SC Lantik Dua Pengarah Urusan Baharu

Zainal Izlan, Timbalan Ketua Eksekutif, meletakkan jawatan selepas perkhidmatan selama 12 tahun

Kuala Lumpur, 3 Januari 2023

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan pelantikan Kamarudin Hashim dan Datin Azalina Adham sebagai Pengarah Urusan baharunya, berkuat kuasa 1 Januari 2023.

SC juga mengumumkan bahawa Timbalan Ketua Eksekutif Datuk Zainal Izlan Zainal Abidin akan meletakkan jawatan pada 11 Januari 2023 bagi meneruskan kepentingan lain. Beliau telah memaklumkan perkara tersebut pada Lembaga SC pada bulan Oktober 2022 yang lalu.

Sebagai Pengarah Urusan, Kamarudin dan Datin Azalina akan membantu Pengerusi SC dalam menetapkan hala tuju strategik secara menyeluruh bagi pasaran modal Malaysia dan mentadbir dua mandat SC iaitu pembangunan dan pengawalseliaan pasaran modal.

Tambahan, kedua-dua mereka akan kekal menyelia portfolio masing-masing dalam Penyeliaan Pasaran dan Korporat; serta Strategi dan Dasar.

Pengerusi SC mengucapkan terima kasih kepada Datuk Zainal Izlan atas perkhidmatan cemerlangnya dan mengiktiraf sumbangan besar beliau kepada pembangunan pasaran modal.

“Datuk Zainal Izlan telah membantu menerajui pertumbuhan Pasaran Modal Islam, dan agenda Pelaburan Mampan dan Bertanggungjawab (SRI) SC, baik di Malaysia mahupun di luar negara,” kata Dato’ Seri Dr. Awang Adek Hussin. “Bagi pihak Lembaga Pengarah dan kakitangan SC, saya mendoakan yang terbaik dalam segala urusan hadapan beliau.”

Untuk memuat turun struktur organisasi terkini SC, sila lawati pautan ini.

SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA

Badan-badan Bersekutu SC
Pautan Berkaitan
MENGENAI SC
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ditubuhkan pada 1 Mac 1993 di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. SC merupakan badan berkanun swabiaya dengan tanggungjawab untuk mengawal selia dan membangunkan pasaran modal Malaysia.

Talian Umum: +603-6204 8000
E-mel Umum: [email protected]
© Hakcipta Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.  Hubungi Kami   |    Penolak Tuntutan   |   Paparan laman yang lebih baik menggunakan Microsoft Edge dan Google Chrome dengan resolusi minimum 1280x1024
Ooops!
Generic Popup