SC Kenakan Celaan Terhadap Remitano dan Berusaha Sekat Akses ke Laman Webnya
13 April 2021  |   Kuala Lumpur

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengenakan celaan ke atas Remitano kerana mengendalikan bursa aset digital (DAX) di Malaysia tanpa kebenaran daripada SC. Entiti tersebut juga telah dimasukkan dalam senarai Peringatan Pelabur SC.
SC memandang serius pelanggaran ini dan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk menyekat laman web Remitano. Pengawal selia tersebut juga telah memohon Google dan Apple untuk menghentikan operasi aplikasi mudah alih Remitano di Malaysia.

Mengendalikan DAX tanpa kebenaran daripada SC untuk didaftarkan sebagai Pengendali Pasaran Berdaftar (RMO) merupakan satu kesalahan di bawah seksyen 7 Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Sekiranya seseorang individu disabitkan kesalahan tersebut, boleh dikenakan denda tidak melebihi RM10 juta atau penjara tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya.

Pelabur digesa segera menghentikan dagangan melalui platform tersebut dan menarik balik semua pelaburan mereka sebelum laman web Remitano disekat dan tidak dapat diakses di Malaysia.

Sejak dua tahun yang lalu, SC telah mempergiat usahanya dalam memerangi skim pelaburan haram melalui pelbagai kempen kesedaran pencegahan penipuan yang dilancarkan melalui platform lnvestSmartĀ® SC, untuk mengingatkan para pelabur secara berterusan agar berhati-hati sebelum melabur dalam skim-skim pelaburan terutamanya yang ditawarkan melalui media sosial dan platform pesanan. Kempen-kempen ini dijalankan telah melalui televisyen, radio, platform media sosial dan laman web termasuk laman khusus bagi pencegahan penipuan di laman web SC. Selain itu, Senarai Peringatan Pelabur SC juga sentiasa dikemas kini di samping pengumuman media dan hantaran media sosial InvestSmartĀ® untuk mengingatkan orang ramai mengenai maklumat terkini.

Pelabur diingatkan agar hanya melabur dengan Pengendali Pasaran yang Diiktiraf yang berdaftar dengan SC. Mereka yang berurusan dengan entiti atau individu yang tidak berlesen atau tidak berdaftar adalah tidak dilindungi di bawah undang-undang sekuriti Malaysia dan oleh itu, terdedah kepada risiko seperti penipuan dan pengubahan wang haram.

Orang ramai digesa memaklumkan kepada SC sekiranya mereka mendapati mana-mana laman web yang mencurigakan serta menerima panggilan telefon atau e-mel yang menawarkan pelaburan yang tidak sah terutamanya yang menjanjikan pulangan tinggi dengan sedikit atau tanpa risiko.

Pertanyaan atau aduan boleh diajukan kepada SC melalui talian: +603 6204 8999 atau e-mel: [email protected]. Senarai Peringatan Pelabur SC boleh didapati di https://www.sc.com.my/investor-alert

SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA

Badan-badan Bersekutu SC
Pautan Berkaitan
MENGENAI SC
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ditubuhkan pada 1 Mac 1993 di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. SC merupakan badan berkanun swabiaya dengan tanggungjawab untuk mengawal selia dan membangunkan pasaran modal Malaysia.

Talian Umum: +603-6204 8000
E-mel Umum: [email protected]
Ā© Hakcipta Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.  Hubungi Kami   |    Penolak Tuntutan   |   Paparan laman yang lebih baik menggunakan Microsoft Edge dan Google Chrome dengan resolusi minimum 1280x1024
Ooops!
Generic Popup