Siaran Akhbar dan Pengumuman
Please select year
Error Message
20 January 2022
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ingin menjelaskan bahawa keterangan bebas yang diperolehi semasa melaksanakan inkuiri berhubung dengan akaun dagangan saham Tan Sri Azam Baki (TSAB)

18 January 2022
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) mengeluarkan kenyataan media ini untuk menjawab pertanyaan media yang diterima pada hari ini mengenai hasil siasatan SC di bawah seksyen 25(4) SICDA berhubung akaun dagangan Tan Sri Azam Baki (dirujuk sebagai “siasatan tersebut”).

29 December 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan pertuduhan terhadap Dato’ Dr. Ir. Ts. Mohd Abdul Karim Abdullah, Ketua Pegawai Eksekutif/Pengarah Urusan Serba Dinamik Holdings Berhad (Serba Dinamik) kerana mengemukakan kenyataan palsu kepada Bursa Malaysia Securities Berhad, satu kesalahan di bawah seksyen 369(a)(B) Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA).

28 December 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan pertuduhan terhadap Serba Dinamik Holdings Berhad (Serba Dinamik), pengarah dan pegawainya kerana pengemukaan kenyataan palsu kepada Bursa Malaysia, satu kesalahan di bawah seksyen 369(a)(B) Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA).

21 December 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah melonggarkan rangka kerja dana unit amanah, dengan membolehkan dana runcit melabur dan menawarkan rangkaian instrumen dan aktiviti pelaburan yang lebih luas. Syarikat pengurusan akan berupaya membangunkan lebih banyak produk inovatif di samping memastikan perlindungan pelabur yang mencukupi.

20 December 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bursa Malaysia Berhad (Bursa) mengumumkan hari ini bahawa Bursa akan menjadi pihak berkuasa tunggal yang meluluskan Tawaran Awam Awal (IPO) Pasaran ACE, berkuat kuasa 1 Januari 2022.

17 December 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan kertas perundingan awam untuk mendapatkan maklum balas awam ke atas Taksonomi Pelaburan Mampan dan Bertanggungjawab (SRI) berasaskan prinsip bagi Pasaran Modal Malaysia (Taksonomi SRI).

17 December 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bursa Malaysia Berhad (Bursa Malaysia) akan memansuhkan penggantungan sementara Jualan Singkat Intra Hari (IDSS) dan Jualan Singkat Intra Hari oleh Pedagang Harian Proprietari (Jualan Singkat PDT) yang dijadualkan tamat pada 31 Disember 2021. Oleh yang demikian, Pengecualian Sementara PDT yang berkaitan Jualan Singkat PDT tidak lagi diguna pakai.

16 December 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan semakan semula Garis Panduan Ekuiti (Equity Guidelines) bagi rangka kerja Syarikat-Syarikat Pemerolehan Tujuan Khas (SPAC) yang dipertingkatkan. Ini akan memudahkan akses kepada pengumpulan dana di Malaysia yang merupakan sebahagian daripada usaha berterusan untuk menggalakkan pembangunan pasaran modal Malaysia.

03 December 2021
Undangan untuk pencalonan peringkat global bagi Anugerah Diraja Kewangan Islam diumumkan hari ini. Anugerah yang berprestij tersebut mengiktiraf individu cemerlang dan terbilang yang telah memberikan sumbangan besar terhadap kemajuan industri perkhidmatan kewangan Islam. Inisiatif Anugerah Diraja ini merupakan anjuran bersama Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

01 December 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Asia Digital Capital Trading, Potential clone entity - FxPro, Cryptocoin.my, Entiti klon Ethis Ventures (Golden Trading Group)

26 November 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - easy Markets, Entiti klon berpotensi – easy Markets, Intraderkor, Entiti klon berpotensi – Level Gride Speculation Management, Entiti klon berpotensi – Luno Trader, Entiti klon berpotensi – Aseel Islamic Finance

24 November 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan Keutamaan Strategik Tadbir Urus Korporat 2021 – 2023 (Corporate Governance Strategic Priorities 2021 – 2023 - Keutamaan Strategik CG), antara lain, untuk meningkatkan pencapaian matlamat alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) dan kepimpinan lembaga pengarah. SC menggariskan 11 inisiatif yang disasarkan seperti program induksi (‘onboarding’) untuk para pengarah mengenai kemampanan, siri pendidikan pelabur berhubung tadbir urus korporat dan kemampanan, dan peningkatan kerjasama dengan universiti untuk meningkatkan kefahaman para belia mengenai isu semasa tadbir urus korporat dan kemampanan.

18 November 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Four Options Trade

17 November 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Global Binance

15 November 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - BMironics Asset Management

13 November 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - InstaCrypto.pro, Exness Trading, Syarikat Al Muslim

12 November 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Quotex

11 November 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Entiti klon berpotensi - WorldRemit

10 November 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Ribunan Maju Trading, Entiti klon berpotensi – BHM Capital Trading

10 November 2021
Badan-badan sektor kewangan ASEAN hari ini mencapai satu kejayaan ke arah memenuhi komitmen Perjanjian Paris dengan memperkenalkan istilah bersama di seluruh ASEAN bagi pembiayaan aktiviti ekonomi yang mampan.

09 November 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - BTC USD Investment

05 November 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) akan menganjurkan Minggu Kewangan Mampan dari 8 hingga 12 November 2021 di Ekspo 2020 Dubai, Emiriah Arab Bersatu. Acara utama semasa Minggu Kewangan Mampan ini ialah persidangan maya yang diadakan dari 8 hingga 10 November 2021.

03 November 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Entiti klon berpotensi – Infinity International Malaysia, Global You Trade, Entiti klon berpotensi - Rana Investment Ltd / Rana Investment Sdn Bhd

02 November 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Top Global Traderfx, Entiti klon berpotensi – Raiz Malaysia Investment

02 November 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ingin mendapatkan maklumat dan bantuan daripada orang ramai untuk mengesan bekas Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Asia Media Group Bhd (AMGB), Ricky Wong Shee Kai.

30 October 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Entiti klon berpotensi – Pelaburan Saham Malaysia, Crypto Trading, Entiti klon berpotensi - Wahed Halal Digital Investing, Entiti klon berpotensi – AlHuda Asset Management

28 October 2021
Mahkamah Rayuan hari ini memutuskan untuk memihak kepada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan menolak rayuan Andrew Heng terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak permohonan Semakan Kehakimannya. Mahkamah Rayuan juga telah memberikan kos berjumlah RM15,000 kepada SC.

28 October 2021
SC sedang memohon maklumat daripada orang ramai untuk mengesan Gan Boon Aun, bekas Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Eksekutif Transmile. SC telah memperoleh waran tangkap pada 18 Oktober terhadap Gan. Waran tangkap telah dikeluarkan oleh Mahkamah Tinggi apabila Gan gagal hadir ke Mahkamah Tinggi untuk mendengar rayuannya selepas beberapa percubaan dibuat untuk memastikan kehadirannya.

27 October 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Investors Wizard, Cloud Technical Analysis (Clement Tan)

26 October 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini berkata teknologi kewangan (fintech) boleh menjadi pemboleh utama dalam membina semula ekonomi Malaysia ketika negara pulih daripada impak pandemik. Pengawal selia tersebut juga berkata ia akan berusaha untuk memacu penggunaan keupayaan digital yang lebih luas untuk meningkatkan kecekapan pengumpulan modal dan meningkatkan penyertaan pelabur dalam pasaran modal.

25 October 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Global Bit Group Financial, Coinvest-Trade/Co.Invest.Trader

21 October 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Entiti klon berpotensi – Alkhair Capital Invest/ Alkhair Capital (M) Sdn Bhd, Entiti klon berpotensi – Arbah Capital / Syarikat Arbah Capital Trading

21 October 2021
Merujuk kepada rencana berita yang diterbitkan semalam, 20 Oktober 2021, mengenai "pembebasan" peguam kanan korporat atas kesalahan dagangan orang dalam, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ingin menyatakan fakta-fakta berikut:

20 October 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - LSD Capital Resources, CS SuperMax Trading Malaysia/SuperMax Trader Malaysia, Alyah Trading Investment / Alyah General Trading, Fikra Islamic Sdn Bhd, Vintage Futures Asia, Global Investment Bank (GIB) & Capital Trust, Preferred Trusts

15 October 2021
Bulan Literasi Kewangan 2021 (FLM2021) anjuran Jaringan Pendidikan Kewangan (FEN) dilancarkan oleh Menteri Kewangan, YB Senator Tengku Datuk Seri Utama Zafrul bin Tengku Abdul Aziz pada hari ini.

13 October 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan kenyataan umum menurut seksyen 354 (3)(f)(ii) Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA) untuk menyatakan pandangannya bahawa pengekalan jawatan Wang YuYun sebagai Pengerusi Eksekutif dan Pengarah Eksekutif, Chen Xunze oleh China Automobile Parts Holdings Limited (CAP), boleh memudaratkan kepentingan awam.

13 October 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Investby

09 October 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Entiti klon berpotensi – Amanahraya Investment Management, Entiti klon berpotensi – Micro Success Resources, MFM Securities

08 October 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) memberi keutamaan kepada pendidikan dan pemerkasaan pelabur sebagai sebahagian daripada rancangannya untuk meningkatkan keterangkuman kewangan dan kebolehcapaian pasaran kepada pelbagai peringkat pelabur.

08 October 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - BTC Financial Trading Investment, Asset Iron

07 October 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - RimauSwap

07 October 2021
Berikutan maklumat yang diterima daripada orang ramai, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengeluarkan perintah henti kepada RimauSwap (https://rimauswap.finance/) kerana mengendalikan Bursa Ternyahpusat (DEX) tanpa kebenaran daripada SC.

06 October 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Uperfans Investment

05 October 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Entiti klon berpotensi – Wahed Bitcoin Investment, Entiti klon berpotensi – Ripple Trading Sdn Bhd, Entiti klon berpotensi – Tadawul Investment Limited - Asia

04 October 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Robot Trading Sdn Bhd, Entiti klon berpotensi – Al Mal Investment - Asia, KuCoin, Impiana Capital Financing & Solutions (ICFS Group)

01 October 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) mengenakan pertuduhan terhadap bekas Akauntan Kumpulan Asia Media Group Bhd (AMGB) Ong Kar Kian (Ken Ong), 40, di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur kelmarin, kerana mengemukakan kenyataan palsu kepada Bursa Malaysia berkaitan pendapatan AMGB sebanyak RM11,127,000, satu kesalahan di bawah seksyen 369(b)(B) CMSA.

28 September 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Entiti klon berpotensi – Amana Capital

23 September 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Al Kahtifahtrust Investment Pte Ltd, Entiti klon berpotensi – Wahed Premium Invest

21 September 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini melancarkan Pelan Induk Pasaran Modal Ketiga (CMP3) yang akan berfungsi sebagai rangka kerja strategik bagi pertumbuhan pasaran modal Malaysia dalam tempoh lima tahun akan datang. Ia berusaha untuk memanfaatkan daya tahan dan potensi pasaran modal Malaysia bagi mempercepat pertumbuhan ekonomi mampan dan inklusif.

17 September 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Videxpert Capital Market / MADC Excellent Resources, BTCLoan Finance, United International Foreign Investment Center

08 September 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - The Private Placement, Entiti Klon Berpotensi – Ikhlas Berseri Sdn Bhd

06 September 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - WKW Weng Enterprise

02 September 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - AximTrade

30 August 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Entiti Klon Berpotensi – Top Gloves Investment

26 August 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Entiti Klon Berpotensi – Tharwa Investment Co., BMiner Capital Management, VT Markets, Sheep Fortune .Co, Entiti Klon Berpotensi - Muzn International Sdn. Bhd. / Muzn Islamic

26 August 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bursa Malaysia Berhad (Bursa Malaysia) telah melanjutkan penggantungan sementara bagi Jualan Singkat Intra Hari (Intraday Short Selling - IDSS) dan Pedagang Harian Proprietari (Jualan Singkat PDT) sehingga 31 Disember 2021. Berikutan pelanjutan penggantungan ini, pengecualian sementara yang berkaitan dengan PDT juga akan dilanjutkan sehingga 31 Disember 2021.

25 August 2021
Lembaga Pemantauan Audit (AOB) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia mengumumkan bahawa Sharinah Mohamed Iqbal, rakan audit PKF, telah dikenakan denda kerana melanggar seksyen 31Z(1)(b) Akta Suruhanjaya Sekuriti Malaysia 1993 (SCMA) kerana gagal mematuhi Piawaian Pengauditan Antarabangsa semasa mengaudit entiti kepentingan awam (PIE). Mematuhi piawaian audit merupakan syarat pendaftaran untuk semua individu yang berdaftar dengan AOB.

25 August 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - VG Vegas

23 August 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Axia Capital Malaysia

20 August 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Massive E-Trade, Assets Harvest

19 August 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Golden Trading, Samtrade FX, Bigboys Academy Sdn Bhd (1419877-P), Ultra Saham (Mohamad Firdaus Bin Abdul Rahim)

18 August 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Classic 33 Trading

12 August 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Al-Fazal / Al-Fazal Finance

06 August 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Entiti Klon Berpotensi – TA Investment

05 August 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Perbadanan Pembangunan Industri Halal (HDC) hari ini menganjurkan bersama Forum SC-HDC 2021 yang pertama, bertemakan ‘Memacu Pertumbuhan Melalui Pasaran Modal Islam’.

05 August 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Tuhoop

03 August 2021
Jawatankuasa Bersama Mengenai Perubahan Iklim (Joint Committee on Climate Change - JC3) mengadakan mesyuarat kali kelimanya pada 2 Ogos 2021 untuk membincangkan kemajuan keutamaan semasanya serta inisiatif berterusan dalam menyokong respons industri kewangan terhadap risiko yang berkaitan dengan iklim.

02 August 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Top 1 Markets, Webull Financial LLC, Entiti Klon Berpotensi – Al Ghurair, Emas Bersatu (M) Sdn Bhd

30 July 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengambil tindakan penguatkuasaan terhadap Binance kerana mengendalikan bursa aset digital (DAX) secara haram. Di bawah seksyen 7(1) dan 34(1) Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007, semua pengendali DAX mestilah didaftarkan dengan SC sebagai Pengendali Pasaran yang Diiktiraf (RMO).

29 July 2021
Lembaga Pemantauan Audit (AOB) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia hari ini menggesa juruaudit agar lebih berwaspada dan teliti ketika melaksanakan tugas mereka dalam tempoh ketaktentuan ekonomi disebabkan oleh wabak COVID-19.

27 July 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Entiti Klon Berpotensi – Acon Investment Sdn Bhd

26 July 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Bybit, Cahaya Maju Investment

20 July 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Quantic Venture

15 July 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Entiti Klon Berpotensi – Sharia Portfolio, Fiqh Global Investment Co.

13 July 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Global Kraken, Entiti Klon Berpotensi – Noor Investment Kuwait, Entiti Klon Berpotensi - Binary Elegance Sdn Bhd

09 July 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Royal Q

08 July 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Entiti Klon Berpotensi - Aviva Takaful Investment

08 July 2021
Lembaga Pemantauan Audit (AOB) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) baru-baru ini telah mengambil tindakan ke atas firma audit Jamal, Amin and Partners (JAP), dan rakan kongsinya, Ahmad Hilmy bin Johari kerana gagal mematuhi syarat-syarat pendaftaran AOB yang mana antara lain, juruaudit berdaftar dikehendaki mematuhi piawaian pengauditan dan etika antarabangsa.

07 July 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - AAFX Trading Company Limited / AA Business Solutions Sdn Bhd, Entiti Klon Berpotensi - PNB, Entiti Klon Berpotensi - Saturna Sdn Bhd

05 July 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan Garis Panduan baharu, Guidelines on Offer of Shares by Unlisted Public Companies to Sophisticated Investors (Garis Panduan) yang akan berkuat kuasa pada 1 Ogos 2021.

01 July 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan beberapa pindaan kepada Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA), yang berkuat kuasa pada 1 Julai 2021.

01 July 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Chen Qiang Qiang, Newstock2021 / Christopher Ng Yeow Chong, Eagle Eyes Traders, Era Capital, Ang Kian Heng (AK Heng)(NRIC No. 620112-10-6713), Prodigy Trading Analysis

30 June 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Entiti Klon Berpotensi - Binotech Jaya Sdn Bhd

28 June 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Bitxtrade Online Sdn Bhd. (“Bitxtrade”), PrimaFx/ PrimaFx Academy

24 June 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Planetrade Holdings Sdn Bhd, Entiti Klon Berpotensi – Aafaq Islamic Finance Sdn. Bhd. / Syarikat Aafaq Trading, AusForex

23 June 2021
Berikutan peristiwa yang berlaku baru-baru ini, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ingin menegaskan bahawa di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007, juruaudit mempunyai kewajipan berkanun untuk segera melaporkan kepada SC, jika mereka secara munasabah percaya bahawa wujud mana-mana perkara yang melanggar atau tidak mematuhi mana-mana keperluan undang-undang sekuriti, peraturan bursa saham atau apa-apa perkara yang boleh memberi kesan buruk terhadap tahap kedudukan kewangan syarikat tersenarai.

22 June 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Entiti Klon Berpotensi - L.G. Investments Sdn Bhd, Gwallet Global Malaysia (“Gwallet”)/Level G

18 June 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Roboforex/ Roboforex Trading Service Sdn Bhd, Entiti Klon Berpotensi - Oasis Investment Ltd-Asia, Entiti Klon Berpotensi - Incentive Remit Sdn Bhd (“Incentive Remit”)

17 June 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Entiti Klon Berpotensi - Citibank International Investment Plan Worldwide

15 June 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Al-Seerah Trading Limited, Antares Trade Union

14 June 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Avatrade, Eiseng Equity (L) Ltd / Eisenguard Equity Venture, Islamic Oil Investment, Entiti klon berpotensi - AJIB Investment Sdn Bhd

10 June 2021
Jawatankuasa Bersama Mengenai Perubahan Iklim (Joint Committee on Climate Change, JC3) hari ini mengumumkan penganjuran acara utamanya yang berkaitan dengan perubahan iklim iaitu FinanceforChange Virtual Conference dari 23 hingga 25 Jun 2021. Matlamat persidangan ini adalah untuk berkongsi pengetahuan, amalan terbaik dan penyelesaian bagi menangani perubahan iklim. Pemimpin tempatan, serantau dan dunia dalam bidang masing-masing, termasuk pengamal kewangan, penggubal dasar dan penasihat akan berbincang pelbagai topik untuk memaklumkan dan menggalakkan tindakan yang boleh diambil oleh sektor kewangan bagi menerajui dan menyokong peralihan ke arah ekonomi yang lebih lestari.

08 June 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Entiti klon berpotensi – AmanahRaya Investment Sdn Bhd

08 June 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ingin mendapatkan maklumat daripada orang ramai untuk mengesan Harani bin Kamarudin, bekas perunding unit amanah yang disyaki melakukan beberapa salah laku berkaitan pelaburan unit amanah.

