan Jualan Singkat Sehingga 31 Disember 2020
26 Jun 2020   |   Kuala Lumpur

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bursa Malaysia Berhad (Bursa Malaysia) telah memutuskan untuk melanjutkan penangguhan sementara jualan singkat atau ‘short-selling’ sehingga 31 Disember 2020.

Tiada sebarang perubahan terhadap skop penangguhan, oleh itu, ia tertakluk kepada jualan singkat intra hari atau ‘Intraday Short Selling’ (IDSS) dan jualan singkat dikawal selia ‘Regulated Short Selling’ (RSS), serta jualan singkat intra hari oleh Proprietary Day Traders. Jualan singkat yang dibenarkan atau Permitted Short Selling (PSS) tidak dipengaruhi oleh penangguhan jualan singkat sementara, kerana PSS diperlukan agar penggerak pasaran boleh memasarkan sekuriti yang relevan seperti pertukaran dana yang diperdagangkan dengan cekap.

Penangguhan sementara, yang bermula pada 24 Mac 2020 dilanjutkan pada 28 April 2020, dan dijadualkan berakhir pada 30 Jun 2020.
SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA
BURSA MALAYSIA BERHAD
SC-World Bank-IOSCO Asia Pacific Hub Conference 2019: Enhancing Financial Inclusion through Islamic Finance and FinTech
(From left to right):
  1. Abayomi A. Alawode, Head of Islamic Finance, Finance, Competitiveness and Innovation, The World Bank Group
  2. Datuk Syed Zaid Albar, Chairman of the Securities Commission Malaysia (SC)
  3. Dr. Firas Raad, Country Manager for Malaysia, East Asia and Pacific, The World Bank Group 
  4. Datuk Zainal Izlan Zainal Abidin, Deputy Chief Executive of SC
Badan-badan Bersekutu SC
Pautan Berkaitan
MENGENAI SC
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ditubuhkan pada 1 Mac 1993 di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. SC merupakan badan berkanun swabiaya dengan tanggungjawab untuk mengawal selia dan membangunkan pasaran modal Malaysia.

Talian Umum: +603-6204 8000
E-mel Umum: [email protected]
© Hakcipta Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.  Hubungi Kami   |    Penolak Tuntutan   |   Paparan laman yang lebih baik menggunakan Microsoft Edge dan Google Chrome dengan resolusi minimum 1280x1024
Ooops!
Generic Popup