SC Dedahkan Hasil Penemuan Penipuan Firma Klon

Pemerhatian berkenaan modus operandi didedahkan bagi meningkatkan kesedaran pelabur

31 Mei 2022  |  Kuala Lumpur

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mendedahkan penemuan penyiasatannya terhadap 10 penipuan firma klon, bagi melengkapkan pelabur dengan kesedaran berkenaan modus operandi penipuan ini untuk mengesan dan mengelak penipuan.

Secara amnya, penipuan firma klon merupakan syarikat yang secara tidak sah menyamar sebagai entiti yang sah atau berlesen, termasuk menyalahgunakan nama dan logo syarikat tersenarai awam (PLC), bukti kelayakan korporat dan laman web, untuk menipu pelabur dan mendapatkan dana

Siasatan SC mendapati bahawa modus operandi biasanya melibatkan:

  1. Memaparkan iklan di media sosial seperti Facebook untuk menarik pelabur dengan pakej pelaburan yang menjamin pulangan tinggi dan seolah-olah diuruskan oleh "pengantara berlesen";
  2. Menggunakan sejumlah besar "ejen" untuk menarik mangsa yang berpotensi, dan mendapatkan pelaburan melalui Whatsapp sebaik mangsa mengklik pautan yang diberikan.
  3. Meminta mangsa untuk mendepositkan wang bagi "skim pelaburan" ke dalam akaun bank yang dipegang oleh pemegang akaun keldai untuk menapis dan menipu hasil haram yang diterima.

Sepanjang siasatan SC, sekurang-kurangnya 32 pemegang akaun keldai telah dikenal pasti terlibat dalam memudahkan pengendali penipuan ini.

Siasatan SC mendedahkan bahawa pengendali penipuan telah menjana sejumlah besar hasil haram berikutan jumlah mangsa yang ramai. Dalam salah satu penipuan, kira-kira RM3.6 juta telah mengalir melalui satu akaun bank keldai dalam tempoh enam bulan. Berdasarkan 154 penyata bank yang disemak, SC juga mendapati secara keseluruhannya, sekurang-kurangnya RM24.7 juta mungkin telah mengalir kepada beberapa "dalang" penipuan ini.

Penemuan itu juga menekankan bahawa penipuan firma klon akan menyasarkan mangsa/pelabur yang sanggup berpisah dengan jumlah wang yang kecil tetapi dengan jangkaan memperoleh pulangan yang besar dalam tempoh yang singkat.


Memandangkan kebanyakan mangsa yang ditipu hanya kehilangan sejumlah kecil wang, ramai yang keberatan untuk tampil ke hadapan dan bekerjasama dengan SC dalam siasatannya terhadap penipuan tersebut. Daripada 24 mangsa yang dikenal pasti, 15 daripadanya enggan bekerjasama dengan SC.

Untuk mengekang aktiviti haram ini, SC kini sedang menyemak bukti yang ada dan mempertimbangkan pelbagai pilihan penguatkuasaan terhadap mereka yang terlibat dalam penipuan firma klon.

SC ingin menekankan bahawa pelabur juga perlu memainkan peranan mereka dengan berwaspada dan ragu-ragu apabila menilai peluang pelaburan seperti menyemak kesahihan individu atau entiti yang mendekati mereka untuk melabur dalam mana-mana skim pelaburan atau peluang pelaburan yang dipasarkan melalui media sosial dan aplikasi Whatsapp. Lebih penting lagi, pelabur juga dinasihatkan untuk tidak memindahkan wang ke dalam akaun bank peribadi mana-mana individu apabila diminta berbuat demikian.

Pelabur harus merujuk kepada Senarai Peringatan Pelabur SC untuk butiran mengenai tapak web yang tidak dibenarkan, produk pelaburan, syarikat dan individu. Selain itu, mereka juga boleh menyemak laman web Semak Mule Polis Diraja Malaysia (PDRM) di https://semakmule.rmp.gov.my/ untuk mengesahkan sama ada nombor akaun bank yang diberikan oleh “ejen” yang memasarkan skim pelaburan mereka adalah dalam senarai akaun keldai yang telah dikenal pasti oleh polis dan agensi penguatkuasaan lain.

Pelabur juga boleh menghubungi Pejabat Pengguna dan Pelabur SC di 03-6204 8999 atau e-mel [email protected] untuk membuat laporan mengenai penipuan yang disyaki.

SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA

Badan-badan Bersekutu SC
Pautan Berkaitan
MENGENAI SC
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ditubuhkan pada 1 Mac 1993 di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. SC merupakan badan berkanun swabiaya dengan tanggungjawab untuk mengawal selia dan membangunkan pasaran modal Malaysia.

Talian Umum: +603-6204 8000
E-mel Umum: [email protected]
© Hakcipta Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.  Hubungi Kami   |    Penolak Tuntutan   |   Paparan laman yang lebih baik menggunakan Microsoft Edge dan Google Chrome dengan resolusi minimum 1280x1024
Ooops!
Generic Popup