03 June 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Entiti klon berpotensi – PMB Investment, Entiti klon berpotensi – Labur Saham Syariah, S8 Education / S8 Pte Ltd (202041508W) / Low Ji Teng (JT Low) (NRIC No. 890122-14-6153)

01 June 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Pelham Blue Fund / Pelham Blue Enterprise (003079867-U) / Muhamad Afiq Bin Md Isa (NRIC No. 880802-05-5221), Entiti klon berpotensi – E.V.A. Investment Malaysia, RAY-E Securities, Entiti klon berpotensi – Affin Hwang Capital, Liana Consultancy / Noorliana Binti Abdul Razak (Liana Razak), Syarikat Halal Invest (Halal Invest)

31 May 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) mengesahkan bahawa pasaran modal akan terus dibuka dan beroperasi dalam waktu operasi seperti biasa sepanjang tempoh sekatan pergerakan penuh yang diumumkan oleh YAB Perdana Menteri pada 28 Mei 2021.

28 May 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Entiti klon berpotensi - Wahed Robo Advisor Sdn. Bhd., Team J Investing (Julias Mah), Money Life Research, Mei Sheng Share, JD Group, Fizzy Had (Hafiza Binti Had), KLSEweSHAREFerraRI, FININV / Finad Advisory

27 May 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) merasmikan perjanjian kerjasama dengan Monash University Malaysia untuk meningkatkan kefahaman awal mengenai prinsip dan amalan tadbir urus korporat. Kerjasama ini merupakan perkembangan yang signifikan dalam pelaksanaan keutamaan strategik SC untuk menerapkan tadbir urus korporat yang baik dalam kalangan belia.

25 May 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Dana Pembangunan Modal Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNCDF), melalui program Centre for Financial Health, hari ini melancarkan program inovasi untuk membangunkan ekosistem inovasi fintech Islam yang rancak dalam pasaran modal Islam (ICM) Malaysia

24 May 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - CBM Holding Sdn Bhd, Entiti klon berpotensi - Syarikat Raiz Investment, Entiti klon berpotensi - City Index Traders, SDS Financial, Entiti klon berpotensi - Syarikat Khalij Investment & Khalij Trading Group Sdn Bhd

19 May 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Residence Trader Club - RTC

18 May 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Pharma Murni Invest, Elite Wooden Trading Sdn Bhd

10 May 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Entiti klon berpotensi – Muhibah Yatu Pte Ltd (“Muhibah Yatu”), Pelaburan Al-Faris

10 May 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bursa Malaysia Berhad (Bursa Malaysia) memulakan semula mekanisme pengurusan dan kawalan pasaran, iaitu had harga dinamik dan static bagi Saham-Saham Komponen Indeks FBMKLCI dan tahap pencetus Pemutus Litar Pasaran Bursa Malaysia, kepada parameter asal masing-masing pada 31 Mei 2021.

06 May 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Crypto.co/Cyrpto.co Sdn Bhd, Entiti klon berpotensi - Binance Futures Investment

04 May 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) mempelawa para sarjana yang berhasrat untuk menyertai Program Felo Sarjana Tamu (SIR) ke-10 di Pusat Pengajian Islam Oxford (SIR) UK, bagi tahun akademik 2021/22 .

04 May 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - WOWX

28 April 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan kemas kini kepada Kod Tadbir Urus Korporat Malaysia (MCCG), yang menyaksikan pengenalan amalan terbaik baharu dan panduan lanjut bagi memperkukuh budaya tadbir urus korporat syarikat tersenarai. Kemas kini tahun 2021 memberi tumpuan, antara lain, dasar dan amalan lembaga pengarah mengenai proses/kriteria pemilihan dan pencalonan untuk pengarah, dan panduan lanjut bagi amalan-amalan dengan tahap pemakaian yang rendah seperti yang dilaporkan dalam laporan Pemantauan Tadbir Urus Korporat tahunan SC. MCCG 2021 turut memberi tumpuan kepada peranan lembaga dan pengurusan kanan dalam menangani risiko dan peluang kemampanan syarikat. Kemas kini terakhir MCCG adalah pada tahun 2017 dan SC telah memerhatikan pemakaian Kod yang menggalakkan oleh syarikat tersenarai sejak itu dengan majoriti amalan terbaik mencatatkan tahap pemakaian melebihi 70%.

26 April 2021
Malaysia Co-Investment Fund (MyCIF) telah melabur sebanyak RM165 juta* dalam 5,349 kempen pendanaan ramai berasaskan ekuiti (ECF) dan pembiayaan antara rakan setara (P2P), yang memberi manfaat kepada 1,197 Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS) di Malaysia sehingga penghujung 2020. Sejak penubuhannya pada Oktober 2019, pelaburan bersama ini telah diagihkan dengan pelaburan sektor swasta yang berjumlah RM431 juta.

23 April 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Wang Harian Dot Com, Entiti klon berpotensi - Al-Rajhi Capital Company, Entiti klon berpotensi - Investrade Discount Securities, Billion Capital Trading, Sun Coin Fund (SFC 币), Yee Kar Wai, Stock Aid Sdn Bhd (1258753-A), Voxtraders KLSE, Capital Blooming, Secret Sniper 888, RichMax Investment House, Bursa Malaysia Free Trading, Triumph in Bursa, Kim’s Stockwatch

19 April 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Golden Age Asset Management Ltd, Sheng Shi Group Sdn Bhd, Potential clone entity - Pelaburan Halal Syarikat Aiiman, Potential clone entity - E-Trade

14 April 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Xtrade

14 April 2021
Lembaga Pemantauan Audit (SC) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (AOB) telah mengenakan penalti monetari sebanyak RM47,500 ke atas Sandra Segaran a/l Muniandy @ Krishnan, rakan kongsi Ernst & Young PLT, kerana gagal mematuhi keperluan Piawaian Pengauditan Antarabangsa ketika mengaudit entiti kepentingan awam. SC telah mengurangkan jumlah penalti tersebut kepada RM47,500 daripada RM63,000 pada 8 April 2021, susulan rayuan yang dibuat oleh Sandra kepada SC.

13 April 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengenakan celaan ke atas Remitano kerana mengendalikan bursa aset digital (DAX) di Malaysia tanpa kebenaran daripada SC. Entiti tersebut juga telah dimasukkan dalam senarai Peringatan Pelabur SC.

12 April 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Ruby Markets

09 April 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Global Crypto Exchange

07 April 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Vitae Token, Dollars Markets, Ar-Rahman General Trading Sdn Bhd / Syarikat Ar-Rahman Investment

05 April 2021
Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 30 Mac 2021, memerintahkan RBTR Asset Management Berhad dan lagi defendan untuk membayar sebanyak RM13.352 juta sebagai ganti rugi kerana peranan mereka dalam skim Euro Deposit Investment (EDI).

31 March 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) mengenakan pertuduhan terhadap Uzir bin Abdul Samad, 49, di Mahkamah Sesyen Johor Bahru pagi ini, kerana tiga kesalahan berkaitan aktiviti pasaran modal tanpa lesen.

31 March 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) sedang menyiasat satu sindiket yang disyaki mendalangi lima skim pelaburan tidak berlesen, termasuk dua skim firma klon, yang telah menipu ratusan pelabur dengan jumlah lebih RM7 juta dalam aktiviti pelaburan yang tidak berlesen.

29 March 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - I-Makmur Ventures, Potential clone entity - Financial Planners Integrated, Potential clone entity - OctaFX, Potential clone entity – IC Market Asia, Potential clone entity - XM Global Limited, Hibah Jaya Investment, Equity Global Business, Wahadeed

24 March 2021
Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur kelmarin menyabitkan kesalahan ke atas Fang Siew Yee (Siew Yee) kerana dua kesalahan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA). Siew Yee telah mengaku bersalah ke atas dua pertuduhan berasingan kerana menyampaikan maklumat dalaman dan memperoleh saham ketika memiliki maklumat berkenaan. Berikutan sabitan ke atasnya, mahkamah telah menjatuhinya hukuman penjara sehari dan denda berjumlah RM5 juta bagi kedua-dua pertuduhan.

22 March 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) sehingga kini, setelah mengeluarkan Nota Panduan mengenai Penyediaan Nasihat Pelaburan pada 30 Disember 2020, telah mengarahkan tujuh pengendali, yang terdiri daripada entiti dan individu yang berkaitan, untuk menghentikan dan menamatkan semua aktiviti yang berkaitan dengan nasihat pelaburan yang tidak berlesen. Menyediakan nasihat pelaburan merupakan aktiviti yang dikawal selia yang memerlukan lesen di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA). Mana-mana individu yang menjalankan perniagaan yang menyediakan nasihat pelaburan tanpa lesen melakukan kesalahan di bawah CMSA yang boleh dihukum denda tidak melebihi RM10 juta atau penjara tidak melebihi 10 tahun, atau kedua-duanya.

19 March 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bursa Malaysia Berhad (Bursa Malaysia) hari memberi butiran lanjut mengenai langkah pelepasan tambahan di bawah Program Strategik PEMERKASA yang diumumkan oleh Perdana Menteri pada 17 Mac 2021.

18 March 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Hextra Prime, Big Cash Coin, DOG.MONEY, Prixo Markets

18 March 2021
Pasaran modal Malaysia terus memainkan peranan penting dalam membiayai ekonomi domestik dan menggerakkan tabungan walaupun berdepan dengan keadaan yang mencabar pada 2020. Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), ketika mengumumkan Laporan Tahunan 2020-nya hari ini, berkata bahawa pasaran modal berkembang sebanyak 7% kepada RM3.4 trilion pada 2020 berbanding RM3.2 trilion pada 2019.

15 March 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Fastrading, GeneX, Entiti klon berpotensi - Vanguard Investment

04 March 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Vextrader

03 March 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - FMA Management/Financial Minds Asset Management Sdn Bhd, Trading View

02 March 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Mining Guru.net, MiTrade

26 February 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini melancarkan NaviGate: Siri Pembiayaan Hijau Pasaran Modal, satu program untuk mewujudkan lebih kesedaran dan keterhubungan antara syarikat hijau dan pasaran modal.

25 February 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Advantage Trader / My Advance Trader

24 February 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - VantageFX

23 February 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - FxPro, HYCM

22 February 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - WOTA, Engineer Saham /Ergonamos Marketing (JM0866656-H), Mohd Faizal Bin Raihan(NRIC: 810305-10-5137), Serikandi Saham/Thoriq Legacy Sdn Bhd (1375159-K), Fatin Fatini Binti Ismadi (NRIC: 950608-09-5036), Teknik Saham (Fazlisyam Bin Md Isa), Don Trader/DT Academy Sdn Bhd (1293555-H), Stock-ING, Stock Advisor / One Stock Centre / The SuperInvestor / SA Expert Consultancy (003002623-X), Logeswaran A/L Balasubramaniam (NRIC: 910927105557), Felix Consulting, Lifestyle Trading Masterclass/LTM Tech Sdn Bhd (1366874-M), Jeremy Looi Chee Keong (NRIC:780819-07-5431)

22 February 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bursa Malaysia Berhad (Bursa Malaysia) akan melanjutkan penggantungan sementara ke atas jualan singkat Intra Hari (IDSS) dan jualan singkat oleh Pedagang Harian Proprietari (Jualan Singkat PDT) sehingga 29 Ogos 2021.

18 February 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - M4Markets, ATFX/ ATFX Global, Potential clone entity - Apex Invests / Apex Investment, Berkat Serata Investment/Syarikat Berkat Serata, FBS Malaysia

18 February 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) memohon maklumat daripada orang ramai untuk mengesan Uzir Abdul Samad (Uzir), juga dikenali sebagai Haji Uzir, yang merupakan suspek dalam siasatan SC berhubung aktiviti nasihat pelaburan tanpa lesen.

17 February 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - IC Market Asia/IC Markets/International Market Global, FP Market Investment Traders

17 February 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bursa Malaysia Berhad (Bursa Malaysia) hari ini mengumumkan langkah pelepasan sementara untuk penerbit tersenarai di samping langkah yang diperkenalkan pada 2020[1]. Langkah-langkah tambahan ini akan memberi penerbit tersenarai lebih banyak masa untuk menyediakan penyata kewangan dan membuat pelan regularisasi mereka ketika mendepani pandemik COVID-19.

16 February 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Cappacity Fx Trading, Bitto Exchange / Bitto Exchange Pte Ltd, Jebat Crypto, Esmash Investment Plan, Investopedia dan FXCM.

10 February 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Red Fort Capital

08 February 2021
Entiti klon berpotensi Global Investments Limited

05 February 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Syarikat Future Pelaburan, SAMKoin

04 February 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - OctaFxPower Ltd, HXFX Global, Futu Inc, E-Paradise, Al Maju General Trading Co/Syarikat Al-Maju Trading, Morood Investment Limited, FXTM, Xsocio Markets, FP Market Trading Malaysia dan Ettijah Investment.

04 February 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - http://www.xeraya-capital.com, Insaaph Company Sdn Bhd, http://nexea-invest.com, BeGold Trading Sdn Bhd dan Fullerton Markets International Limited.

29 January 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bursa Malaysia Berhad (Bursa Malaysia) memantau rapi pasaran saham tempatan berikutan kenaikan harga saham terpilih di pasaran AS ketika ini, yang didorong oleh bilik sembang media sosial terhadap penjual pendek.

26 January 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - AMC Management & Services, Infinox dan DS Investment.

26 January 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengingatkan syarikat awam tidak tersenarai (unlisted public companies atau UPC) yang ingin mengumpul dana daripada orang ramai agar mematuhi Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA) dan garis panduan yang berkaitan, terutamanya apabila tawaran itu dibuat kepada pelabur runcit.

21 January 2021
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini memperluas Skim Geran Sukuk Hijau SRI untuk menggalakkan lebih banyak syarikat membiayai projek hijau, sosial dan kemampanan melalui sukuk SRI dan penerbitan bon.

21 January 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Bittrex Global Trading Sdn Bhd, Bitcoin System

18 January 2021
Majlis Keselamatan Negara (MKN) telah mengeluarkan dan/atau mengemas kini siri prosedur operasi standard (SOP), termasuk SOP bagi pasaran modal, untuk mengurangkan risiko penularan virus Covid-19 sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang berkuat kuasa pada 13 Januari 2021. SOP bagi peserta pasaran modal (CMP) adalah susulan pengumuman oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) pada 13 Januari 2021 bahawa entiti pasaran modal yang diselia, dilesenkan atau didaftarkan oleh SC akan beroperasi menurut SOP yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa sepanjang Ordinan Darurat dan pelbagai bentuk PKP.

13 January 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - FBS Trading Berhad (985142-M) dan CP Markets (Cooper Markets)/Coopermarkets Malaysia

13 January 2021
Entiti pasaran modal yang diselia, dilesenkan atau didaftarkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) akan beroperasi menurut prosedur operasi standard (SOP) yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa sepanjang tempoh Ordinan Darurat dan pelbagai bentuk tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Ini adalah susulan kenyataan oleh Menteri Kewangan kelmarin bahawa pasaran modal tetap beroperasi sepanjang tempoh ini demi menyokong daya tahan dan pemulihan ekonomi Malaysia.

11 January 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Mapletree Investment Malaysia (“Mapletree”)

08 January 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - DooPrime Malaysia

07 January 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - GMI Edge (“GMI”)/GMI Edge Malaysia

04 January 2021
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - World Lymph Trading/WL Trade Berhad

30 December 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan Nota Panduan Penyediaan Nasihat Pelaburan (nota panduan) untuk memberikan penjelasan kepada industri dan orang ramai mengenai tatalaku yang dipertimbangkan oleh SC sebagai aktiviti yang dikawal selia dalam menyediakan nasihat pelaburan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA).

30 December 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Hajdari Group Invest Halal/Hajdari Group, Admiral Markets/Admiral Markets Malaysia, Pocket Option/Pocket Option Malaysia, Forex Islamic Account, Syarikat Tiens Syariah dan HM Wealth Management

29 December 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Tiger Brokers, AliExchange

23 December 2020
Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini menyabitkan kesalahan dan menjatuhi hukuman ke atas bekas pengarah urusan DIS Technology Holdings Bhd (DISTECH), Cheah Yew Keat atas kesalahan dagangan orang dalam. Ia merupakan kesalahan di bawah seksyen 188(2)(a) Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA).

22 December 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - ICM Malaysia/ ICM Capital

21 December 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - DCX Digital Crypto Exchange, Bitcoin Era, Pibexa dan ETFinance

18 December 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Asia Trading, Steuart Facebook / Steuart Invest Company / Steuart Investment Company / Steuart Investment Group / Steuart Investment (“Steuart”)

17 December 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - NewGene Group, TopNotchFX Pro / TopNotchFX Pro-Asia dan Flex Coin/ FlexCrypto Sdn Bhd

16 December 2020
Merujuk kepada Surat untuk Pengarang baru-baru ini oleh DR PAUL SELVA RAJ, CEO, FOMCA, yang bertajuk "Kekeliruan dasar terhadap mata wang kripto", yang diterbitkan dalam The Star dan Malaysiakini masing-masing pada 7 dan 9 Disember 2020.

16 December 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bursa Malaysia Berhad (Bursa Malaysia) akan menamatkan penggantungan Jualan Singkat yang Dikawal Selia (Regulated Short Selling atau RSS) dan telah menyemak langkah-langkah pengurusan pasaran lain yang diperkenalkan pada tahun ini berikutan meningkatnya kemudahubahan yang timbul daripada kesan COVID-19.

16 December 2020
Lembaga Pemantauan Audit (AOB) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), pada 21 Oktober 2020, telah mengenakan denda RM50,000 terhadap Muhamad Hafiz Che Yusof, rakan kongsi Morison AAC PLT kerana gagal mematuhi Piawaian Pengauditan Antarabangsa ketika mengaudit entiti kepentingan awam (PIE).

16 December 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - TD Ameritrade, Euro Trade

15 December 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Oanda Malaysia Corporation, OANDA SDN. BHD.

14 December 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah menyabitkan kesalahan terhadap Ong Kar Kian (Ken Ong), bekas Akauntan Kumpulan Asia Media Group Berhad, pada 10 Disember 2020 atas tiga kesalahan di bawah Seksyen 32 (3) (a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001 (AMLATFPUAA) kerana gagal hadir di hadapan pegawai penyiasat SC untuk membantu dalam siasatan pengubahan wang haram.

14 December 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Albilad Credit (M) Sdn Bhd.

10 December 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Neurobank.

09 December 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Capital Trading (002985098-D).

07 December 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Juno Markets.

04 December 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Financial Corporation Limited (“Fincorp”), ASM Investment Service dan ETX Capital Global.

03 December 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Mirror Trading International.

02 December 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Alibaba International Invest.

01 December 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - DDKoin (“DDK”).

30 November 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan pelantikan Dato’ Anantham Kasinather sebagai Pengerusi bukan eksekutif Lembaga Pemantauan Audit (AOB) berkuat kuasa 1 Disember 2020.

26 November 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - One Day One Pip (ODOP) Trading, QubitTech (Malaysia)/Qubit Fin Ltd dan B4U Global.

23 November 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Asset Equity Management, Radiance Consultancy, Islah Trading Capital dan Tickmill

20 November 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Midtou Global/MFG Global/Midtou Global Financial dan Action Node

19 November 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - NAR Trading Traders Sdn Bhd (1217008-M)

13 November 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Jaya Capital Trading/ Jaya Capital Malaysia / Jaya Capital Investment Sdn Bhd

12 November 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan rangka kerja baharu untuk memudahcarakan penawaran dana Islam yang bercirikan wakaf untuk memacu pertumbuhan segmen kewangan sosial Islam. Pembangunan wakaf telah dikenal pasti sebagai salah satu bidang yang berpotensi besar untuk pembangunan sosial, pengagihan manfaat dan kekayaan awam yang lebih besar, di bawah Rangka Tindakan Pengurusan Dana dan Kekayaan Islam SC yang dilancarkan pada 2017.

