SC Keluar Perintah Henti dan Tamat kepada Tujuh Pengendali Tidak Berlesen yang Menawarkan Nasihat Pelaburan
22 Mac 2021  |   Kuala Lumpur

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) sehingga kini, setelah mengeluarkan Nota Panduan mengenai Penyediaan Nasihat Pelaburan pada 30 Disember 2020, telah mengarahkan tujuh pengendali, yang terdiri daripada entiti dan individu yang berkaitan, untuk menghentikan dan menamatkan semua aktiviti yang berkaitan dengan nasihat pelaburan yang tidak berlesen. Menyediakan nasihat pelaburan merupakan aktiviti yang dikawal selia yang memerlukan lesen di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA). Mana-mana individu yang menjalankan perniagaan yang menyediakan nasihat pelaburan tanpa lesen melakukan kesalahan di bawah CMSA yang boleh dihukum denda tidak melebihi RM10 juta atau penjara tidak melebihi 10 tahun, atau kedua-duanya.
Perintah henti dan hindar tersebut dikeluarkan berikutan pemerhatian SC bahawa pengendali ini menjalankan perniagaan memberi nasihat mengenai sekuriti atau derivatif, termasuk memberikan cadangan pelaburan saham-saham setelah pembayaran fi dibuat. Aktiviti ini biasanya dijalankan dalam kumpulan sembang peribadi berasaskan langganan melalui Telegram, Whatsapp dan Facebook.

Tujuh pengendali dan penasihat tidak berlesen adalah seperti berikut:
 1. Don Trader / DT Academy Sdn Bhd
 2. Engineer Saham / Ergonamos Marketing
  - Mohd Faizal Bin Raihan
 3. Felix Consulting
 4. Lifestyle Trading Masterclass / LTM Tech
  - Jeremy Looi Chee Keong
 5. One Stock Centre / Stock Advisor / The SuperInvestor / SA Expert Consultancy
  - Logeswaran A/L Balasubramaniam
 6. Serikandi Saham / Thoriq Legacy Sdn Bhd
  - Fatin Fatini Binti Ismadi
 7. Teknik Saham
  - Fazlisyam Bin Md Isa

SC juga telah menyenaraikan semua pengendali di atas dengan butiran mereka yang relevan dalam Senarai Peringatan Pelabur SC, http://www.sc.com.my/investor-alert.

SC turut memberi amaran kepada pengendali webinar, seminar, media sosial dalam talian, dan bilik sembang aplikasi pesanan yang lain agar berhenti menjalankan aktiviti nasihat pelaburan tanpa lesen. SC memantau rapi perkara ini dan, sekiranya wajar, akan mengambil tindakan terhadap mereka yang melanggar undang-undang sekuriti.

Orang ramai juga diminta agar melaporkan kepada SC sekiranya mereka telah dihubungi oleh individu tidak berlesen yang menawarkan nasihat pelaburan modal di [email protected] atau hubungi talian + 603-6204 8999.

Walaupun SC menjalankan pemantauan internet secara proaktif untuk membendung kegiatan tidak sah dalam pasaran modal haram yang dijalankan melalui media sosial, orang ramai juga diingatkan untuk berwaspada dan berhati-hati terhadap risiko mengambil bahagian dalam mana-mana skim pelaburan, kerana mereka boleh ditipu atau dipergunakan sebagai sebahagian daripada skim manipulasi pasaran.

Pelabur hendaklah mengesahkan lesen atau pendaftaran individu, syarikat dan platform yang menawarkan perkhidmatan atau produk pasaran modal, sebelum membuat apa-apa keputusan pelaburan. Ini termasuk pemberian nasihat pelaburan. Semakan boleh dibuat melalui laman web SC di Daftar Umum Pemegang Lesen, www.sc.com.my/licensed-registered-persons dan Senarai Pengendali Pasaran Diiktiraf yang diiktiraf, www.sc.com.my/rmo

SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA

Badan-badan Bersekutu SC
Pautan Berkaitan
MENGENAI SC
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ditubuhkan pada 1 Mac 1993 di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. SC merupakan badan berkanun swabiaya dengan tanggungjawab untuk mengawal selia dan membangunkan pasaran modal Malaysia.

Talian Umum: +603-6204 8000
E-mel Umum: [email protected]
© Hakcipta Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.  Hubungi Kami   |    Penolak Tuntutan   |   Paparan laman yang lebih baik menggunakan Microsoft Edge dan Google Chrome dengan resolusi minimum 1280x1024
Ooops!
Generic Popup