SC Tolak Permohonan TA Enterprise untuk Menarik Balik Tawaran Sukarela Bersyarat
2 Jun 2020   |   Kuala Lumpur

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan bahawa ia telah menolak permohonan TA Enterprise Berhad (TAE) yang dibuat pada 6 Mei 2020 untuk memohon persetujuannya untuk menarik balik tawaran sukarela bersyarat bagi baki saham pengundian dalam TA Global Berhad (TAG).

Dalam melaksanakan keputusan, SC mempertimbangkan pelbagai alasan yang diberikan oleh pemohon, tingkah laku pemohon dari waktu pengumuman tawaran sehingga tarikh permohonan ke SC dan hal yang sebagainya dari bidang kuasa lain. SC juga telah mengeluarkan keputusan tersebut di laman sesawangnya.

SC juga menyatakan bahawa setiap pengumuman tawaran hanya boleh dilakukan setelah ia dipertimbangkan dengan teliti dan bertanggungjawab, kerana setelah pengumuman mengenai tawaran itu dibuat, pasaran dalam saham syarikat yang berkenaan kemungkinan besar akan disokong oleh harga tawaran. Oleh itu, pemohon atau mana-mana pihak yang ingin membuat pemerolehan yang boleh menyebabkan kewajiban untuk membuat tawaran pengambilalihan, harus memastikan bahawa tawaran tersebut dapat dilaksanakan dengan sepenuhnya. Disebabkan tawaran itu diumumkan ketika COVID-19 diketahui umum, TAE dan ahli lembaga seharusnya mempertimbangkan risiko sebelum membuat pengumuman itu kerana mereka perlu menilai prospek bisnes TAG.

Prinsip dan dasar Kod Pengambilalihan dan Percantuman Malaysia 2016 (Kod) dan Peraturan Pengambilalihan adalah untuk memastikan rangka kerja yang teratur bagi pelaksanaan pengambilalihan. Kod tersebut disediakan terutama agar pemegang dilayan dengan adil, diberi peluang untuk memutuskan kelebihan pengambilalihan dan diberikan layanan yang setara oleh pihak yang menawarkan tawaran.

Keputusan SC dalam menolak permohonan TAE untuk menarik balik tawaran sukarela bersyarat bagi baki pengundian saham dalam TAG bermaksud pemegang saham TAE yang tidak berminat akan memutuskan sama ada untuk memilih atau menentang cadangan TAE pada mesyuarat agung mereka.

Untuk menyemak keputusan penuh oleh SC, sila lihat link.
SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA
SC-World Bank-IOSCO Asia Pacific Hub Conference 2019: Enhancing Financial Inclusion through Islamic Finance and FinTech
(From left to right):
  1. Abayomi A. Alawode, Head of Islamic Finance, Finance, Competitiveness and Innovation, The World Bank Group
  2. Datuk Syed Zaid Albar, Chairman of the Securities Commission Malaysia (SC)
  3. Dr. Firas Raad, Country Manager for Malaysia, East Asia and Pacific, The World Bank Group 
  4. Datuk Zainal Izlan Zainal Abidin, Deputy Chief Executive of SC
HUBUNGI KAMI
HOTLINE: +603-6204 8000
PAUTAN BERKAITAN
© Hakcipta Suruhanjaya Sekuriti Malaysia    |    Hubungi Kami    |    Penolak Tuntutan    |    Paparan laman yang lebih baik menggunakan Internet Explorer 11 dan Google Chrome dengan resolusi minimum 1280x1024
Ooops!
Generic Popup