12 November 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - MaxWise Union, 10CFDs, Binance Market Network, Menian Investment, Al-Rajhi Global, www.premiumetrading.com, Digital Asset Organization, FirstradeR.net/firsttrademalaysia.com/firstrademsia.com, Sirius Market, Veonco Group Ltd, Bitto Technology dan Venza Research

11 November 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mempelawa maklum balas daripada orang ramai berhubung cadangannya untuk meminda Guidelines on Unit Trust Funds (Garis Panduan Unit Amanah). Proses rundingan selama dua bulan ini merupakan sebahagian daripada usaha berterusan SC untuk mempertingkat daya saing pasaran dan memastikan perkembangan yang berterusan industri unit amanah Malaysia.¬

10 November 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bursa Malaysia (Bursa Malaysia) hari ini mengumumkan langkah kelonggaran sementara yang membolehkan penerbit tersenarai yang layak mendapat kelulusan pemegang saham yang dimandatkan di mesyuarat agung untuk menjalankan pelaksanaan terbitan hak.

09 November 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ingin mengingatkan orang ramai berhubung surat derma palsu yang kononnya dikeluarkan oleh "Badan Kebajikan Thalassemia Malaysia (944520K)" yang meminta sumbangan dengan secara palsu menamakan Pengerusi SC sebagai penasihatnya.

09 November 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Richmore / Prime Token

05 November 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Tradesto Corporation, UK Trade Online dan Federal Capital Crypto Asia

05 November 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengingatkan orang ramai mengenai peningkatan ketara skim penipuan firma klon tahun ini. Skim penipuan oleh syarikat palsu ini menyamar sebagai entiti yang sah, termasuk menyalahguna nama dan logo syarikat awam tersenarai (public listed company atau PLC) untuk memperdaya pelabur dan mendapatkan dana daripada mereka.

04 November 2020
Mahkamah Tinggi hari ini mendapati bahawa Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah berjaya membuktikan tuntutan saman sivil terhadap Dato’ Sreesanthan Eliathamby, 60 kerana dagangan orang dalam.

03 November 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Interactive Asset Management Malaysia (Interactive Malaysia) dan Olympus Markets

02 November 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Bitseven dan Net Trade Global

30 October 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Forsage TRX, H-Trade (Global) Islamic / H-Trade Inc dan Kuwait Capital Corporation (Kuwait Capital)

28 October 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah menyemak semula Garis Panduan Aset Digital, yang mula berkuat kuasa hari ini untuk mengawal selia Tawaran Awal Bursa (IEO) dan Penjaga Aset Digital (DAC).

27 October 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Just2Trade, Chelco Finance Inc / Chelco Resources

23 October 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - FXprimus, P-Ibadah and Iqbal Capital Trading / Iqbal Trading

23 October 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) akan menganjurkan pesta pendidikan pelabur tahunannya yang utama iaitu InvestSmart® Fest 2020, bermula 23 hingga 25 Oktober 2020. Ini merupakan acara tahunan InvestSmart® Fest kali ketujuh, dan buat kali diadakan secara maya.

22 October 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Argaam Investment Sdn Bhd / Argaam Trading Investment

21 October 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Cyber Futures / Cyber Futures International Limited

20 October 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Torque Market Limited / Torque Trader, Hot Forex dan Oanda Malaysia Corporation

19 October 2020
Lembaga Pemantauan Audit (AOB) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia hari ini mengumumkan bahawa firma audit, RSL PLT (RSL), rakan kongsi auditnya dilarang daripada menerima mana-mana entiti kepentingan awam (PIE) atau kumpulan wang jadual sebagai pelanggan dan mengaudit penyata kewangan mereka selama 12 bulan bermula 1 November 2020.

16 October 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - WeFi, Briilliant Capital Group, Multi Management & Futures Solutions, Epic Research Malaysia dan Capitalvia Global Research Limited

15 October 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Miller Investment / Miller Solutions (002426201-D) dan B4U

14 October 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia hari ini mengeluarkan kemas kini kepada Guidance Note on the Conduct of General Meetings for Listed Issuers (Nota Panduan mengenai Tatalaku Mesyuarat Agung untuk Penerbit Tersenarai) (Nota Panduan) selaras dengan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang berkuat kuasa di Sabah, Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya dari 13 hingga 27 Oktober 2020. Nota Panduan tersebut menyatakan bahawa mesyuarat agung yang dijalankan di negeri atau daerah di bawah PKPB hanya akan dijalankan secara maya sepenuhnya, di mana semua pemegang saham akan mengambil bahagian dalam mesyuarat secara dalam talian.

13 October 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - BitForex, Alpari International / Alpari Trading Malaysia, Azzad Islamic Investment, ICGXE, Rise-Market / Rise Marketing & Consultant Sdn Bhd, Ikhlas Exclusive, Triumph International / Triumph Investment Malaysia, World Trade Centre Investment/ World Trade Center (M) Sdn Bhd, Al-Esbah General Trading Co, Gold Hijab Investment Group and Royal Win Trade

08 October 2020
Lebih banyak syarikat tersenarai mengguna pakai amalan terbaik seperti yang digariskan dalam Kod Tadbir Urus Korporat Malaysia (MCCG) pada tahun 2019, berbanding pada tahun sebelumnya. Ketika mengumumkan Pemantauan Tadbir Urus Korporat (CG Monitor 2020) tahunannya hari ini, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) menyatakan bahawa bidang yang menunjukkan peningkatan dalam pemakaian tersebut adalah amalan Yang Dipertingkatkan (Step Up), proses pengundian dua peringkat dan amalan lembaga pengarah untuk menentukan imbuhan pengarah dan pengurusan kanan.

06 October 2020
Jaringan Pendidikan Kewangan (FEN) hari ini melancarkan Bulan Literasi Kewangan (Financial Literacy Month, FLM 2020) dengan tema "Bijak Wang Pilihan Saya". Pelbagai inisiatif dan program oleh anggota-anggota FEN akan diadakan sepanjang FLM 2020 sebagai usaha berterusan untuk meningkatkan tahap celik kewangan dalam kalangan rakyat Malaysia

05 October 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan di Persidangan Fintech SCxSC secara maya bahawa lebih 2,500 Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS) telah mengumpul dana sebanyak RM1 bilion melalui saluran pengumpulan dana alternatif Pasaran Modal Malaysia.

28 September 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bursa Malaysia Berhad (Bursa Malaysia) melanjutkan langkah-langkah bantuan sementara yang berkaitan dengan pembiayaan margin sehingga 31 Disember 2020. Langkah-langkah bantuan, yang berkuatkuasa pada 27 Mac 2020, akan berakhir pada 30 September 2020.

21 September 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - AOI Finance Group, Kurmi Ghanshyam

15 September 2020
Mahkamah Rayuan hari ini mengesahkan Mahkamah Sesyen 2017 menyabitkan kesalahan bekas Pengerusi Eksekutif dan Pengarah Megan Media Holdings Berhad (Megan Media), Dato’ Dr. Hj. Mohd Adam bin Che Harun kerana mengemukakan kenyataan palsu kepada Bursa Malaysia pada 2007.

15 September 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengakhiri Dialog Industri 2020 tahunannya, yang melibatkan 60 pemimpin dari pelbagai segmen industri dalam pasaran modal dan membincangkan cabaran dan risiko utama dalam persekitaran semasa serta peluang bagi masa depan pasaran modal Malaysia.

27 August 2020
Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini mendapati pengasas dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Transmile Group Bhd (TGB) Gan Boon Aun bersalah kerana mengemukakan kenyataan mengelirukan kepada Bursa Malaysia. Kenyataan tersebut adalah berhubung penyata kewangan TGB dalam Keputusan Suku Tahun Tidak Beraudit yang Digabungkan bagi Tahun Kewangan Berakhir 31 Disember 2006. Ia merupakan satu kesalahan di bawah seksyen 122B (a) (bb) Akta Perindustrian Sekuriti 1983 (SIA) yang dibaca bersama dengan seksyen 122 (1) akta yang sama.

24 August 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini menandatangani perjanjian kerjasama teknologi kewangan bersama Otoritas Jasa Keuangan (OJK) Indonesia untuk mewujudkan rangka kerja kolaboratif bagi mengembangkan ekosistem fintech dalam kedua-dua pasaran. OJK Indonesia merupakan agensi kerajaan Indonesia yang mengawal selia dan mengawasi sektor perkhidmatan kewangan, yang merangkumi sektor perbankan, pasaran modal, dan industri kewangan bukan bank.

18 August 2020
Lembaga Pengawasan Audit (AOB) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengeluarkan Laporan Pemeriksaan Tahunan bagi tahun 2019, dan mengngesa juruaudit untuk meningkatkan tahap kewaspadaan dan respons terhadap isu-isu yang muncul, terutamanya semasa pandemik Covid-19.

12 August 2020
Entiti berikut telah dikemaskini ke dalam senarai - Miningpuppets Sdn Bhd (beroperasi sebagai Miningpuppets), Occasin Sdn Bhd (operating as Occasin), Takaful Profit dan Slice TP Resources (IP0512871-M)

12 August 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan bahawa ia akan menaikkan sementara had penggearan bagi amanah pelaburan hartanah Malaysia (M-REIT) daripada 50% kepada 60%, berkuat kuasa serta-merta, sehingga 31 Disember 2022.

30 July 2020
Berikut kejadian terhentinya dagangan di Bursa Saham pada 16 Julai 2020, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengkaji laporan kejadian dan bertemu dengan pegawai kanan Bursa Malaysia Berhad (Bursa Malaysia) untuk menilai langkah-langkah yang diambil untuk menangani keadaan tersebut.

30 July 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan Garis Panduan baharu mengenai Tatalaku Pengarah Syarikat Tersenarai dan Anak Syarikat (Garis Panduan) untuk memperkukuhkan tadbir urus dan pengawasan lembaga pengarah syarikat tersenarai serta anak syarikat tersenarai mereka.

23 July 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan barisan baharu Majlis Penasihat Syariah (MPS) yang akan berkhidmat bagi tempoh tiga tahun bermula 1 Julai 2020, sebagaimana yang telah diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong di bawah Seksyen 31ZK Akta Suruhanjaya Sekuriti Malaysia 1993 (SCMA).

23 July 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ingin mendapatkan maklum balas daripada pihak industri mengenai rangka kerja kawal selia bagi penyedia dompet aset digital, yang akan melengkapi rangka kerja sedia ada bagi Bursa Aset Digital (DAX) dan Tawaran Awal Bursa (IEO).

21 July 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan rangka kerja Tawaran Awam Awal (IPO) yang dipertingkatkan untuk menggalakkan tanggungjawab bersama dalam kalangan pihak berkepentingan utama yang terlibat dalam penyerahan IPO untuk disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia.

17 July 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah membatalkan Lesen Perkhidmatan Pasaran Modal Etalage Sdn Bhd (Etalage) pada 25 Jun 2020, menurut seksyen 72(2)(a)(ii) Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007, kerana syarikat tersebut telah gagal atau telah menghentikan aktiviti berlesen mereka selama masa tiga bulan berturut-turut.

08 July 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini menggesa orang ramai agar berhati-hati terhadap penggunaan Mesin Juruwang Automatik Kripto (ATM Kripto).

07 July 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) akan memudahcarakan kemasukan model broker saham dengan cadangan nilai yang berbeza dalam memacu inovasi yang lebih baik, mewujudkan kepelbagaian yang lebih besar dalam peserta pasaran dan meningkatkan nilai bagi para pelabur.

26 June 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bursa Malaysia Berhad (Bursa Malaysia) telah memutuskan untuk melanjutkan penangguhan sementara jualan singkat atau ‘short-selling’ sehingga 31 Disember 2020.

18 June 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) merujuk kepada pelbagai rencana media mengenai bekas Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan (PGCE) Permodalan Nasional Berhad (PNB) yang mengaitkan proses kelulusan SC bagi pelantikan ketua eksekutif entiti-entiti berlesen.

13 June 2020
Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur semalam menyabitkan kesalahan ke atas Afkariah Md Norani atas empat pertuduhan di bawah seksyen 179 (b) Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 kerana menipu empat individu dan menjatuhinya hukuman penjara selama enam bulan dan denda sejumlah RM4 juta.

29 May 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini telah mengeluarkan amaran kepada masyarakat yang melabur mengenai peningkatan penipuan firma klon di mana firma penipuan akan menubuhkan syarikat mereka agar kelihatan seperti pengantara pasaran modal yang berlesen atau berdaftar dengan SC, bagi tujuan menipu pelabur.

16 May 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) pada 8 Mei 2020 telah memfailkan saman sivil di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terhadap lima individu, termasuk bekas pengarah dan remisier atas kesalahan manipulasi pasaran membabitkan saham Reliance Pacific Bhd (RPB).

10 May 2020
Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini memberi Perintah sementara kepada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) untuk membekukan antara lain, aset Wong Shee Kai (Ricky Wong), yang masih bebas. Perintah tersebut adalah berikutan tuntutan saman SC terhadap defendan berkaitan kesalahan penipuan sekuriti yang membabitkan Bright Packaging Industry Bhd, di bawah seksyen 179 Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007.

08 May 2020
Kakitangan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan agensi di bawahnya menyumbang sebanyak RM120,000 dari dana mereka sendiri bagi penyediaan mesin ventilator, peralatan perubatan dan bantuan yang amat diperlukan oleh petugas barisan hadapan serta kepada komuniti yang terkesan dengan wabak Covid-19.

08 May 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan panduan kepada peserta pasaran modal (Capital Market Participants atau CMP) , yang menggariskan langkah-langkah kesihatan dan keselamatan yang harus diambil dalam merancang dan menguruskan untuk kembali beroperasi pada kapasiti penuh. Ini berikutan pengumuman Kerajaan untuk memulakan semula ekonomi bermula 4 Mei 2020 dan seterusnya.

05 May 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan bahawa ia akan memudahcarakan pengedaran produk pasaran modal dalam talian seperti unit amanah, melalui platform e-Perkhidmatan seperti penyedia perkhidmatan e-dompet atau e-pembayaran.

04 May 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan Garis Panduan baharu, Guidelines on Advertising for Capital Market Products and Related Services (Garis Panduan) untuk menggalakkan pengiklanan produk dan perkhidmatan pasaran modal secara bertanggungjawab dan mendorong penggunaan saluran digital yang lebih meluas.

28 April 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini memberi kelonggaran bagi perniagaan untuk menerbitkan nota-nota boleh tukar kepada syarikat modal teroka (VC) dan ekuiti swasta (PE) yang berdaftar dengan SC.

28 April 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bursa Malaysia Berhad (Bursa Malaysia) telah melanjutkan penggantungan sementara bagi jualan singkat sehingga 30 Jun 2020.

27 April 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) memohon maklumat atau bantuan daripada orang ramai untuk mengesan Wong Shee Kai (Ricky Wong), yang merupakan individu yang dikehendaki dan kini masih bebas, berhubung dengan kesalahan di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pembiayaan Pencegahan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001 (AMLATFPUAA).

24 April 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengingatkan orang ramai agar berhati-hati terhadap mana-mana individu atau entiti yang cuba mengambil kesempatan atas perkembangan terkini Covid-19 untuk memperdaya mereka untuk melabur dalam skim pelaburan tidak sah.

23 April 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini memperkenalkan kelonggaran dalam mematuhi keperluan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA) dan Peraturan Pengambilalihan, Percantuman dan Pemerolehan Wajib (Peraturan) dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

18 April 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan Nota Panduan mengenai Tatalaku Mesyuarat Agung untuk Penerbit Tersenarai (Guidance Note on the Conduct of General Meetings for Listed Issuers - Nota Panduan) dan menyatakan bahawa hanya mesyuarat agung dalam talian sepenuhnya (fully virtual general meeting) dibenarkan semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

16 April 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan langkah-langkah sokongan seterusnya kepada syarikat awam tersenarai (PLC), dan ia akan mempertimbangkan langkah-langkah tambahan untuk memudahcarakan lebih banyak akses kepada pembiayaan bagi syarikat permodalan kecil dan sederhana, serta perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS).

09 April 2020
Memandangkan keadaan pasaran tidak menentu dan belum pernah berlaku sebelum ini susulan pandemik Covid-19, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengingatkan syarikat pengurusan dana dan pengurusan unit amanah mengenai kewajipan mereka untuk bertindak demi kepentingan pelabur pada sepanjang masa dan memastikan layanan adil kepada pelanggan mereka.

07 April 2020
Lembaga Pengawasan Audit (AOB) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan pekeliling kepada juruaudit dan jawatankuasa audit berhubung kepentingan dalam memastikan audit berkualiti tinggi ke atas laporan kewangan Entiti Kepentingan Awam (PIE) berikutan cabaran yang ditimbulkan oleh pandemik Covid-19.

26 March 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan bahawa ia telah meluluskan langkah tambahan oleh Bursa Malaysia Berhad (Bursa Malaysia) untuk membantu peserta pasaran dalam persekitaran pasaran yang tidak menentu dan mencabar ini.

24 March 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) mengumumkan langkah-langkah bantuan lanjutan hari ini, yang akan memberi manfaat segera 231 entiti berlesen, 30 firma audit berdaftar dan 9,663 individu berlesen.

23 March 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bursa Malaysia Berhad (Bursa Malaysia) hari ini mengumumkan bahawa jualan pendek atau “short selling” digantung buat sementara sehingga 30 April 2020.

20 March 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan bahawa ia akan memberi kelonggaran kepada peserta pasaran modal dalam memenuhi keperluan kawal selia yang tertentu, berikutan penularan COVID-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) antara 18 hingga 31 Mac 2020.

20 March 2020
SC, sebagai pengawal selia pasaran modal, akan beroperasi seperti biasa ketika Perintah Kawalan Pergerakan bermula 18-31 Mac 2020. Untuk mengurangkan interaksi sosial semasa tempoh ini, orang ramai digalakkan untuk menghantar pertanyaan atau aduan melalui e-mel kepada kami. Kami tidak akan dapat menerima sebarang pertanyaan atau aduan secara bersemuka.

19 March 2020
Langkah membendung Covid-19 merupakan keutamaan bagi Kerajaan, yang dimudahcarakan oleh sistem kewangan yang berfungsi sepenuhnya, termasuk pasaran saham. Pengawal selia, Bursa dan peserta pasaran boleh berfungsi sepenuhnya dan menyokong pasaran di samping mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan.

17 March 2020
Berikutan pengenalan Perintah Kawalan Pergerakan yang akan berkuatkuasa pada 18 hingga 31 Mac 2020 (“tempoh terhad”), Suruhanjaya Sekuriti Malaysia ("SC") dan Bursa Malaysia Berhad ("Bursa") memberikan kelonggaran masa untuk mengadakan mesyuarat agung tahunan (AGM) kepada Amanah Pelaburan Hartanah (“REITs”) dan penerbitan laporan suku tahunan dan laporan tahunan syarikat tersenarai.

17 March 2020
Berikutan pengumuman khas oleh YAB Perdana Menteri pada hari ini mengenai Perintah Kawalan Pergerakan, pasaran modala, sebagai komponen penting sektor kewangan Malaysia, akan beroperasi seperti biasa menurut waktu dagangan biasa. Ini akan membolehkan pelabur membuat keputusan bermaklumat dan tepat pada masanya serta melaksanakannya, tanpa sebarang halangan.

12 March 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ingin mengesahkan bahawa salah seorang ahli lembaga bebasnya telah didapati positif Covid-19. Ahli lembaga terbabit kini dirawat di Hospital Sungai Buloh dan berada dalam keadaan stabil.

27 February 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) sedang bekerjasama dengan pihak Kerajaan dan pihak berkaitan yang berkaitan untuk melaksanakan langkah-langkah berkaitan pasaran modal yang diumumkan dalam pakej rangsangan ekonomi oleh Perdana Menteri Malaysia YAB Tun Dr Mahathir Mohamad.

25 February 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia ("SC") dan Bursa Malaysia ("Bursa Malaysia") hari ini mengumumkan bahawa Bursa Malaysia akan menubuhkan anak syarikat milik penuh untuk mengambil alih fungsi pengawalseliaan yang ketika ini diuruskan Bursa Malaysia ("Bursa RegSub").

25 February 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) memantau rapi perkembangan yang sedang berlaku dalam pasaran modal berikutan situasi terkini di peringkat tempatan dan global.

21 February 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan langkah-langkah liberalisasi Skim Persaraan Swasta (PRS) untuk memacu daya saing industri.

19 February 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan pertuduhan ke atas 2 individu kerana gagal untuk bekerjasama dengan pengawal selia pasaran modal dalam penyiasatannya terhadap pelanggaran undang-undang sekuriti.

14 February 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) mengenakan pertuduhan ke atas seorang bekas perunding unit amanah Afkariah binti Md Norani kelmarin kerana menggunakan wang yang diterima daripada orang awam untuk berdagang dalam akaun peribadi dagangan sahamnya.

05 February 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan Senarai Semak Tadbir Urus Korporat Mesyuarat Agung Tahunan untuk Pemegang Saham (Annual General Meeting Corporate Governance List for Shareholders atau Senarai Semak AGM CG) untuk menggalakkan perbincangan yang bermakna antara para pemegang saham dan lembaga pengarah ketika mesyuarat agung tahunan (AGM). Senarai Semak AGM CG dibangunkan dengan kerjasama Majlis Pelabur Institusi Malaysia dan Badan Pemerhati Pemegang Saham Minoriti.

02 February 2020
Kenyataan fakta dalam kes Regina lwn Airbus SE mendedahkan beberapa dakwaan terhadap AirAsia Group Bhd dan AirAsia X Bhd.

15 January 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan Guidelines on Digital Assets (Garis Panduan Aset Digital) (Garis Panduan) yang menggariskan rangka kerja bagi pengumpulan dana melalui penawaran token digital di Malaysia.

14 January 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Pendakwa Raya (PP) berjaya mengekalkan perintah pembekuan akaun bank pengarah syarikat dalam penyiasatan yang sedang dijalankan.

02 January 2020
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) mengumumkan pelantikan Dato’ Zain Azhari Mazlan sebagai Pengarah Eksekutif, Kewangan & Pelaburan Korporat yang baharu hari ini. Dato’ Zain menggantikan Eugene Wong, yang telah berkhidmat selamat 10 tahun di SC dan tamat kontraknya pada 31 Disember 2019.

26 December 2019
Lembaga Pemantauan Audit, Suruhanjaya Sekurtii Malaysia telah mendenda Huang Khean Yeong sebanyak RM63,000 kerana gagal mematuhi Piawaian Pengauditan Antarabangsa ketika menjalankan audit entiti berkepentingan awam (PIE).

23 December 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ingin mendapatkan bantuan orang ramai untuk memberi maklumat mengenai tiga individu yang dikehendaki untuk membantu SC dalam siasatannya terhadap beberapa kes yang melibatkan kesalahan sekuriti dan pengubahan wang haram.

17 December 2019
Mahkamah Tinggi hari ini memutuskan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) berjaya membuktikan tuntutannya terhadap Datin Chan Chui Mei, bekas Timbalan Pengarah Urusan Stone Master Corporation Bhd kerana secara salah menyebabkan kerugian sebanyak RM11.54 juta kepada syarikat itu, satu kesalahan di bawah seksyen 317A Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007.

28 November 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan senarai kemas kini sekuriti patuh Syariah yang diluluskan oleh Majlis Penasihat Shariah (SAC).

26 November 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini melancarkan Roadmap Pelaburan Mampan dan Bertanggungjawab untuk Pasaran Modal Malaysia (SRI Roadmap) yang bertujuan mewujudkan ekosistem SRI bagi memudah cara dan memacu peranan pasaran modal dalam meningkatkan pembangunan mampan Malaysia.

26 November 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini menyemak semula Garis Panduan Dana Dagangan Bursa (Guidelines on Exchange-traded Funds) (ETF), yang membolehkan penerbitan lebih banyak ETF yang dipelbagai di pasaran. Ini termasuk ETF berasaskan niaga hadapan, ETF sintetik, ETF komoditi fizikal dan ETF beta pintar.

25 November 2019
Lembaga Pemantauan Audit (AOB) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan bahawa firma audit Afrizan Tarmili Khairul Azhar (AFTAAS) dan rakan-rakan kongsi dikenakan sekatan daripada menerima sebagai pelanggan dan mengaudit entiti kepentingan awam (PIE) atau menjadualkan dana selama 12 bulan. Sekatan terhadap AFTAAS dan rakan kongsi berkuatkuasa pada 25 November 2019.

14 November 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) memainkan dua peranan dalam pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal Malaysia, di mana pasaran modal Islam merupakan komponen penting. Kepimpinan pemikiran telah menjadi tonggak penting bagi SC dalam usaha memacu pembangunan pasaran modal Islam global dan memperkukuh kedudukan Malaysia dalam kewangan Islam.

23 October 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ingin mendapatkan bantuan orang ramai untuk memberi maklumat mengenai lapan individu yang dikehendaki untuk membantu pengawal selia ini dalam beberapa kes yang sedang disiasat.

22 October 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) menganjurkan edisi keenam Persidangan Fintech SCxSC untuk meningkatkan industri Fintech tempatan, yang baru-baru ini menyaksikan kemasukan pemain baharu berikutan langkah pengawal selia untuk memperluas peluang kepda segmen yang kurang diberi perkhidmatan seperti perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) dan generasi pelabur baharu untuk mengumpul modal atau mencapai matlamat kewangan mereka.

19 October 2019
Pesta InvestSmart® 2019, inisiatif pendidikan pelabur Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), telah dirasmikan oleh Yang Berhormat Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Penggina di Pusat Pameran Mid Valley, Kuala Lumpur hari ini.

10 October 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan pertuduhan terhadap Cheah Yew Keat (Cheah), bekas Pengarah Urusan (MD) DIS Technology Holdings Bhd (DISTECH), dengan lima pertuduhan dagangan orang dalam bagi saham DISTECH.

08 October 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) akan menganjurkan pesta pendidikan pelabur utamanya, InvestSmart® Fest 2019 bertemakan "Invest Smart" atau "Bijak Labur" pada 18-20 Oktober 2019 di Dewan 1 Pusat Pameran Mid Valley, Kuala Lumpur.

02 October 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah menolak rayuan VCB Capital Sdn Bhd (VCB) terhadap keputusan untuk membatalkan Lesen Perkhidmatan Pasaran Modalnya (CMSL).

25 September 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan bahawa ia telah mendaftarkan EdgeProp Sdn Bhd (EdgeProp) sebagai Pengendali Pasaran yang Diiktiraf yang pertama untuk menubuhkan dan mengendalikan platform pendanaan hartanah ramai (PCF) di Malaysia, berikutan semakan kepada Guidelines on Recognised Markets (Garis Panduan Pasaran yang Diiktiraf) SC pada Mei 2019. EdgeProp telah diberikan kelulusan secara prinsip pada September 2019.

23 September 2019
Pengawal selia pasaran modal perlu meningkatkan usaha pendidikan pelabur mereka untuk memacu literasi kewangan dan penyertaan bermaklumat dalam pasaran modal, menurut Datuk Syed Zaid Albar, pengerusi Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), di Persidangan Pasaran Pertumbuhan dan Pesat Membangun (GEM) IOSCO St Petersburg, Rusia pada 19 September 2019.

11 September 2019
Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini menjatuhi hukuman penjara lima tahun dan denda RM9 juta terhadap bekas timbalan pengerusi eksekutif sebuah syarikat awam tersenarai atas kesalahan dagangan orang dalam, selepas perbicaraan penuh yang melibatkan 24 saksi dari pihak pendakwa dan pembela.

30 August 2019
Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada hari Khamis (29 Ogos 2019) menyabitkan kesalahan bekas Pengarah Eksekutif Linear Corporation Bhd (Linear) selepas dia mengaku bersalah terhadap pertuduhan dengan sengaja memberi kebenaran bagi pengemukaan kenyataan palsu kepada Bursa Malaysia Securities Berhad (Bursa) pada 2009.

19 August 2019
Lembaga Pemantauan Audit (AOB) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia telah mendenda dan melarang Chengco PLT dan rakan kongsi auditnya daripada menerima mana-mana entiti kepentingan awam (PIE) atau kumpulan wang jadual sebagai pelanggan dan mengaudit penyata kewangan mereka selama 12 bulan.

08 August 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan pengaturan semula organisasi dan beberapa pelantikan pengurusan kanan bagi memperkukuh kedudukan pengawal selia ini untuk memacu perubahan dalam ekosistem pasaran modal dan memenuhi keperluan pihak berkepentingan yang semakin berkembang.

23 July 2019
Strategi Literasi Kewangan Kebangsaan 2019 - 2023 (Strategi Kebangsaan) dilancarkan oleh YAB Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini. Strategi itu dirumuskan oleh Jaringan Pendidikan Kewangan (FENetwork), satu kumpulan yang terdiri daripada beberapa agensi yang diterajui bersama oleh Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia bersama-sama anggota pengasas termasuk Kementerian Pendidikan, Perbadanan Insurans Deposit Malaysia, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit dan Permodalan Nasional Berhad.

22 July 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) akan melaksanakan pelan tindakan dengan matlamat utama untuk menyokong Pelan Pencegahan Rasuah Kebangsaan (2019-2023) (NACP) dan meningkatkan kedudukan Malaysia dalam tinjauan dwitahunan Corporate Governance Watch oleh Persatuan Tadbir Urus Korporat Asia.

05 July 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan bahawa ia akan mengadakan kerjasama yang lebih erat antara pasaran modal Malaysia dan China yang akan memberi manfaat kepada kedua-dua ekonomi, berikutan satu lawatan ke Bursa Saham Shenzhen (SZSE) pada 4 Julai 2019.

04 July 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) mendapati terdapat peningkatan dalam bilangan pertanyaan dan aduan daripada orang ramai mengenai tawaran syiling awal (ICO) dan bursa aset digital.

29 June 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini melancarkan buat julung kalinya inisiatif pendidikan pelabur Malaysia Timur, 'Bersama InvestSmart® @ Borneo - Sabah 2019', yang dirasmikan oleh YAB Datuk Seri Panglima Haji Mohd Shafie bin Haji Apdal, Ketua Menteri Sabah di Imago Mall, Kota Kinabalu. Pembantu Menteri Kewangan Sabah, YB Tuan Sarifuddin Hata telah hadir mewakili Ketua Menteri Sabah.

28 June 2019
Capital Markets Malaysia, sebuah badan sekutu Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), menganjurkan Forum Invest Borneo buat julung kalinya di Kota Kinabalu hari ini untuk mewujudkan lebih kesedaran mengenai peluang pengumpulan modal dan pelaburan dalam pasaran modal Malaysia dalam kalangan komuniti perniagaan Sabah.

28 June 2019
Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini telah menyabitkan kesalahan terhadap dua bekas pengarah Bestino Group Bhd (Bestino), kerana mengedarkan borang permohonan untuk saham-saham keutamaan boleh tebus Bestino tanpa salinan prospektus yang didaftarkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).

25 June 2019
Lembaga Pemantauan Audit (AOB) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia hari ini mengeluarkan Laporan Tahunan dan Laporan Pemeriksaan Tahunan untuk 2018. Laporan ini berkongsi hasil pemeriksaan yang umum, analisis trend, dan penilaian terhadap usaha pemulihan dan kemajuan yang diambil oleh firma audit yang diperiksa.

30 May 2019
Lembaga Pemantauan Audit (AOB) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) pada 5 April 2019 telah mengambil tindakan ke atas firma audit UHY dan rakan kongsinya, Loh Chye Teik (Loh) dan Chan Jee Peng (Chan) kerana tidak mematuhi piawaian pengauditan dan etika yang diiktiraf di Malaysia.

30 May 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan senarai kemas kini sekuriti patuh Syariah yang diluluskan oleh Majlis Penasihat Syariah (MPS).

23 May 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah membatalkan Lesen Wakil Perkhidmatan Pasaran Modal (CMSRL) Chu Li Choon, berkuat kuasa 10 Mei 2019 kerana dia didapati terbabit dalam pelbagai amalan perniagaan tidak wajar ketika berurusan dengan pelanggannya.

17 May 2019
Menteri Kewangan YB Tuan Lim Guan Eng bertemu wakil-wakil industri teknologi kewangan (Fintech) di Sidang Meja Bulat Fintech anjuran Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini.

14 May 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan Guiding Principles on Business Continuity bagi entiti pasaran modal, sebagai sebahagian daripada usaha berterusannya untuk meningkatkan daya tahan sistemik pasaran modal.

06 May 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini melancarkan Corporate Governance Monitor (CG Monitor) yang menampilkan tahap penerimaan positif terhadap kebanyakan amalan terbaik yang dicadangkan dalam Kod Tadbir Urus Malaysia (MCCG) melalui peningkatan dalam kualiti penzahiran.

02 May 2019
Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada Isnin, 29 April 2019 telah menyabitkan kesalahan terhadap dua bekas pengarah dan pengurus akaun kerana mengemukakan kenyataan palsu kepada Bursa Malaysia Securities Bhd (Bursa Malaysia).

29 April 2019
Sebagai perintis global dalam kewangan Islam, Malaysia bermatlamat untuk memupuk pertumbuhan kewangan Islam dan teknologi kewangan (FinTech) untuk meningkatkan keterangkuman kewangan dan memberi akses kepada perkhidmatan kewangan bagi individu-individu yang kurang mendapat perkhidmatan serta syarikat mikro, kecil dan sederhana (PMKS).

23 April 2019
Bank Negara Malaysia (BNM) dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) mengadakan pertemuan hari ini di Mesyuarat Dua Hala Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia Ke-16 untuk berbincang dengan lebih lanjut mengenai bidang kepentingan bersama kedua-dua pihak berkuasa, termasuk inisiatif berkaitan dengan kemampanan, pengawalan terhadap aset digital dan daya tahan pasaran kewangan.

16 April 2019
The Securities Commission Malaysia (SC) today announced new members of the Malaysian Venture Capital and Private Equity Development Council (MVCDC). The Council members were appointed by the Minister of Finance.

16 April 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan ahli-ahli baharu Majlis Pembangunan Modal Teroka dan Ekuiti Swasta Malaysia (MVCDC). Ahli-ahli Majlis tersebut telah dilantik oleh Menteri Kewangan.

04 April 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini memaklumkan orang ramai bahawa pada 1 April 2019, ACE Holdings Berhad (AHB) telah mengeluarkan penzahiran pembetulan berikutan sekatan SC yang dikeluarkan pada 11 Disember 2018. Sekatan tersebut adalah berkaitan dengan maklumat palsu atau mengelirukan yang terkandung dalam Memorandum Penempatan Tertutup AHB bertarikh 8 September 2015 dan Memorandum Penempatan Persendirian (“Private Placement Memorandum” – “PPM”) bertarikh 5 Januari 2018 (secara kolektif dirujuk sebagai PPM 2015 dan 2018).

29 March 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengenakan celaan terhadap tiga syarikat berpangkalan di China kerana melanggar undang-undang sekuriti. Tiga syarikat itu ialah China Stationery Limited (CSL), Xingquan International Sports Holdings Limited (Xingquan) dan Maxwell International Holdings Berhad (Maxwell).

14 March 2019
Pasaran modal Malaysia terus memainkan peranan penting dalam membiaya ekonomi dalam menghadapi keadaan pasaran global yang mencabar, menurut Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) sempena pengumuman Laporan Tahunan 2018-nya.

06 March 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan dua kertas perundingan untuk mendapatkan maklum balas orang ramai mengenai rangka kerja bagi tawaran syiling awal (ICO) dan pendanaan hartanah ramai.

06 March 2019
The Securities Commission Malaysia’s (SC) Audit Oversight Board (AOB) has prohibited McMillan Woods Mea (AF 001995) (the “Firm”) and two of its partners, Mea Fatt Leong (Mea) and Wong Joo Hua (Wong), from accepting clients and auditing any public interest entities or schedule funds for 12 months, effective 14 February 2019.

12 February 2019
Pengerusi Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), Datuk Syed Zaid Albar, telah dilantik sebagai Naib Pengerusi Pertubuhan Antarabangsa Suruhanjaya Sekuriti (IOSCO) dan Jawatankuasa Pasaran Pertumbuhan dan Pesat Membangun (GEM).

11 February 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) sedang mengkaji cadangan oleh Institut Penyelidikan Pasaran Modal (ICMR) untuk menggalakkan lagi pertumbuhan dan memacu sinergi yang lebih besar dalam industri modal teroka (venture capital atau VC) Malaysia1.

31 January 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini membuat pindaan kepada Guidelines on Recognized Markets untuk memperkenalkan keperluan baharu bagi platform elektronik yang memudahcarakan dagangan aset digital.

30 January 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan celaan dan penalti ke atas Deloitte PLT (Deloitte) bagi empat pelanggaran yang berkaitan dengan Program Sukuk Murabahah sebanyak RM2.4 bilion yang diterbitkan oleh Bandar Malaysia Sdn Bhd (BMSB) pada 2014.

29 January 2019
Lembaga Pemantauan Audit (AOB) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengenakan pencelaan ke atas Gary Yong Yoon Shing dan Jason Sia Sze Wan, rakan niaga Nexia SSY, dan Lye Ghee Kang, rakan niaga CAS Malaysia PLT (juruaudit) kerana gagal mematuhi Piawaian Antarabangsa Pengauditan ketika mengaudit pelanggan syarikat awam tersenarai mereka.

17 January 2019
Sejak permulaan berkuatkuasanya Perintah Pasaran Modal dan Perkhidmatan (Penetapan Sekuriti) (Mata Wang Digital dan Token Digital) 2019 pada 15 Januari 2019, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah menerima banyak pertanyaan mengenai pelaksanaan Perintah tersebut.

14 January 2019
Berikutan kenyataan oleh Menteri Kewangan YB Tuan Lim Guan Eng dengan berkuatkuasanya Perintah Pasaran Modal dan Perkhidmatan (Penetapan Sekuriti) (Mata Wang Digital dan Token Digital) 2019, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) akan menyediakan garis panduan untuk mengawal selia penawaran dan dagangan aset digital.

07 January 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini menggesa orang ramai yang telah melabur dalam dua skim dagangan niaga hadapan dan ekuiti tidak sah untuk memfailkan tuntutan mereka untuk pengembalian wang sebelum 6 Februari 2019.

07 January 2019
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dengan sukacitanya mengumumkan pelantikan Encik Ong Liang Heng sebagai Pengarah Eksekutif berkuat kuasa 4 Januari 2019.

18 December 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah menolak permohonan semakan oleh Lotte Chemical Titan Holding Bhd (LCT) dan pihak-pihak berkaitan yang lain kerana kegagalan mereka memaklumkan kepada SC mengenai perkembangan penting sebelum penyenaraian LCT pada 2017.

14 December 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini melancarkan Garis Panduan Prospektus dan Garis Panduan Ekuiti yang disemak semula untuk meningkatkan keperluan penzahiran prospektus ringkas dan bagi pekeliling yang berkaitan dengan cadangan yang akan menyebabkan perubahan ketara dalam arah perniagaan atau dasar syarikat tersenarai, termasuk penyenaraian pintu kembali (backdoor listing) dan pengambilalihan berbalik (reverse takeover).

13 December 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengalu-alukan hasil penemuan Laporan Tadbir Urus Korporat 2018, di mana Malaysia mencatatkan peningkatan tertinggi dari tahap ketujuh pada 2016 ke tahap keempat tahun ini, selepas Australia, Hong Kong dan Singapura. Laporan ini adalah hasil kaji selidik dwitahunan oleh Persatuan Tadbir Urus Korporat Asia (ACGA) dan CLSA yang merangkumi 12 negara Asia termasuk Australia.

12 December 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah membatalkan Lesen Wakil Perkhidmatan Pasaran Modal (CMSRL) Shaiful Nazren Kassim, berkuat kuasa 7 Disember 2018, kerana didapati terbabit dalam amalan perniagaan tidak wajar.

06 December 2018
Kenyataan akhbar bersama ini dikeluarkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bank Negara Malaysia (BNM) untuk memberi penjelasan berkenaan pendekatan kawal selia bagi penawaran dan dagangan aset digital di Malaysia. Sehubungan ini, aset digital merujuk kepada mata wang digital dan token digital.

29 November 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan senarai kemas kini sekuriti patuh Syariah yang diluluskan oleh Majlis Penasihat Syariah (MPS).

29 November 2018
Lembaga Pemantauan Audit (AOB) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah menarik balik pengiktirafan ke atas RT LLP, firma audit berpangkalan di Singapura dan Su Chun Keat, yang merupakan rakan kongsi firma tersebut.

28 November 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini menggesa penyedia perkhidmatan kewangan untuk memanfaatkan teknologi untuk membangunkan pasaran modal Malaysia yang lebih inklusif, inovatif dan cekap, sejajar dengan agenda kerajaan untuk menyokong pertumbuhan ekonomi digital.

15 November 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Pusat Pengajian Islam Oxford (OCIS) berpangkalan di UK hari ini telah membuka permohonan bagi calon Felo Pelawat kelapan di OCIS di bawah Program Sarjana Tamu (SIR) dalam Kewangan Islam bagi tahun akademik 2019/20 bermula Oktober 2019.

07 November 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini menjadi tuan rumah kepada lebih 100 pengawal selia, ahli akademik, wakil dari institusi global dan serantau di Sidang Meja Bulat Asia mengenai Tadbir Urus Korporat (ARCG) tahunan yang dianjurkan bersama oleh SC dan Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD).

05 November 2018
Kami akan menyemak butiran struktur yang dicadangkan dan Garis Panduan Pasaran yang Diiktiraf (Guidelines on Recognised Markets) untuk memudahcarakan pewujudan platform pendanaan ramai hartanah (property crowdfunding) seperti yang diumumkan dalam Belanjawan 2019.

02 November 2018
Belanjawan 2019 telah mengenal pasti keutamaan penting untuk menyokong peralihan ekonomi Malaysia ke arah pertumbuhan yang lebih seimbang, mampan dan menyeluruh. Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) mengalu-alukan langkah-langkah yang akan membolehkan komuniti yang lebih luas meraih manfaat daripada pasaran modal.

31 October 2018
Pengawal selia dari Eropah dan Asia Pasifik bertemu di Forum EU-Asia Pasifik mengenai Pengawalseliaan Kewangan (Forum) di Kuala Lumpur hari ini untuk membincangkan perkembangan kawal selia di kedua-dua rantau, termasuk implikasi rentas sempadan pengawalseliaan di EU.

24 October 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini memberi amaran kepada orang ramai terhadap pembelian soalan peperiksaan palsu yang berkaitan dengan Peperiksaan Pelesenan SC (SCLE) daripada sumber-sumber dalam talian dan pihak ketiga yang tidak dibenarkan.

19 October 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini memperkenalkan rangka kerja pendaftaran bagi penyedia perkhidmatan pasaran modal untuk meningkatkan standard tatalaku mereka dan mengukuhkan keyakinan dan kepercayaan pelabur terhadap pasaran modal.

12 October 2018
Pesta BijakLabur® (InvestSmart® Fest) 2018, satu inisiatif pendidikan pelabur oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), telah dirasmikan oleh Yang Berhormat Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, Menteri Belia dan Sukan Malaysia di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur hari ini.

03 October 2018
Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini menyabitkan kesalahan dan menjatuhi hukuman terhadap bekas kakitangan sebuah bank pelaburan kerana dagangan orang dalam saham PacificMas Bhd (PacificMas). Lim Bun Hwa, 42, dijatuhi hukuman penjara selama enam bulan dan didenda sebanyak RM 1 juta selepas beliau mengaku bersalah pada hari ini terhadap lima pertuduhan dagangan orang dalam di bawah seksyen 188(2)(a) Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007.

01 October 2018
Institut Pengarah Korporat Malaysia (ICDM), sebuah institusi profesional yang ditubuhkan khusus untuk meningkatkan tahap profesionalisme dan keberkesanan pengarah korporat di Malaysia, telah dilancarkan hari ini oleh Menteri Kewangan YB Tuan Lim Guan Eng.

01 October 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengumumkan pelantikan Nurulhuda Nur’aini Mohamad Nor sebagai Pengarah Eksekutif Penguatkuasaan. Pelantikan tersebut berkuat kuasa pada 1 Oktober 2018.

30 September 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) mengumumkan mengumumkan persaraan Tan Sri Ranjit Ajit Singh sebagai Pengerusi SC berkuat kuasa 15 Oktober 2018.

27 September 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah membatalkan Lesen Wakil Perkhidmatan Pasaran Modal (CMSRL) dua individu, iaitu Ewe Lay Peng (Ewe) dan Tan Yee Chee (Tan).

19 September 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan liberalisasi rangka kerja kawal selianya untuk memudahcarakan akses runcit yang lebih besar kepada pasaran bon korporat dan sukuk Malaysia yang berjumlah sebanyak RM1.3 trilion. Liberalisasi merupakan sebahagian daripada usaha berterusan SC untuk membangunkan pasaran bon Malaysia, yang kini merupakan yang ketiga terbesar di Asia (berbanding KDNK) dan pasaran sukuk terbesar di dunia.

18 September 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) mengeluarkan kenyataan ini untuk menyatakan pendapatnya bahawa pengekalan kedua-dua Pengarah Eksekutif Multi Sports Holdings Limited (Multi Sports), Lin Huozhi dan Lin Liying adalah memudaratkan kepentingan awam.

05 September 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengeluarkan notis yang mengarahkan penganjur Lavidacoin untuk menghentikan serta merta semua aktiviti promosi berkaitan Lavidacoin, sementara penelitian lanjut oleh SC dijalankan ke atasnya.

27 August 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah menerima pertanyaan mengenai penerbitan kertas putih bagi penawaran LAVIDACOIN kepada orang ramai. Kertas putih tersebut mendakwa bahawa LAVIDACOIN ditawarkan sebagai satu inisiatif pembiayaan swasta untuk pengumpulan modal/dana bagi pembangunan tiga projek. Kertas putih tersebut juga mendakwa bahawa hanya melalui pembiayaan ramai sahaja yang dapat memenuhi keperluan pembiayaan ini.

23 August 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) sekali lagi mempelawa penyertaan orang ramai dalam `Larian ScamBuster’ pada 14 Oktober 2018 sempena acara tahunan InvestSmart® Fest 2018.

20 August 2018
Kementerian Kewangan China dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini memeterai satu Memorandum Persefahaman (MOU) bagi kerjasama rentas sempadan dalam pengawalseliaan perakaunan dan audit di bawah bidang kuasa masing-masing.

09 August 2018
Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini menyabitkan kesalahan ke atas bekas pengarah eksekutif APL Industries Bhd (APLI) Datin Seri Tan Bee Geok dan saudara perempuannya Tan Bee Hong atas kesalahan dagangan orang dalam. Kedua-duanya dijatuhi hukuman penjara lima tahun dan denda RM7 juta setiap seorang. APLI merupakan salah sebuah syarikat di bawah kumpulan syarikat Supermax Corporation Bhd, dalam industri sarung tangan getah.

02 August 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengarahkan Lendingstar Malaysia Sdn Bhd (“Lendingstar”) agar menghentikan serta-merta semua aktivitinya.

05 July 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan bahawa ia mempelawa pihak-pihak yang berminat untuk mengendalikan platform pendanaan ramai ekuiti atau equity crowdfunding (ECF) atau pembiayaan antara rakan setara atau peer-to-peer financing (P2P) agar mengemukakan permohonan bagi pendaftaran dengan SC. Permohonan hendaklah dikemukakan kepada SC selewat-lewatnya sebelum 7 September 2018.

24 May 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan senarai kemas kini sekuriti patuh Syariah yang diluluskan oleh Majlis Penasihat Syariah (MPS).

11 April 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini menyeru orang ramai yang telah melabur dalam satu skim niaga hadapan dan dagangan ekuiti yang tidak sah untuk memfailkan tuntutan mereka untuk pengembalian wang.

10 April 2018
Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini menyabitkan kesalahan dan menjatuhkan hukuman ke atas bekas pengarah LFE Corporation Bhd (LFE), Alan Rajendram a/l Jeya Rajendram, atas kesalahan pecah amanah berkaitan dengan dana syarikat tersebut yang berjumlah RM18.99 juta. Pertuduhan pecah amanah sebelum ini dibicarakan bersama empat lagi pertuduhan di bawah undang-undang sekuriti kerana mengemukakan kenyataan palsu kepada bursa saham berkenaan perbelanjaan operasi LFE.

10 April 2018
Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur telah menyabitkan kesalahan dan menjatuhkan hukuman ke atas Goh Keng Huat, bekas ahli perbankan pelaburan kerana dagangan orang dalam bagi saham Road Builder Holdings Bhd (RBH). Goh, 48, hari ini mengaku bersalah ke atas satu pertuduhan dagangan orang dalam di bawah seksyen 89E(2)(a) Akta Perindustrian Sekuriti 1983. Menurut pertuduhan tersebut, Goh telah memperoleh 100,000 unit saham RBH ketika memiliki maklumat dalaman pada 4 September 2006. Goh ketika itu merupakan Ketua Pasaran Ekuiti, Aseambankers Malaysia Bhd (kini Maybank Investment Bank Bhd).

05 April 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ingin mengumumkan bahawa Perdana Menteri Y.A.B Dato' Sri Mohd. Najib bin Tun Haji Abdul Razak sebagai Menteri Kewangan telah melantik Datuk Zainal Izlan Zainal Abidin sebagai Timbalan Ketua Eksekutif (DCE) SC yang baharu berkuat kuasa 5 April 2018.

30 March 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan pelantikan bahawa Timbalan Ketua Eksekutifnya Dato’ Ahmad Fairuz Zainol Abidin telah menamatkan kontrak beliau di SC dan telah dilantik sebagai Pesuruhjaya Kehakiman.

26 March 2018
Mahkamah Rayuan, pada Jumaat, 23 Mac 2018, menolak rayuan oleh bekas pengarah LFE Corporation Bhd (LFE), Alan Rajendram a/l Jeya Rajendram, terhadap sabitannya kerana mengemukakan kenyataan palsu kepada Bursa Malaysia Securities Bhd (Bursa) pada 2007 .

21 March 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan amaran kepada pelabur mengenai peningkatan penggunaan blog, forum dan platform media sosial untuk menyebarkan maklumat palsu dan mengelirukan mengenai syarikat-syarikat tertentu untuk melaksanakan skim 'pump and dump'.

19 March 2018
Forum Pasaran Modal ASEAN (ACMF) berpuas hati dengan kemajuan yang dicapai oleh Piawaian Bon Hijau ASEAN pada mesyuaratnya hari ini. Sejak dilancarkan pada November 2017, Piawaian Bon Hijau ASEAN telah memperoleh daya tarikan yang menggalakkan dan terdapat tiga terbitan daripada Malaysia dan Singapura yang dilabel Bon Hijau ASEAN. Sukuk berdaulat pertama di ASEAN yang diterbitkan oleh Indonesia adalah sejajar dengan Piawaian Bon Hijau ASEAN.

15 March 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bank Negara Malaysia (BNM) hari ini menubuhkan Kumpulan Pendigitan Industri Pembrokeran Saham (BRIDGe), satu kumpulan kerja bersama antara pengawal selia dan industri untuk mempercepat proses pendigitan industri pembrokeran saham.

13 March 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan pertuduhan terhadap dua bekas ahli perbankan kanan dan seorang individu di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur kerana dagangan orang dalam saham Hirotako Holdings Bhd (Hirotako).

05 March 2018
Lembaga Pemantauan Audit Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) mengenakan celaan awam terhadap dua juruaudit, Sathiea Seelean A/L Manickam dari Morison Anuarul Azizan Chew (MAAC) dan Tan Poh Ling, bekas rakan MAAC, kerana gagal mematuhi Piawaian Antarabangsa mengenai Pengauditan apabila mengaudit penyata kewangan entiti kepentingan awam (PIE).

28 February 2018
Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur menyabitkan kesalahan terhadap individu berusia 67 tahun atas dua kesalahan menipu Koperasi Pelaburan Pekerja-Pekerja Proton Bhd (KOPRO) antara Ogos 2007 dan November 2008.

26 February 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Pihak Berkuasa Monetari Singapura, dan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Thailand telah menandatangani Memorandum Persefahaman untuk meningkatkan Rangka Kerja Skim Pelaburan Kolektif (CIS) ASEAN. Rangka kerja ini membolehkan pengurus dana yang beroperasi dalam satu bidang kuasa untuk menawarkan dana-dana yang diwujudkan dan diluluskan dalam bidang kuasa tersebut kepada pelabur runcit dua bidang kuasa yang lain di bawah proses pemberian kebenaran yang diseragamkan.

22 February 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan pertuduhan ke atas bekas Pengarah Urusan Johor Land Bhd (JLand) atas kesalahan dagangan orang dalam di bawah seksyen 188(3)(a) Akta Pasaran Modal & Perkhidmatan 2007 (CMSA). A.F.M Shafiqul Hafiz, 71, dikenakan petuduhan di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur kerana memaklumkan maklumat material bukan awam kepada Dato' Harjit Singh a/l Gurdev Singh antara 22 Mac 2009 dan 6 April 2009.

14 February 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia ("SC") dan Bursa Malaysia Berhad ("Bursa Malaysia" atau "Bursa") hari ini menggariskan butiran pengoperasian pelbagai langkah baharu untuk meningkatkan lagi kerancakan dan kecairan pasaran ekuiti.

13 February 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan pertuduhan terhadap Pengerusi Three-A Resources Bhd (3A) dengan dagangan orang di bawah seksyen 188(2)(a) Akta Pasaran dan Perkhidmatan Modal 2007 (CMSA). Dato' Mohd Nor Abdul Wahid, 66, didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur kerana memperoleh 500,000 unit saham 3A pada 5 Oktober 2009 ketika memiliki maklumat material bukan awam.

06 February 2018
Pihak Berkuasa Monetari Singapura (MAS) dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) akan bekerjasama untuk memudahcarakan penubuhan pautan dagangan pasaran saham antara Bursa Malaysia (BM) dan Singapore Exchange (SGX) menjelang akhir tahun ini. Pautan dagangan ini akan membolehkan para pelabur menjalankan dagangan dan penyelesaian saham yang disenaraikan di pasaran saham masing-masing dengan lebih mudah dan cekap. Pelabur runcit terutamanya akan mendapat manfaat daripada pautan dagangan tersebut.

25 January 2018
Dua pertiga responden tinjauan memperakui penambahbaikan dalam piawaian baharu dan amat berguna ketika meneliti laporan kewangan yang kompleks.

24 January 2018
Mahkamah Tinggi hari ini memutuskan bahawa Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah berjaya membuktikan kes dagangan orang dalam terhadap Chan Soon Huat, bekas pengasas dan pengarah WCT Bhd (WCT).

21 January 2018
Menurut Kod Tadbir Urus Korporat Malaysia (MCCG) yang dikeluarkan pada 26 April 2017, syarikat-syarikat dikehendaki menzahirkan dasar sasaran dan langkah-langkah kepelbagaian gender. Di samping itu, Syarikat Besar seperti yang ditakrifkan oleh MCCG juga dijangka mempunyai sekurang-kurangnya 30% kaum wanita menganggotai lembaga pengarah mereka. Sehubungan ini, usaha untuk menggalakkan kepelbagaian gender dalam lembaga pengarah syarikat tersenarai kekal menjadi keutamaan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC). Ini merupakan susulan daripada pelancaran Tahun Pemerkasaan Wanita oleh Kerajaan Malaysia baru-baru ini.

19 January 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bank Negara Malaysia (BNM) ingin mengingatkan orang ramai mengenai skim tawaran syiling awal (ICO) yang membabitkan aktiviti yang tertakluk kepada undang-undang yang ditadbir oleh pihak SC dan BNM. Menjalankan aktiviti sedemikian tanpa kebenaran yang sewajarnya adalah satu kesalahan.

16 January 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan pertuduhan terhadap seorang lelaki berusia 67 tahun kerana menipu dalam pelaburan Koperasi Pelaburan Pekerja-Pekerja Proton Bhd (KOPRO) sebanyak RM350,000, bagi pembelian sekuriti antara Ogos 2007 dan November 2008.

09 January 2018
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengarahkan CopyCash Foundation memberhentikan dengan serta merta semua aktiviti yang dicadangkannya termasuk rancangan untuk melancarkan Tawaran Syiling Permulaan (ICO) pada 10 Januari 2018 di Malaysia.

05 January 2018
Berikutan kenyataan umum yang dikeluarkan pada 7 September 2017 mengenai Tawaran Syiling Permulaan (ICO), Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) mendapati peningkatan dalam aktiviti ICO baharu yang menawarkan pelaburan dalam mata wang kripto kepada orang awam, termasuk warga emas.

21 December 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan pembukaan Makmal Inovasi aFINity bagi semua pihak yang berminat untuk mewujudkan dan mengendalikan Sistem Dagangan Alternatif (ATS) di Malaysia. Ini merupakan susulan pengumuman Bajet 2018 untuk memperkenalkan ATS bagi merangsang pasaran modal dan memberi akses lebih besar kepada pelaburan.

19 December 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan Guidelines on Sustainable and Responsible Investment (SRI) Funds (Garis Panduan Dana Pelaburan Mampan dan Bertanggungjawab) bagi memudahcarakan dan menggalakkan lagi pertumbuhan dana SRI di Malaysia. Garis Panduan baharu tersebut – yang membolehkan dana-dana dikelaskan sebagai dana SRI – akan memperluas rangkaian produk SRI dalam pasaran dan menarik lebih ramai pelabur dalam segmen SRI.

04 December 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan celaan dan mendenda lima pengarah TRIVE Property Group Bhd (Trive) kerana dengan sengaja mengemukakan kenyataan palsu atau mengelirukan dalam penyata kewangan syarikat yang telah diaudit pada tahun 2014 kepada SC dan Bursa Malaysia.

30 November 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan Garis Panduan Prospektus yang disemak semula sebagai sebahagian daripada usaha berterusannya untuk menggalakkan keputusan pelaburan berdasarkan maklumat.

27 November 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) memperoleh penghakiman Mahkamah Tinggi terhadap tiga defendan dalam kes dagangan orang dalam yang melibatkan saham Axis Incorporation Bhd (Axis).

24 November 2017
Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini menyabitkan kesalahan ke atas bekas Ketua Pegawai Esksekutif APLI Industries Bhd (APLI), Stanley Thai Kim Sin, dan bekas remiser Tiong Kiong Choon kerana kesalahan dagangan orang dalam. Thai dijatuhi hukuman lima tahun penjara dan denda sebanyak RM5 juta, manakala Tiong dijatuhi hukuman lima tahun dan denda sebanyak RM10 juta.

21 November 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Pusat Pengajian Islam Oxford (OCIS) telah membuka permohonan bagi pencalonan bagi Felo Pelawat ketujuh di OCIS di bawah Program Sarjana Tamu (SIR) dalam Kewangan Islam bagi tahun akademik bermula Oktober 2018.

08 November 2017
Forum Pasaran Modal ASEAN (ACMF) hari ini mengadakan Persidangan Pasaran Modal ASEAN yang pertama di Kuala Lumpur, Malaysia.

24 October 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan pertuduhan ke atas seorang individu kerana gagal untuk membantu siasatan dan memberi kenyataan kepada pengawal selia pasaran modal tersebut seperti yang dikehendaki oleh undang-undang.

10 October 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan pertuduhan ke atas dua individu atas kesalahan dagangan orang dalam di bawah seksyen 89E(2)(a) Akta Perindustrian Sekuriti 1983.

05 October 2017
Pertubuhan Antarabangsa Suruhanjaya Sekuriti (IOSCO) melancarkan Minggu Pelabur Sedunia (WIW)nya yang pertama dari 2 hingga 8 Oktober 2017 untuk menggalakkan lagi pendidikan dan perlindungan pelabur di seluruh dunia. Sepanjang minggu tersebut, pengawal-pengawal selia sekuriti dari lebih 80 negara di seluruh dunia menganjurkan pelbagai aktiviti untuk meningkatkan kesedaran tentang pendidikan dan perlindungan pelabur di negara masing-masing.

03 October 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan International Shari’ah Research Academy for Islamic Finance (ISRA) hari ini mengeluarkan satu penerbitan bersama bertajuk ‘Sukuk: Principles & Practices’ yang dilancarkan oleh Yang Mulia Sultan Nazrin Muizzuddin Shah di Forum Kewangan Islam Kuala Lumpur 2017 di Kuala Lumpur.

03 October 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah memfailkan saman sivil di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terhadap dua individu kerana dagangan orang dalam yang melibatkan saham GW Plastics Holdings Bhd (GW Plastics).

29 September 2017
Mahkamah Tinggi semalam mengisytiharkan bahawa Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah berjaya membuktikan kes dagangan orang dalam terhadap Lim Chiew, bekas pengarah bebas Magnum Corporation Bhd.

29 September 2017
Mahkamah Tinggi semalam mengisytiharkan bahawa Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah berjaya membuktikan kes dagangan orang dalam terhadap Lim Chiew, bekas pengarah bebas Magnum Corporation Bhd.

28 September 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) akan menganjurkan `Larian ScamBuster’ pada 15 Oktober 2017 sempena acara tahunan InvestSmart® Fest 2017.

27 September 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) baru-baru ini telah menyaman tujuh individu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur kerana memanipulasi saham APL Industries Bhd (APLI) dan menuntut pengembalian wang serta penalti sivil sebanyak RM7 juta daripada individu tersebut, serta menghalang penglibatan mereka dalam pasaran modal.

21 September 2017
Pengawal selia pasaran pesat membangun utama bertemu di Colombo, Sri Lanka minggu ini, di mesyuarat dan persidangan tahunan Jawatankuasa Pasaran Pertumbuhan dan Pesat Membangun (GEM) IOSCO, yang dipengerusikan oleh Pengerusi Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), Tan Sri Ranjit Ajit Singh, yang juga merupakan Naib Pengerusi Lembaga IOSCO. Mesyuarat dan persidangan tahunan Jawatankuasa GEM diikuti oleh mesyuarat Jawatankuasa Serantau Asia Pasifik IOSCO, yang dihoskan oleh Securities and Exchange Commission Sri Lanka.

14 September 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah menandatangani beberapa perjanjian kerjasama inovasi – atau `hubungan fintech’ – bersama beberapa pengawal selia di pusat-pusat kewangan utama, sebagai langkah untuk menggalakkan kerjasama dalam memudahcarakan dan mengawal selia inovasi dalam industri kewangan digital.

11 September 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan beberapa pelantikan jawatan kanan utama.

29 August 2017
Mahkamah Tinggi hari ini mengumumkan bahawa ia memihak kepada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) terhadap enam defendan warga asing berkenaan peranan mereka dalam kes manipulasi saham Iris Corporation Bhd (Iris) pada 2006, yang mengakhiri saman sivil yang difailkan oleh SC pada 2008.

28 August 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah membatalkan Lesen Wakil Perkhidmatan Pasaran Modal (CMSRL) Chin Wai Thoe kerana dia didapati menjadi bankrap yang belum dilepaskan.

17 August 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) akan menganjurkan InvestSmart® Fest 2017 bertemakan “Invest For Your Future” dari 13 hingga 15 Oktober 2017 di Dewan 5 Pusat Konvensyen Kuala Lumpur.

31 July 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengenakan celaan ke atas sebuah syarikat peralatan sukan yang berpengkalan di China, Telent Outdoor (Hong Kong) Technology Co. Ltd (Telent), dan mengenakan moratorium kekal ke atas dua pengarahnya kerana mengemukakan maklumat palsu.

14 July 2017
Malaysia, yang diperakui mempunyai kewangan Islam yang maju, menerajui usaha untuk menggalakkan cadangan pelaburan mampan dan bertanggungjawab (SRI) berdasarkan nilai-nilainya yang dikongsi bersama dalam kewangan Islam.

10 July 2017
Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini menyabitkan kesalahan dan memenjarakan dua bekas pengarah eksekutif Axis Incorporation Bhd (Axis) kerana mengemukakan kenyataan palsu kepada Bursa Malaysia Securities Bhd.

05 July 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan pertuduhan terhadap dua pegawai Jalatama Management Sdn Bhd (Jalatama) kerana menjalankan perniagaan yang berurusan dalam derivatif tanpa lesen.

04 July 2017
Lembaga Pemantauan Audit (AOB) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dalam laporan tahunan 2016-nya menggesa firma audit untuk mengukuhkan pembinaan kapasiti mereka dan meningkatkan kawalan kualiti mereka bagi menunjukkan peri pentingnya nilai audit dan kaitannya dalam memastikan tadbir urus korporat syarikat yang baik.

28 June 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) kelmarin memeterai Perjanjian Kerjasama Inovasi dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Pelaburan Australia (ASIC) untuk terus mempromosikan inovasi dalam perkhidmatan kewangan di pasaran masing-masing.

23 June 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini memperkenalkan pindaan kepada rangka kerja kawal selianya dengan menjadikan penjelasan bagi sekuriti dan derivatif sebagai aktiviti yang dikawal selia yang baharu.

29 May 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan pertuduhan ke atas bekas pemegang saham utama Maxbiz Corporation Bhd (Maxbiz), Datuk Andrew Leong Wye Keong, dengan empat pertuduhan dagangan orang dalam.

25 May 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah memfailkan saman di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terhadap tujuh individu kerana dagangan orang dalam yang melibatkan saham Worldwide Holdings Bhd (Worldwide), sebuah syarikat yang sebelum ini disenaraikan di Bursa Malaysia.

25 May 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan senarai kemas kini sekuriti patuh Syariah yang diluluskan oleh Majlis Penasihat Syariah (SAC).

23 May 2017
Mahkamah Rayuan hari ini membenarkan rayuan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) untuk menambah hukuman yang dijatuhkan ke atas bekas pengarah eksekutif Welli Multi Corporation Bhd (Welli Multi) - Ang Sun Beng dan Ang Soon An, kerana mengemukakan maklumat kewangan yang mengelirukan kepada SC pada 2005.

22 May 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan pertuduhan ke atas Dato’ Vincent Leong Jee Wai (Dato’ Vincent) kerana melakukan dagangan orang dalam bagi saham Maxbiz Corporation Bhd (Maxbiz).

17 May 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini memenangi kes terhadap bekas Pengerusi Eksekutif Megan Media Holdings kerana mengemukakan maklumat palsu.

17 May 2017
Satu pasukan petugas Dana Dagangan Bursa (ETF) hari ini mengeluarkan satu set cadangan utama yang bertujuan untuk menarik lebih banyak penyertaan pelabur dan memberi insentif bagi penerbitan oleh pengurus ETF dalam pasaran Malaysia.

15 May 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah membatalkan Lesen Wakil Perkhidmatan Pasaran Modal (CMSRL) tiga individu, iaitu Norhashmilaidi bin Hashim (Norhashmilaidi), Ngan Piang Heng @ Ngam Siong Fook (Ngan) dan Abd Malik bin Abu Bakar (Malik). Ketiga-tiga CMSRL tersebut telah dibatalkan di bawah seksyen 72 yang dibaca bersama seksyen 65 Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA), berkuat kuasa 27 Mac 2017 bagi Norhashmilaidi dan Ngan, dan pada 18 April 2017 bagi Malik.

09 May 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini memperkenalkan rangka kerja Pengurusan Pelaburan Digital, yang menggariskan keperluan pelesenan dan tatalaku bagi penawaran perkhidmatan pengurusan portfolio budi bicara berautomasi kepada pelabur. Pengurusan pelaburan digital merupakan perniagaan pengurusan dana yang menggabungkan teknologi inovatif ke dalam perkhidmatan pengurusan portfolio budi bicara.

08 May 2017
Kewangan Islam boleh memainkan peranan yang lebih besar dalam pembiayaan infrastruktur melalui Perkongsian Sektor Awam-Swasta (PPP) bagi memudahcarakan pembangunan yang lebih mampan, kata Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Kumpulan Bank Dunia di persidangan bersama yang diadakan di ibu pejabat SC di Kuala Lumpur hari ini.

26 April 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan Kod Tadbir Urus Korporat Malaysia (MCCG) baharu, set amalan terbaik untuk mengukuhkan budaya korporat berlandaskan kebertanggungjawaban dan ketelusan.

13 April 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini menguatkuasakan garis panduan baharu untuk membenarkan jualan singkat terkawal bagi bon korporat dalam pasaran modal Malaysia.

05 April 2017
Mahkamah Persekutuan, pada Isnin 3 April 2017 menolak permohonan kebenaran yang difailkan oleh PM Securities Sdn Bhd (PM Securities) terhadap dua keputusan Mahkamah Rayuan yang menolak permohonan semakan kehakiman (JR) terhadap keputusan pertimbangan oleh Pusat Penyelesaian Pertikaian Industri Sekuriti (SIDREC).

29 March 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mendakwa tiga individu bagi kesalahan dagangan orang dalam di bawah seksyen 188 Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA).

23 March 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah membatalkan Lesen Wakil Perkhidmatan Pasaran Modal (CMSRL) Cheng Seng Chow (Cheng) di bawah seksyen 72 yang dibaca bersama seksyen 65(1)(l) Akta Perkhidmatan Pasaran Modal 2007, berkuat kuasa 7 Mac 2017.

20 March 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah memfailkan saman di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terhadap tiga individu – iaitu Koh Tee Jin, Koh Thiam Seong dan Koh Hui Sim – atas kesalahan dagangan orang dalam yang melibatkan saham Axis Incorporation Bhd (Axis).

15 March 2017
Mahkamah Persekutuan hari ini mengekalkan kesahihan seksyen 122(1) Akta Perindustrian Sekuriti 1983 (SIA). Hakim Tan Sri Jeffrey Tan Kok Wha, ketika menyampaikan keputusan penting mahkamah tertinggi itu, memutuskan bahawa peruntukan itu tidak melanggar Perlembagaan Persekutuan.

13 March 2017
Forum Pasaran Modal ASEAN (ACMF) hari ini menyokong inisiatif utama yang akan dilaksanakan pada 2017 di bawah Pelan Tindakan ACMF 2016-2020 yang bermatlamat untuk mewujudkan peluang pelaburan dan perniagaan melalui keberkaitan, keterangkuman yang meluas dan daya tahan pasaran modal dalam ASEAN.

13 March 2017
Forum Pasaran Modal ASEAN (ACMF) hari ini menyokong inisiatif utama yang akan dilaksanakan pada 2017 di bawah Pelan Tindakan ACMF 2016-2020 yang bermatlamat untuk mewujudkan peluang pelaburan dan perniagaan melalui keberkaitan, keterangkuman yang meluas dan daya tahan pasaran modal dalam ASEAN.

06 March 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan satu kertas rundingan untuk mempelawa maklum balas mengenai rangka kerja yang dipertingkatkan bagi penasihat utama sebagai sebahagian daripada usaha berterusannya untuk membangunkan pasaran modal yang berdaya saing dan cekap. Kertas rundingan ini dikeluarkan selepas satu semakan menyeluruh dijalankan pada tahun lalu ke atas Garis Panduan Penasihat Utama yang dikeluarkan pada 2009.

17 February 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah membatalkan Lesen Wakil Perkhidmatan Pasaran Modal (CMSRL) Yew Hock Ming (Yew), Ling Chen Yew (Ling) dan Tiong Siew Ngaik (Tiong) di bawah seksyen 72 yang dibaca bersama seksyen 65 Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA), berkuat kuasa 18 Januari 2017.

19 January 2017
Mahkamah Rayuan hari ini sebulat suara menolak rayuan oleh bekas pengarah bebas Transmile yang merupakan ahli Jawatankuasa Auditnya kerana dengan sengaja membenarkan pengemukaan kenyataan yang mengelirukan kepada bursa saham.

19 January 2017
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini memperkenalkan satu rangka kerja baharu bagi penyenaraian syarikat Mineral, Minyak dan Gas (MOG) yang akan meluaskan peluang perniagaan tersebut untuk menyertai pasaran ekuiti.

21 December 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah membatalkan Lesen Wakil Perkhidmatan Pasaran Modal (CMSRL) Yap Yeng Chong (Yap) bagi aktiviti urus niaga dalam sekuriti yang dikawal selia di bawah seksyen 72 yang dibaca bersama-sama seksyen Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA), berkuat kuasa 22 Ogos 2016.

14 December 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah membatalkan Lesen Wakil Perkhidmatan Pasaran Modal (CMSRL) Ravindran Nair a/l Vasudevan Nair (Ravindran) bagi aktiviti perancangan kewangan yang dikawal selia di bawah seksyen 72 yang dibaca bersama seksyen 65 Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA), berkuat kuasa 18 November 2016.

01 December 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan MIMOS, pusat penyelidikan dan pembangunan ICT negara, untuk bersama-sama membangunkan platform analisis lanjutan pasaran modal.

24 November 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan senarai kemaskini sekuriti patuh Syariah yang diluluskan oleh Majlis Penasihat Syariah (MPS).

18 November 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan pelantikan Dato' Gumuri Hussain sebagai Pengerusi Eksekutif Lembaga Pemantauan Audit (AOB), berkuat kuasa 18 November 2016.

14 November 2016
Professor Datuk Rifaat Ahmed Abdel Karim, PhD, hari ini telah diberikan Anugerah Diraja Kewangan Islam 2016 (Anugerah Diraja) oleh DYMM Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong.

03 November 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini memperkenalkan enam pengendali platform pembiayaan antara rakan setara (P2P) di Malaysia bagi meluaskan saluran pendanaan bagi perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

31 October 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan garis panduan baharu untuk meningkatkan daya tahan siber pasaran modal dengan menghendaki entiti-entiti pasaran modal mewujudkan dan melaksanakan langkah tadbir urus yang berkesan untuk menangani risiko siber dan melindungi pelabur.

30 October 2016
Persidangan Kewangan Digital SCxSC 2016 Ketengah Pembiayaan Berasaskan Pasaran, Perkhidmatan Pelaburan Digital, dan Teknologi Lejar Teragih

26 October 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini memulakan proses pengembalian wang yang membabitkan skim dagangan niaga hadapan dan ekuiti tidak sah dan menyeru orang ramai untuk memfailkan notis tuntutan mereka sebelum pukul 5 petang pada 25 November 2016.

25 October 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan pertuduhan terhadap enam individu atas kesalahan dagangan orang dalam di bawah seksyen 188 Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA).

13 October 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) baru-baru ini memfailkan saman terhadap Datin Chan Chui Mei, Timbalan Pengarah Urusan, Stone Master Corporation Bhd (Stone Master) kerana didakwa menyebabkan kerugian secara salah kepada syarikat tersenarai tersebut.

12 October 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan kertas perundingan bagi mendapatkan maklum balas orang ramai mengenai cadangan rangka kerja pengawalseliaan bagi pemegang amanah dan kustodian dalam pasaran modal Malaysia.

10 October 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah membatalkan Lesen Wakil Perkhidmatan Pasaran Modal (CMSRL) Ong Kok Aun (Ong) di bawah seksyen 72 yang dibaca bersama-sama seksyen 65 Akta Perkhidmatan dan Pasaran Modal 2007 (CMSA), berkuat kuasa 13 September 2016.

29 September 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan pertuduhan terhadap bekas Pengarah Urusan dan tiga bekas pengarah eksekutif Patimas Computers Bhd (Patimas) dengan 10 pertuduhan kerana menyebabkan kerugian salah kepada syarikat tersebut.

23 September 2016
Pesta BijakLabur Tingkat Kerjasama Antara Peserta Pasaran Dalam Mendidik Pelabur

09 September 2016
Forum Pasaran Modal ASEAN (ACMF) mengadakan mesyuarat ke-25 di Jakarta, yang dihoskan oleh Pihak Berkuasa Perkhidmatan Kewangan Indonesia (Otoritas Jasa Keuangan). Di mesyuarat itu, anggota ACMF bersetuju untuk mempergiat usaha untuk mempromosi kelas-kelas aset ASEAN. Oleh itu, ACMF berpandangan bahawa inisiatif MSCI untuk membangunkan indeks ASEAN khusus untuk menyerlahkan lagi kelas-kelas aset ASEAN adalah tepat pada masanya dalam menyokong agenda ACMF.

05 September 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bank Negara Malaysia (BNM) hari ini mengumumkan bahawa bank-bank perdagangan dan Islam yang menawarkan perkhidmatan dan produk pasaran modal akan menjadi ahli Pusat Penyelesaian Pertikaian Industri Sekuriti (SIDREC), sebagai sebahagian daripada usaha untuk meningkatkan pengaturan bagi penyelesaian pertikaian kewangan di Malaysia. Pengumuman ini adalah susulan pindaan oleh SC kepada Peraturan Pasaran Modal dan Perkhidmatan (Penyelesaian Pertikaian) 2010 yang berkuat kuasa hari ini.

01 September 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ingin mengumumkan InvestSmart Fest ke-3 yang akan diadakan pada 23-25 ​​September di Pusat Pameran Mid Valley, Kuala Lumpur.

15 August 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) melancarkan buku peraturan mengenai Rangka Kerja Pengambilalihan dan Percantuman yang disemak semula untuk memudahcarakan aktiviti pasaran dalam persekitaran yang pantas berubah, di samping memastikan perlindungan sewajarnya terhadap pemegang saham.

04 August 2016
Suruhanjaya Eropah telah mengiktiraf keperluan Lembaga Pemantauan Audit (AOB) sebagai setanding dengan keperluan yang dipatuhi oleh rakan-rakan sejawatnya di Kesatuan Eropah bagi tujuan pemindahan kertas kerja audit dan dokumen lain yang berkaitan dengan pemeriksaan dan penyiasatan. Ini akan memudahcarakan kerjasama yang berkesan dan pergantungan bersama terhadap sistem pemantauan masing-masing.

29 July 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan pertuduhan ke atas bekas Pengarah Eksekutif Kencana Petroleum Bhd, and dua individu lain kerana dagangan orang dalam. Yeow Kheng Chew (KC Yeow), 64, dituduh di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur kerana memperoleh 1,159,000 saham pada 8 Julai 2011 ketika mempunyai maklumat dari dalam.

28 July 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ingin memberi amaran kepada orang ramai mengenai syarikat dan individu yang mempromosi penawaran khidmat perancangan kewangan yang tidak dilesenkan oleh SC.

19 July 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan inisiatif baharu untuk meningkatkan daya saing dan kecekapan industri unit amanah Malaysia.

14 July 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan kertas rundingan bagi mendapatkan maklum balas awam mengenai penambahan yang dicadangkan kepada Garis Panduan Amanah Pelaburan Hartanah (Garis Panduan REIT). Cadangan tersebut merupakan sebahagian daripada usaha SC untuk memudahcarakan pertumbuhan pasaran REIT yang matang dengan menggalakkan amalan tadbir urus yang lebih kukuh dan memupuk keyakinan pasaran yang lebih besar.

13 June 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan pertuduhan ke atas Datuk Ishak Ismail kerana membuat kenyataan mengelirukan pada 5 Jun 2010 yang berkemungkinan mendorong pembelian saham Kenmark oleh orang lain. Pertuduhan terhadapnya di bawah seksyen 177(b) Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 berkait dengan kenyataan yang disiarkan dalam akhbar 'The Star' bertarikh 5 Jun 2010.

07 June 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ingin memberi amaran kepada orang ramai mengenai skim-skim cepat kaya yang dipromosi dengan bertopengkan pelaburan bon. Untuk mensahihkan lagi skim ini, penawaran bon palsu tersebut kadang-kadang akan dikaitkan dengan bon asing. Skim-skim ini menarik minat pelabur dengan menjanjikan keuntungan yang tinggi sehingga 40% sebulan.

01 June 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan pertuduhan terhadap tiga individu kerana menawarkan dan menerbitkan saham secara tidak sah tanpa mendaftarkan prospektus dengan SC.

27 May 2016
Pengerusi Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), Dato’ Seri Ranjit Ajit Singh, telah menerima anugerah berprestij “Sumbangan Cemerlang Kepada Pembangunan Pasaran Modal Islam (ICM) oleh Pengawal Selia" di Majlis Anugerah Kecemerlangan Sidang Kemuncak Sukuk ke-10, yang diadakan sempena Sidang Kemuncak Sukuk London 2016 pada 25 Mei.

27 May 2016
Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini mengesahkan sabitan dan hukuman satu tahun penjara ke atas bekas pengarah dan pengurus dana, Wahid Ali bin Kassim Ali, kerana penipuan sekuriti yang dilakukan antara 2001 dan 2002.

26 May 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan senarai kemaskini sekuriti patuh Syariah yang diluluskan oleh Majlis Penasihat Syariah (MPS).

25 May 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah membatalkan Lesen Wakil Perkhidmatan Pasaran Modal (CMSRL) Jason Chan Yew Mun (Jason) berkuat kuasa 26 April 2016. Jason sebelum ini bertugas di RHB Investment Bank Bhd sebagai pemegang CMSRL untuk menjalankan urus niaga dalam sekuriti.

10 May 2016
Lembaga Pemantauan Audit (AOB) menggesa firma-firma audit agar menghayati budaya berorientasikan kualiti kerana nada dari pihak atasan akan mempengaruhi secara positif tingkah laku dan komitmen rakan kongsi audit dan pasukan tugasan audit terhadap kualiti audit.

18 April 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan cadangan draf Kod Tadbir Urus Korporat Malaysia 2016 (MCCG 2016) untuk perundingan awam.

13 April 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan rangka kerja kawal selia bagi pembiayaan antara rakan setara (peer-to-peer – P2P), yang menyatakan keperluan untuk pendaftaran platform P2P sebagaimana yang ditetapkan dalam Guidelines on Recognized Markets yang telah dipinda.

08 April 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan pelantikan Kamarudin Hashim dan Chin Wei Min sebagai Pengarah Eksekutif berkuat kuasa 4 April 2016.

25 March 2016
Forum Pasaran Modal ASEAN (ACMF) hari ini meluluskan Pelan Pelaksanaan Tahunan 2016 ACMF (Pelan Tahunan), yang menggariskan keutamaan segera ACMF bagi tahun ini, ketika mesyuarat ke-24 yang dihoskan oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa, Thailand. Pelan Tahunan ini telah dibangunkan berdasarkan Pelan Tindakan ACMF 2016-2020 (Pelan Tindakan) yang telah diluluskan sebelum ini dan akan dibentangkan di Mesyuarat Menteri-menteri Kewangan dan Gabenor Bank Pusat ASEAN pada April 2016 untuk kelulusan. Pelan Tindakan akan memacu objektif ACMF untuk mencapai pasaran modal ASEAN yang saling berhubungan, terangkum dan berdaya tahan, bagi merealisasikan Visi Komuniti Ekonomi ASEAN 2025 dalam memperluas penyepaduan ekonomi dalam tempoh 10 tahun akan datang.

24 March 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah membatalkan Lesen Wakil Perkhidmatan Pasaran Modal (CMSRL) Syed Fahmi Syed Omar (Syed Fahmi) di bawah seksyen 72 yang dibaca bersama-sama seksyen 65 Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA), berkuat kuasa 29 Februari 2016. Sebelum ini dia berkhidmat di RHB Investment Bank Bhd.

21 March 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan kertas rundingan bagi mendapatkan maklum balas awam mengenai cadangan rangka kerja kawal selia yang berkaitan dengan pengurusan risiko keselamatan siber oleh peserta pasaran modal.

15 March 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini menjadi hos kepada lebih 200 pengawal selia dan industri pasaran modal dari 23 negara di Persidangan sulung GEMP 2016.

10 March 2016
Pasaran modal Malaysia mencatat pertumbuhan dalam semua segmen pada 2015, dengan saiznya berkembang 2.1% kepada RM2.82 trilion, bersamaan dengan 2.5 kali saiz ekonomi domestik.

09 March 2016
Mahkamah Rayuan hari ini sebulat suara mengekalkan sabitan terhadap Dato’ Phillip Wong Chee Kheong, 54, dan Francis Bun Lit Chun, 46, bekas pengarah Impetus Group of Companies, kerana memanipulasi saham Suremax Group Berhad dalam tempoh empat bulan.

04 March 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ingin mengumumkan bahawa Perdana Menteri dan Menteri Kewangan telah melantik Ahmad Fairuz Zainol Abidin sebagai Timbalan Ketua Eksekutif (DCE) SC yang baharu berkuat kuasa dari 1 April 2016.

02 March 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah membatalkan Lesen Wakil Perkhidmatan Pasaran Modal (CMSRL) dua individu, Low Lay Ai dan Tan Kai Kiat berkuat kuasa 28 Januari 2016.

29 February 2016
Mahkamah Sesyen hari ini menjatuhi hukuman kepada Low Thiam Hock 53 tahun, lima tahun penjara dan denda sebanyak RM5 juta kerana manipulasi saham Repco Holdings Bhd pada 1997.

23 February 2016
Pertubuhan Antarabangsa Suruhanjaya Sekuriti (IOSCO), badan global dunia bagi pengawal selia pasaran modal telah meluluskan penubuhan pejabat serantaunya yang pertama di Kuala Lumpur.

27 January 2016
Pada 26 Januari 2016, Mahkamah Rayuan membenarkan permohonan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) untuk membatalkan saman yang difailkan oleh Crowe Horwath dan dua rakan kongsinya, Onn Kien Hoe dan Lee Kok Wai.

27 January 2016
Pada 19 Januari 2016, Mahkamah Persekutuan, secara sebulat suara, memutuskan bahawa kenyataan yang direkodkan oleh pegawai siasatan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dalam penyiasatannya adalah dilindungi daripada pendedahan dalam prosiding sivil dan je

26 January 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah membatalkan Lesen Wakil Perkhidmatan Pasaran Modal (CMSRL) Hon Sook Yin (“Hon”) berkuat kuasa 18 Disember 2015.

11 January 2016
Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini mendapati Low Thiam Hock, yang juga dikenali sebagai Repco Low (Low) bersalah kerana manipulasi pasaran dalam dagangan saham Repco Holdings Bhd (Repco). Low merupakan bekas Pengerusi Eksekutif Repco.

10 January 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Pusat Pengajian Islam Oxford (OCIS) telah membuka pencalonan bagi Felo Pelawat yang kelima di OCIS di bawah Program Sarjana Tamu (SIR) dalam Kewangan Islam bagi tahun akademik bermula Oktober 2016.

07 January 2016
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) baru-baru ini memfailkan saman sivil terhadap dua individu, Teng Choon Kwang dan Tan Boon Hwa di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, atas kesalahan dagangan orang dalam berkaitan saham Inti Universal Holdings Bhd (Inti).

10 December 2015
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah membatalkan Lesen Perkhidmatan Pasaran Modal (CMSL) Mercury Asset Management Sdn Bhd (MAM) bagi aktiviti pengurusan dana yang dikawal selia berkuat kuasa 19 November 2015.

08 December 2015
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mendakwa seorang pengarah Transocean Holdings Berhad (THB) dan dua individu lain atas kesalahan dagangan orang dalam. Tan Swee Hock, 62, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur kerana memperoleh 632,700 unit saham Transocean Holdings Berhad antara 20 Ogos 2009 dan 6 November 2009 ketika memiliki maklumat bukan awam.

02 December 2015
Lembaga Pemantauan Audit (AOB) telah membatalkan pendaftaran firma audit Wong Weng Foo & Co serta Rakan Kongsi Pengurusan, Wong Weng Foo dan Rakan Kongsi nya, Abdul Halim Husin berkuat kuasa mulai 2 Disember 2015.

27 November 2015
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan senarai kemaskini sekuriti patuh Syariah yang diluluskan oleh Majlis Penasihat Syariah (MPS).

24 November 2015
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mendakwa bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Melewar Industrial Group Berhad, dan dua individu lain atas kesalahan dagangan orang dalam. Datuk Lim Kim Chuan, 56, dituduh di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur kerana memperolehi 398,000 unit saham M3nergy Berhad antara 6 Ogos 2008 dan 11 September 2008, ketika memiliki maklumat penting bukan awam.

27 October 2015
Anugerah Diraja Kewangan Islam Malaysia memulakan pencarian global untuk memberi pengiktirafan kepada individu terbilang dalam bidang kewangan Islam, dengan pembukaan pencalonan bagi penerima keempat Anugerah Diraja tersebut.

21 October 2015
Hakim Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini mensabitkan kesalahan ke atas seorang rakan kongsi audit berlesen kerana bersubahat dengan United U-Li Corporation Berhad (United U-Li), sebuah syarikat awam tersenarai, kerana membuat kenyataan yang mengelirukan kepada Bursa Malaysia Securities Berhad, satu kesalahan di bawah seksyen 122B(b)(bb) yang dibaca bersama seksyen 122C(c) Akta Perindustrian Sekuriti 1983.

30 September 2015
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah membatalkan Lesen Wakil Perkhidmatan Pasaran Modal (CMSRL) Khoo Chee Leong (Khoo) berkuat kuasa 28 Ogos 2015. Khoo sebelum ini berkhidmat di Kenanga Investment Bank Berhad (KIBB) sebagai pemegang CMSRL untuk berurus niaga dalam sekuriti.

28 September 2015
Mahkamah Rayuan hari ini memutuskan untuk berpihak kepada SC apabila ia menyatakan bahawa seksyen 122(1) Akta Perindustrian Sekuriti 1983 (SIA) adalah menurut perlembagaan. Hakim Dato’ Tengku Maimun Binti Tuan Mat, ketika mengumumkan keputusan Mahkamah Rayuan menyatakan bahawa seksyen tersebut tidak menyalahi Perlembagaan Persekutuan.

22 September 2015
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan berkuatkuasanya Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan (Pindaan) 2015 (CMSA) dan Akta Suruhanjaya Sekuriti (Pindaan) 2015 (SCMA) pada 15 September 2015.

17 September 2015
Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini menolak rayuan oleh dua bekas pengarah bebas Transmile Group Berhad terhadap sabitan dan hukuman mereka atas kesalahan secara sedar memberi kuasa untuk mengemukakan pernyataan yang mengelirukan kepada Bursa Malaysia pada 2007.

11 September 2015
Hakim Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur Haji Zanol Rashid Hussain hari ini menyabitkan kesalahan ke atas bekas pengarah urusan Pancaran Ikrab Berhad (PIB), sebuah syarikat yang sebelum ini tersenarai di bursa saham, atas kesalahan kesalahan pecah amanah berkaitan dengan dana syarikat berjumlah RM37 juta.

10 September 2015
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini memulakan proses restitusi (pengembalian wang) kepada mangsa satu skim penipuan dagangan niaga hadapan haram dengan meminta mereka yang layak menuntut menfailkan notis tuntutan mereka sebelum 5.00 petang, 25 September 2015.

03 September 2015
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini melancarkan "Pakatan Komuniti FinTech” atau "[email protected]", yang merupakan satu inisiatif untuk meningkatkan lebih banyak minat dalam pembangunan Teknologi Kewangan (fintech).

02 September 2015
Forum Pasaran Modal ASEAN (ACMF) terus memainkan peranan untuk memacu jalinan hubungan yang lebih baik bagi pasaran modal serantau bernilai US$3.5 trilion yang bertujuan untuk mewujudkan lebih banyak peluang dan ruang yang boleh dimanfaatkan oleh perniagaan dan pelabur ASEAN, serta menyumbang kepada pertumbuhan dan integrasi ekonomi serantau.

31 July 2015
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan pertuduhan terhadap dua individu atas kesalahan dagangan orang dalam di bawah seksyen 89E(2)(a) Akta Perindustrian Sekuriti 1983.

09 July 2015
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan pertuduhan terhadap bekas pengarah Linear Corporation Bhd (Linear) kerana membenarkan pengemukaan penyata palsu kepada Bursa Malaysia Securities Bhd.

08 July 2015
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan liberalisasi kepada peraturannya yang mentadbir industri pengurusan dana, yang membenarkan penubuhan syarikat pengurusan dana khidmat khusus (boutique) melalui struktur yang lebih dimudahcara.

02 July 2015
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah membatalkan Lesen Wakil Perkhidmatan PasaranModal (CMSRL) Lim Chin Wat berkuat kuasa 28 Mei 2015.

15 June 2015
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini melaksanakan rangka kerja Serah Simpan dan Lancar bagi produk-produk borong dan garis panduan bertajuk “Guidelines on Unlisted Capital Market Products” yang dikeluarkan pada 9 Mac 2015, satu pembaharuan utama dalam sistem kelulusan dana dan produk SC yang akan menyingkatkan dengan ketara tempoh ke pasaran bagi produk-produk borong.

11 June 2015
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) mengumumkan senarai enam pengendali berdaftar pendanaan masyarakat berasaskan ekuiti di Forum Sinergi dan Pendanaan Masyarakat (SCxSC) 2015, yang menyediakan perusahaan kecil dan usahawan akses yang lebih besar kepada modal.

10 June 2015
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah membatalkan Lesen Wakil Perkhidmatan Pasaran Modal (CMSRL) dua individu, Robyn Lau Zheng-Yin dan Shahmir Pavin Joshi berkuasa kuasa 20 Mei 2015.

02 June 2015
Firma-firma harus menerima pakai dan menzahirkan etika dan nilai profesional sebagai strategi untuk menambah baik kualiti audit, saran Lembaga Pemantauan Audit (AOB) ketika melancarkan Laporan Tahunan 2014 badan tersebut.

01 June 2015
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah menfailkan tindakan tuntutan sivil terhadap tiga individu iaitu, Chan Soon Huat, Goh Ching Liong dan Leong Ah Chai, di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur baru-baru ini kerana dagangan orang dalam bagi saham-saham WCT Berhad (WCT).

28 May 2015
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan senarai kemaskini sekuriti patuh Syariah yang diluluskan oleh Majlis Penasihat Syariah (MPS).

26 May 2015
Akademi Penyelidikan Syariah Antarabangsa dalam Kewangan Islam (ISRA) dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari melancarkan penerbitan bersama yang bertajuk “Islamic Capital Markets: Principles and Practices.”

22 April 2015
Mahkamah Rayuan hari ini mengenakan tempoh hukuman penjara 45 bulan ke atas Jimmy Tok Soon Guan, bekas CEO Inix Technologies Holdings Bhd (INIX).

10 April 2015
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan bahawa pengendali yang berminat untuk menubuhkan dan menjalankan platform pengumpulan dana masyarakat berasaskan ekuiti (Equity crowdfunding - ECF) atau platform ECF patuh Syariah kini boleh mengemukakan permohonan mereka kepada SC.

05 March 2015
Pasaran modal Malaysia berkembang kepada RM2.76 trilion pada tahun 2014, bersamaan 2.6 kali saiz ekonomi Malaysia dan kekal berdaya tahan dalam persekitaran ketaktentuan global, menurut Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) sempena pengumuman laporan tahunannya.

03 March 2015
Forum Pasaran Modal ASEAN (ACMF) mengumumkan hari ini bahawa Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), Pihak Berkuasa Monetari Singapura (MAS), Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC), Thailand dan Singapore Exchange (SGX) telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bagi mewujudkan Rangka Kerja Semakan Seragam bagi Prospektus ASEAN yang Sama.

10 February 2015
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan Guidelines on Regulation of Markets under Section 34 of the Capital Markets and Services Act 2007 bagi memperkenalkan keperluan baharu bagi pendaftaran platform pendanaan masyarakat berasaskan ekuiti (ECF) dan menyediakan aturan tadbir urus bagi pengendali platform tersebut.

05 February 2015
Susulan pertuduhan terhadap lima individu pada 29 Januari 2015 lalu, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini telah mengenakan pertuduhan terhadap dua lagi individu kerana dagangan orang dalam bagi saham TH Group Berhad.

29 January 2015
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan pertuduhan terhadap bekas Timbalan Pengerusi Eksekutif Malaysian Merchant Marine Bhd (MMM) Dato’ Ramesh a/l Rajaratnam dengan tiga pertuduhan dagangan orang dalam di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. MMM merupakan sebuah syarikat yang sebelum ini disenaraikan di Bursa Malaysia Securities Bhd.

15 December 2014
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari mengenakan pertuduhan terhadap tiga individu atas kesalahan dagangan orang dalam di bawah seksyen 188 Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007.

12 December 2014
Jawatankuasa Memperkukuhkan Profesion Akauntan (CSAP), panel pelbagai agensi yang ditubuhkan oleh Kementerian Kewangan, telah mengeluarkan kertas rundingan dan mempelawa maklum balas orang ramai ke atas cadangan menambah baik profesion akauntan.

09 December 2014
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia hari ini mendakwa Tiong Kiong Choon (Tiong) bagi kesalahan dagangan orang dalam di bawah Seksyen 188 (2) (a) Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007.

09 December 2014
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Pusat Pengajian Islam Oxford telah membuka permohonan bagi pencalonan Felo Pelawat di bawah program sarjana tamu dalam kewangan Islam (SIR) bagi tahun akademik bermula Oktober 2015.

27 November 2014
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan senarai kemaskini sekuriti patuh Syariah yang diluluskan oleh Majlis Penasihat Syariah (MPS).

28 October 2014
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Lembaga Sekuriti dan Komoditi (SCA) UAE hari ini bertukar-tukar memorandum persefahaman (MoU) untuk menjalin kerjasama strategik dalam membina keupayaan di antara kedua-dua pengawal selia utama pasaran modal Islam itu.

09 October 2014
Malaysia telah mengukuhkan kedudukan serantaunya dalam tadbir urus korporat selepas mencatatkan markah yang lebih tinggi dalam Laporan Pemerhatian Tadbir Urus Korporat (CG Watch) 2014 yang diadakan dua tahun sekali.

07 October 2014
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan Parameter Syariah ke atas Dana Dagangan Bursa (i-ETF) berdasarkan emas dan perak sebagai bimbingan dan rujukan daripada perspektif Syariah bagi memudahcarakan pembangunan produk oleh peserta industri.

25 September 2014
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan kertas respons awam mengenai cadangan kerangka Penjanaan Dana Masyarakat bagi Ekuiti (ECF).

19 September 2014
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah menganjurkan forum Penjanaan Dana Masyarakat Bagi Ekuiti yang pertama di Malaysia, menghimpunkan lebih 600 usahawan dan pelabur untuk mewujudkan kesedaran orang ramai mengenai potensi penjanaan dana masyarakat bagi ekuiti sebagai saluran alternatif untuk menjana modal.

09 September 2014
Menteri Kewangan Kedua, Dato' Seri Ahmad Husni Hanadzlah hari ini melancarkan InvestSmart Fest Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), yang diadakan dengan kerjasama industri untuk mendidik para pelabur dan meningkatkan tahap celik kewangan dan pelaburan di kalangan rakyat Malaysia.

02 September 2014
Anugerah Diraja Kewangan Islam (Anugerah Diraja) telah disampaikan kepada Dato' Dr. Abdul Halim Ismail oleh Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, di Majlis Makan Malam dan Penyampaian Anugerah yang diadakan bersempena dengan Forum Kewangan Islam Global 2014 (GIFF 2014).

28 August 2014
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini melancarkan rangka kerja Sukuk Pelaburan Mampan dan Bertanggungjawab (SRI) bagi memudahkan pembiayaan inisiatif pelaburan yang mampan dan bertanggungjawab. Cadangan rangka kerja sukuk SRI itu pertama kali diumumkan dalam ucapan belanjawan 2014.

25 August 2014
Forum Pasaran Modal ASEAN (ACMF) mengumumkan hari ini bahawa rangka kerja ASEAN bagi penawaran rentas sempadan skim pelaburan kolektif (CIS) kini beroperasi di Malaysia, Singapura dan Thailand (ahli-ahli bidang kuasa).

21 August 2014
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini menerbitkan satu kertas perundingan bagi mendapatkan maklum balas orang ramai terhadap cadangan kerangka pengawalseliaan penjanaan dana masyarakat bagi ekuiti (crowdfunding atau ECF).

22 July 2014
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengambil tindakan penguatkuasaan terhadap tujuh individu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur kerana manipulasi saham DVM Technology Bhd (DVM).

27 June 2014
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Badan Pemerhati Pemegang Saham Minoriti (BPPSM) hari ini melancarkan Kod Malaysia bagi Pelabur Institusi iaitu Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Permodalan Nasional Berhad (PNB), Kumpulan Wang Persaraan (KWAP), Pertubuhan Kebajikan Sosial (PERKESO) dan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) dan Lembaga Tabung Haji (LTH).

23 June 2014
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan pelantikan Datuk Siti Hadzar Mohd Ismail sebagai Pengerusi Persekutuan Pengurus Pelaburan Malaysia (FIMM).

19 June 2014
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini melancarkan InvestSmartTM sebuah kempen mengenai celik pelaburan yang menyeluruh di bawah inisiatif Memperkasakan Pelabur SC, bagi menggalakkan lebih banyak penyertaan yang berkeyakinan dan bermaklumat dalam pasaran modal.

18 June 2014
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Suruhanjaya Sekuriti dan Niaga Hadapan Hong Kong (SFC) hari ini menganjurkan bersama satu seminar di Hong Kong mengenai dana Islam sebagai respons terhadap minat yang semakin meningkat terhadap Kewangan Islam, termasuk dalam bidang pelaburan kolektif, di Hong Kong.

17 June 2014
Malaysia & Hong Kong Enhance Cross Border Partnership on Islamic Capital Market Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Suruhanjaya Sekuriti dan Niaga Hadapan Hong Kong (SFC) hari ini menganjurkan bersama satu seminar di Hong Kong mengenai dana Islam sebagai respons terhadap minat yang semakin meningkat terhadap Kewangan Islam, termasuk dalam bidang pelaburan kolektif, di Hong Kong.

02 June 2014
Lembaga Pemantauan Audit (AOB) telah mengenakan halangan ke atas Wong Weng Foo & Co daripada menerima entiti kepentingan awam (PIE) sebagai pelanggan selama 12 bulan kerana kegagalan firma tersebut untuk mematuhi seksyen 31N(1) Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993 yang menghendaki firma-firma audit berdaftar dengan AOB apabila bertindak sebagai juruaudit PIE.

29 May 2014
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan senarai kemaskini sekuriti patuh Syariah yang diluluskan oleh Majlis Penasihat Syariah (MPS).

12 May 2014
Firma audit diingatkan supaya melaksanakan prosedur audit yang perlu bagi menilai sama ada pembentangan keseluruhan penyata kewangan dibuat mengikut rangka kerja pelaporan kewangan yang terpakai, demikian menurut Lembaga Pemantauan Audit (AOB) dalam laporan tahunan keempatnya yang dikeluarkan hari ini.

07 May 2014
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) sedang menyiasat lima syarikat berikut kerana disyaki melanggar undang-undang sekuriti berkaitan dengan urus niaga dalam kontrak niaga hadapan tanpa lesen:

09 April 2014
Mahkamah Tinggi hari ini menolak rayuan Dato Phillip Wong Chee Kheong terhadap hukuman dua tahun penjara dan denda sebanyak RM3 juta yang dijatuhkan oleh Mahkamah Sesyen ketika sabit kesalahannya di bawah seksyen 84(1) Akta Perindustrian Sekuriti 1983.

31 March 2014
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengeluarkan Tinjauan Kemajuan Interim (Tinjauan) bagi menghimpunkan pandangan dan persepsi pasaran terhadap sebahagian daripada usaha dan inisiatif tadbir urus korporat yang dilaksanakan bawah Pelan Tindakan Tadbir Urus Korporat (Pelan Tindakan CG).

22 March 2014
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Pusat Pengajian Islam Oxford (OCIS) menganjurkan Sidang Meja Bulat kali ke-5 mengenai Kewangan Islam di Kuala Lumpur hari ini untuk membincangkan pembangunan wakaf, satu bentuk pembiayaan secara Islam, dan cara ia boleh menyumbang ke arah memperluas industri kewangan Islam di peringkat global.

22 March 2014
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Pusat Pengajian Islam Oxford (OCIS) menganjurkan Sidang Meja Bulat kali ke-5 mengenai Kewangan Islam di Kuala Lumpur hari ini untuk membincangkan pembangunan wakaf, satu bentuk pembiayaan secara Islam, dan cara ia boleh menyumbang ke arah memperluas industri kewangan Islam di peringkat global.

18 March 2014
Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini menolak rayuan Dato’ Philip Wong Chee Cheong dan Francis Bun Lit Chun dan mengekalkan sabitan ke atas mereka kerana terlibat dalam manipulasi saham-saham Suremax Group Berhad (Suremax).

18 March 2014
The Kuala Lumpur High Court today dismissed the appeal by Dato’ Phillip Wong Chee Kheong and Francis Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini menolak rayuan Dato’ Philip Wong Chee Cheong dan Francis Bun Lit Chun dan mengekalkan sabitan ke atas mereka kerana terlibat dalam manipulasi saham-saham Suremax Group Berhad (Suremax).

12 March 2014
Pasaran modal Malaysia berkembang sebanyak 10.5% kepada RM2.7 trilion pada 2013, demikian menurut Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) sempena pengumuman Laporan Tahunan 2013-nya hari ini. Segmen pasaran utama merekodkan pertumbuhan yang berterusan berlatarkan asas domestik yang teguh. Pasaran juga kekal berdaya tahan walaupun adanya turun naik yang mempengaruhi pasaran pesat membangun secara global.

10 March 2014
Lebih daripada 100 pengawal selia dari 35 bidang kuasa yang merupakan ahli Forum Pengawal Selia Audit Bebas Antarabangsa (IFIAR) berada di Kuala Lumpur minggu ini untuk menghadiri Bengkel Pemeriksaan IFIAR ke-8. Bengkel tertutup ini diadakan untuk berkongsi kemahiran teknikal, pengetahuan, pengalaman praktikal, dapatan pemeriksaan yang relevan dan mengenal pasti amalan terbaik dalam pemeriksaan ke atas firma audit.

10 March 2014
Lebih daripada 100 pengawal selia dari 35 bidang kuasa yang merupakan ahli Forum Pengawal Selia Audit Bebas Antarabangsa (IFIAR) berada di Kuala Lumpur minggu ini untuk menghadiri Bengkel Pemeriksaan IFIAR ke-8. Bengkel tertutup ini diadakan untuk berkongsi kemahiran teknikal, pengetahuan, pengalaman praktikal, dapatan pemeriksaan yang relevan dan mengenal pasti amalan terbaik dalam pemeriksaan ke atas firma audit.

28 January 2014
Permohonan dan penamaan calon bagi Felo Pelawat di Pusat Pengajian Islam Oxford di bawah Program Sarjana Tamu dalam Kewangan Islam bagi tahun akademik bermula dalam bulan Oktober 2014 kini dibuka.

28 January 2014
Permohonan dan penamaan calon bagi Felo Pelawat di Pusat Pengajian Islam Oxford di bawah Program Sarjana Tamu dalam Kewangan Islam bagi tahun akademik bermula dalam bulan Oktober 2014 kini dibuka.

10 January 2014
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mendakwa Dato’ Ch’ng Chong Poh, bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Malaysia Pacific Corporation Berhad (MPAC), dengan 58 pertuduhan dagangan orang dalam bagi saham-saham MPAC di antara 14 Mei 2008 dan 20 Ogos 2008.

10 January 2014
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mendakwa Dato’ Ch’ng Chong Poh, bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Malaysia Pacific Corporation Berhad (MPAC), dengan 58 pertuduhan dagangan orang dalam bagi saham-saham MPAC di antara 14 Mei 2008 dan 20 Ogos 200

18 December 2013
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini menyemak semula Garis panduan Ekuiti bagi meningkatkan perlindungan pelabur dan kecekapan pasaran. Perubahan utama termasuklah tambahan perlindungan pelabur dan nota amalan bagi menjelaskan mengenai prinsip-prinsip pengawalseliaan dan peraturan bagi Syarikat-syarikat Pemerolehan Tujuan Khas (SPAC), serta memperkenalkan proses pemindahan yang lebih mudah bagi kaunter Pasaran ACE ke Pasaran Utama Bursa Malaysia Securities Berhad (Bursa Securities).

16 December 2013
Mahkamah Rayuan pada Jumaat lalu (13 Disember 2013) mendapati bahawa Mohamed Bin Abdul Wahab, bekas pengurus dana berlesen dan pengarah eksekutif Metrowangsa Asset Management Sdn. Bhd. (Metrowangsa), bersalah kerana membenarkan pemberian kenyataan yang mengelirukan kepada Suruhanjaya Sekuriti (SC) dalam laporan separuh tahun Metrowangsa dari tahun 2000 hingga 2001.

06 December 2013
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini menganjurkan jerayawara `Bersama SC’ dengan kerjasama pelbagai pihak industri dan agensi kerajaan. Program pendidikan pelabur selama tiga hari itu diadakan dari 6 hingga 8 Disember di Suria Sabah Mall, Kota Kinabalu.

28 November 2013
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) akan mengeluarkan senarai kemaskini sekuriti patuh Syariah yang diluluskan oleh Majlis Penasihat Syariah (MPS) pada 29 November 2013, berdasarkan kaedah penyaringan yang disemak semula seperti yang diumumkan pada 18 Jun 2012.

20 November 2013
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), Bank Negara Malaysia (BNM) dan Perbadanan Insurans Deposit Malaysia (PIDM) hari ini secara bersama mengeluarkan kertas rundingan mengenai peraturan pelaporan aktiviti dagangan dalam pasaran derivatif atas kaunter (OTC) kepada repositori dagangan.

08 November 2013
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) mengenakan denda sebanyak RM200,000 ke atas Ranhill Energy and Resources Berhad (Ranhill) dan mencela serta mendenda Tan Sri Hamdan Mohamad RM300,000 kerana gagal menzahirkan perubahan penting berhubung dengan penyenaraian Ranhill kepada SC.

30 October 2013
Kuala Lumpur / Madrid – Lembaga Perkhidmatan Kewangan Islam (IFSB), Pertubuhan Antarabangsa Suruhanjaya (IOSCO) dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) sukacita mengumumkan penerbitan bersama “Disclosure Requirements for Islamic Capital Market Products” telah diterbitkan pada Persidangan Tahunan IOSCO Ke-38 di Luxembourg, yang berlangsung pada 15-19 September 2013. Penerbitan ini merupakan himpunan Kertas terbitan dan komen yang dibentangkan di Sidang Meja Bulat IFSB-IOSCO-SC mengenai Keperluan Penzahiran bagi produk Pasaran Modal Islam Market (ICM) yang diadakan di Kuala Lumpur pada bulan September 2012.

11 September 2013
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan pertuduhan ke atas dua orang bekas pengarah Silver Bird Group Berhad (Silver Bird), pengilang dan pengagih produk kek dan manisan, kerana mengemukakan maklumat palsu kepada Bursa Malaysia Securities antara tahun 2010 dan 2011.

06 September 2013
Pengawal selia pasaran dari rantau Asia Pasifik baru-baru ini telah berhimpun di Kuala Lumpur bagi membincangkan kerjasama pengawasan pasaran rentas sempadan pada 'Forum Integriti Pasaran’ dan sesi tertutup ‘Dialog Pengawal selia Serantau mengenai Pengawasan Pasaran’ anjuran bersama Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Suruhanjaya Sekuriti dan Pelaburan Australia (ASIC).

28 August 2013
Lembaga Pemantauan Audit (AOB) hari ini mencela dua juruaudit kerana gagal menjalankan tugas profesional mereka sebagaimana yang ditetapkan dalam Piawaian Pengauditan antarabangsa (ISA). Salah seorang daripada juruaudit itu turut didenda RM10,000 kerana melanggar ISA dan undang-undang kecil Institut Akauntan Malaysia (MIA) yang berkaitan dengan kebebasan juruaudit.

27 August 2013
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), dengan kerjasama para penggiat industri, hari ini melancarkan satu program khusus dan berstruktur bagi menarik dan melatih 1000 graduan sebagai wakil niaga berlesen bagi pasaran modal dalam tempoh tiga tahun akan datang.

20 August 2013
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah menandatangani siri Memorandum Persefahaman (MoU) dengan pengawal selia sekuriti Kesatuan Eropah (EU) bagi kerjasama terhadap pengawasan tawaran dana pelaburan alternatif rentas sempadan, seperti yang ditetapkan di bawah Arahan Pengurus-pengurus Dana Pelaburan Alternatif (AIFM) EU.

19 August 2013
Lembaga Pemantauan Audit (AOB) hari ini mencela empat juruaudit kerana gagal melaksanakan tugas profesional mereka sebagaimana yang ditetapkan dalam Piawaian Pengauditan Antarabangsa. Selain itu, salah seorang daripada juruaudit itu turut didenda RM5,000 kerana melanggar undang-undang kecil Institut Akauntan Malaysia (MIA) berkaitan dengan kebebasan juruaudit.

15 July 2013
Suruhanjaya Eropah telah mengiktiraf kerangka audit Malaysia sebagai setara dengan amalan terbaik dan antarabangsa, dengan peraturannya mengenai pemantauan awam, jaminan kualiti, siasatan dan sistem penalti bagi juruaudit dan audit adalah setaraf dengan amalan mereka.

25 June 2013
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) kini sedang melakukan usaha sama dengan pihak industri bagi mempercepatkan kesedaran mengenai Skim Persaraan Swasta (PRS). Pada Persidangan PRS pertama sejak kerangka PRS dilancarkan tahun lepas, pakar-pakar mengenai pencen dari seluruh dunia, bersama dengan wakil-wakil industri berhimpun di SC hari ini untuk berbincang mengenai prospek pertumbuhan industri pencen swasta.

18 June 2013
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) akan menganjurkan pameran skim persaraan swasta (PRS) yang akan diadakan di bangunan SC pada hari Sabtu, 29 Jun 2013, di antara jam 9:30 pagi dan 2 petang. Acara ini akan memberikan peluang unik kepada para pelabur untuk menemui semua Penyedia PRS pada satu masa dan memperoleh pemahaman lanjut mengenai jenis-jenis skim yang ditawarkan oleh mereka. Selain pameran, program tersebut juga menampilkan ceramah informatif oleh para penyedia sepanjang acara berlangsung.

30 May 2013
Lembaga Pemantauan Audit (AOB) hari ini mengeluarkan laporan tahunannya yang ketiga dan menyarankan agar firma audit memberi tumpuan kepada penyebab punc